Gisela Staal: “Met topprestaties verbinden wij mensen”

Basketbal Businessclub Donar brengt sportieve en zakelijke ambities samen. Genieten van spannende basketbalwedstrijden, nieuwe contacten leggen en onderhouden en veel leuke businessactiviteiten. “Met topprestaties verbinden wij mensen. Dat is waar de Basketbal Businessclub (BBC) van Donar voor staat,” vertelt commercieel manager Gisela Staal enthousiast.

TEKST: ELISE SPIERING

“Als businessclub helpen wij bedrijven met netwerken en brengen we ze onder de aandacht bij de fanbase,” legt Gisela uit. “Ons doel is om mensen met elkaar te verbinden door middel van topprestaties en wat is er leuker dan netwerken na een sensationele basketbalwedstrijd of tijdens een informele activiteit, zoals een pubquiz?!”

Begin van de businessclub

“Donar werd in de jaren vijftig opgericht door studentenvereniging Vindicat. De basketbalclub begon met een klein aantal leden en speelde destijds wedstrijden in de Korenbeurs. Hierin paste precies één basketbalveld. Toen de club ging groeien, werd na diverse locaties uiteindelijk MartiniPlaza ‘Het Huis van Donar’ en dat is het nu nog steeds. Wanneer de businessclub precies is ontstaan, weet ik niet exact. Nadat Nationale Nederlanden in de jaren tachtig als hoofdsponsor stopte, is Donar gedegradeerd naar de rayonhoofdklasse. Na twee jaar werd er weer een hoofdsponsor gevonden en dat was ook het begin van de businessclub. Inmiddels is de Basketbal Businessclub een hele belangrijke pijler in de Donar-organisatie.”

Besluit van het kabinet

“Momenteel hebben we bijna 250 businessclubleden. Helaas zijn er door de coronapandemie businessclubleden die begin dit jaar hun lidmaatschap niet hebben verlengd. Maar al met al is dit gelukkig maar een kleine groep. De afgelopen jaren was er steeds spraken van een groei van het aantal leden en die groei hopen we straks weer voort te kunnen zetten. Er is nog ruimte op de tribune. De totale businessclubzijde telt 1150 zitplekken, die nu in coronatijd voor 70 procent bezet is. Dus er is zeker ruimte om nieuwe leden te verwelkomen. We zijn ontzettend blij met het besluit van het kabinet dat we weer mogen trainen en spelen. Onder maximale trainingscondities kan Donar zich nu voorbereiden op de herstart van de competitie en Europees basketbal. Gelukkig kunnen we onze leden daardoor weer wedstrijden bieden vanaf januari. Nog mooier zou het zijn als we onze kaarthouders ook weer een live Donar-avond kunnen bieden, maar tot die tijd zetten we vol in op fanbeleving.”

Donar For Local

“Voor de businessclubleden organiseren we nu vooral online momenten. Toch proberen we creatief te blijven en de leden op andere manieren met elkaar in contact te brengen. Zo hebben we de campagne ‘Donar For Local’ opgezet. Hierbij brengen we mooie aanbiedingen van businessclubleden onder de aandacht bij de leden onderling en ook bij de seizoenkaarthouders wanneer de deal interessant is voor de consument. Daarnaast hebben we recentelijk een live talkshow georganiseerd, waarbij verschillende businessclubleden met elkaar om tafel gingen om ervaringen te delen. Door de goede dynamiek en interessante gesprekken ontstond er gelijk nieuwe business.”

Nationale erkenning

“Het basketbalteam wil het beste in zichzelf naar boven halen en op het hoogste niveau presteren. Onze grote droom als basketbalclub is om in 2025 structureel op Europees niveau te spelen. Om dit te kunnen realiseren, hebben we financiële middelen nodig. Pas wanneer we op Europees niveau rondes verder komen, kunnen we als club zelf gaan verdienen. Hiervoor hebben we alle basketbalfans en businessclubleden nodig. Uiteindelijk hoop ik dat basketbal in Nederland net zoveel erkenning krijgt als voetbal, want het is zo’n gave sport.”

Start-Up Assist programma

“Een onderdeel van de Basketbal Businessclub is Start-Up Assist.In dit programma verbinden wij starters, gevestigde bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het doel hiervan is om expertise en netwerken met elkaar te delen, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Het noordelijke bedrijfsleven heeft jong talent nodig om te blijven innoveren en succesvolle start-ups zijn essentieel voor de economische ontwik­keling van onze regio. De afgelopen vier jaar hebben 88 starters deelgenomen aan het programma en dit seizoen zijn we zelfs gestart met 26 bedrijven, die we met ons netwerk de kans geven om te groeien. De ambitie van Start-Up Assist is om starters de impuls te geven om over vijf jaar op het shirt van Donar te staan.”

Waarde toevoegen

“Elke ondernemer met een eigen bedrijf of organisatie kan lid worden van onze businessclub. Momenteel zien we dat de zakelijke dienstverlening goed vertegenwoordigd is. De kracht van de businessclub is natuurlijk het toevoegen van waarde voor elkaar. Het lijkt me voor de komende jaren dan ook mooi om een meer diverse businessclub verder te laten groeien. En wanneer we weer spelen, dan verkoopt Donar zichzelf. De energie, de actie op het veld. De Basketbal Businessclub is meer dan stoeltjes op de tribune. Het is de totale sfeer en de leuke sport die onze businessclubleden aanspreekt.”

>> extra kader << Gisela Staal

“In 2012 ben ik zelf businessclublid geworden en in november 2013 ben ik met Donar mee geweest naar de EuroChallenge wedstrijd tegen Reggio Emilia. Met een kleine groep ondernemers hebben we hele leuke dagen gehad, ondanks het feit dat de tegenstander een maat te groot was. Een geweldige ervaring! Sinds een aantal maanden vervul ik de functie van commercieel manager bij Donar. Ik ben een absolute sportfanaat, mijn broer is topsporter en ik kom uit een echte sportfamilie. Ik was op zoek naar een baan waar ik mijn energie in kwijt kon, mijn kwaliteiten tot zijn recht kwamen en waarbij ik veel plezier kon beleven. Toen ik zag dat Peter van der Molen aftrad als commercieel manager, heb ik hem gelijk gebeld en mijn kans gegrepen. Sindsdien vervul ik deze functie. Helaas heb ik door de coronapandemie nog geen basketbalwedstrijden mogen meemaken, maar ik heb al wel veel diverse en hele leuke bedrijven en mensen mogen ontmoeten!”

Geef een reactie