Tim van Dellen: “Ons kantoor heeft een huiselijke sfeer”

“Twee jaar geleden heb ik samen met mijn compagnons besloten om van dit pand ons kantoor te maken,” vertelt Tim van Dellen, eigenaar van online marketingbureau Saam. “Het was echt een complete bouwval. De vloer was kapot en overal lag puin. Toch keken we elkaar aan en dachten gelijk: dit is het helemaal!” Entrepreneur ging langs in dit karakteristieke pand aan de Aweg om een kijkje te nemen in het nieuwe kantoor van Saam.

TEKST: ELISE SPIERING | FOTOGRAFIE: SAAM

“Het belangrijkste aan een kantoorpand is dat het energie geeft zodra je binnenkomt en bij dit pand voelden we dat gelijk,” vertelt Tim enthousiast. “Ook is de uitstraling van deze ruimte precies wat we zochten. We hebben met z’n allen dus flink lopen klussen en in april 2020 was alles af. Mijn compagnons zijn beter in het ‘echte’ kluswerk, dat moet ik bekennen. Ik heb me op de inrichting van het interieur gestort, want dat vind ik echt heel tof om te doen.”

Huiskamertrend

“Ons kantoor heeft een ‘huiselijke sfeer’ en die heb ik bewust gecreëerd. Ik heb helemaal niets met die stoffige kantoren met systeemplafonds. Je spendeert de meeste tijd van de week in bed en op je werk. Daarom vind ik dat je op je werk het gevoel moet krijgen dat je thuiskomt.” Tijdens de rondleiding hoor ik op de achtergrond jazzmuziek, het kantoor is rijkelijk gevuld met planten, er hangen creatieve designs aan de muur en er komt een puppy bij ons buurten. “Ik denk dat deze ‘huiskamersfeer’ misschien wel een nieuwe kantoortrend is”, vertelt Tim verder. “Nu veel mensen thuis werken, merken ze toch dat dit lastig is en het minder motiveert. Het is belangrijk om nieuwe prikkels te krijgen om zo creatief te blijven. In een kantoor met een huiselijke sfeer en fijne collega’s om je heen werkt dat gewoon het beste.”

Fijne werksfeer

“Niet alleen wij zelf vinden de sfeer prettig op kantoor, ook buren of klanten lopen vaak even binnen om te kletsen en blijven vervolgens de hele middag plakken. Op vrijdagmiddag halen we altijd broodjes op de markt en na het werk spelen we vaak nog een spel met elkaar, drinken we een wijntje en sluiten we de week samen af. Afgelopen zomer zijn we met alle collega’s op scooters naar een rustige plek in Groningen gereden om te picknicken. Van zo’n uitje krijg je ook weer nieuwe en creatieve ideeën. Naast een goede werksfeer vind ik het ook belangrijk dat er goed materiaal aanwezig is in het kantoor. En een nette en schone werkplek is essentieel, want rommel op de werkplek is rommel in je hoofd! Oh, en goede koffie is natuurlijk een absolute vereiste.”

Puur toeval

Maar hoe is Tim eigenlijk terechtgekomen in de online marketingwereld? “Ik heb financiële dienstverlening gestudeerd, maar was eigenlijk altijd bezig met van alles en nog wat, behalve school. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met het importeren van Chesterfield banken en daarna kwam ik erachter dat ik mensen kon helpen met het beheren van social media. In 2013 ben ik gestart met het mediabedrijf ‘One Media’ en al snel ging ik fuseren met een reclamebureau. Dat heb ik ongeveer negen maanden volgehouden, want werken voor een baas is niet voor mij weggelegd. Ik heb toen twee oud-collega’s van ‘One Media’ gebeld en in 2017 hebben we met z’n drieën Saam opgericht. Dat ik nu een online marketingbureau heb, is eigenlijk puur toeval dus!”

Mooiste moment

“Het mooiste moment dat ik tot nu toe in ons huidige kantoorpand heb meegemaakt, is toch wel het klussen zelf,” vertelt Tim enthousiast. “Creëren en opbouwen is natuurlijk wat wij het allerliefste doen. Het bedenken en werkelijkheid maken van een idee, dat geeft zoveel voldoening. Helemaal als het precies zo wordt als je voor ogen had. Dus dat is wel het mooiste moment geweest tot nu toe.”

Lievelingsplek

“Toen het kantoor net af was, begon de coronapandemie. Wij hebben hier zeker veel van gemerkt, omdat we op dat moment vooral opdrachten deden voor horecabedrijven. We waren hierdoor verplicht om onze focus te verleggen naar bedrijven in andere branches. Een voordeel is weer dat we alle rust hebben gekregen om de puntjes op de i te zetten. Zo heb ik bijvoorbeeld een bankje neergezet voor ons kantoorpand, waar we tijdens de warme zomerdagen heerlijk met een bakje koffie hebben gezeten. En ik zit er nog steeds vaak als de zon schijnt. Wanneer ik daar zit, komt er altijd wel iemand bij zitten, zoals de buurman, en dan hebben we de leukste gesprekken. Dat is echt mijn lievelingsplek, naast de bar op vrijdagmiddag natuurlijk”, zegt Tim lachend.

‘Jungle Room’

“Nu we een aantal maanden in ons kantoor zitten, hebben we nog wel een paar nieuwe ideeën. Hier in deze hoek komen bijvoorbeeld nog twee glazen wanden.” Tim loopt naar de hoek van het kantoor en beeldt met zijn handen de ruimte uit. “Deze plek vind ik zo fijn om te zitten en door hier twee wanden te plaatsen, kan ik een aparte spreekkamer van de ruimte maken. Ook zijn we de eerste verdieping opnieuw aan het inrichten. Dit is een grote ruimte die we gebruiken om te vergaderen. We willen er heel veel planten neerzetten en ophangen, en maken gebruik van groene kleuren en rieten details. De online wereld is een grote digitale jungle, vandaar dat we onze vergaderruimte de ‘Jungle Room’ noemen!”

Wonen en werken

“Momenteel woon ik zelf op de eerste verdieping, naast de ‘Jungle Room’. Ik heb van de ruimte die over was mijn eigen huis gemaakt. Het plan is natuurlijk om het bedrijf uit te breiden en van deze woonruimte ook werkplekken te maken, maar voorlopig zet ik daar nog geen druk achter. Stiekem bevalt deze plek me wel heel erg goed. Ik ben zo op mijn werk, de locatie is perfect en ik houd echt van de ruimte.”

Toekomst

“Mijn ideale toekomstbeeld is dat Saam geen fulltime inspanning van mij nodig heeft, zodat ik meer tijd en focus kan geven aan mijn andere bedrijven. We hebben momenteel twaalf mensen in dienst en er is een stagiaire. In de toekomst hoop ik meer mensen op te mogen leiden, zodat zij zich hier kunnen ontwikkelen. Maar alles op zijn tijd; wij zijn hier voorlopig nog niet weg!”

Geef een reactie