Alida de Boer: “Als je echt goed bent in wat je doet dan volgt de rest vanzelf”

Alida begon haar eigen carrière op haar dertiende met diverse bijbaantjes in de horeca, retail en klantenservice. Na de Middelbare Hotelschool volgde ze de studie Bedrijfskunde. Door haar afstudeerstage in werving & selectie ging ze hierna bij meerdere bureaus aan de slag. In 2017 besloot ze voor zichzelf te beginnen en dat bleek een gouden greep. “Ik vond dat dit proces anders kon, beter moest.”

TEKST: HILDE ROOVERS | FOTOGRAFIE: REINY BOURGONJE

De recruitmentbranche is een commerciële markt met veel concurrentie. Om te zorgen dat je tussen die vele bureaus opvalt, moet je sterk in je schoenen staan en iets unieks kunnen bieden. Alida’s ervaring bij diverse bureaus geeft haar precies wat ze nodig heeft om niet alleen haar opdrachtgevers, maar ook de kandidaten optimaal van dienst te kunnen zijn. Actief zoeken, een persoonlijke benadering, een sterk netwerk; de sleutels tot een succesvol executive search bureau.

Focus op service

“Met L’INVITÉE wil ik juist de focus op service leggen. De juiste persoon op de juiste plek, daar draait het om. Ik ga echt voor kwaliteit. Het is een kwestie van de tijd nemen, luisteren naar de wensen en op basis daarvan de perfecte match vinden.” Bij dit bureau hebben ze dan ook geen ‘kaartenbakmentaliteit’, maar werken ze exclusief en vanuit hun netwerk. Elke opdracht wordt volgens een zorgvuldig en degelijk proces uitgevoerd, waarbij de wens van de opdrachtgever altijd het kompas is. Dit zorgt ervoor dat er een partnership ontstaat en er ruimte is om te overleggen en sparren.”

Hospitality in management

Alida’s studieachtergrond en ervaring in hospitality neemt ze ook mee in haar huidige bedrijfsvoering. “Aandacht, interesse, goed luisteren, altijd een stap extra doen. Ik vind het belangrijk om een ander centraal te stellen. Vanuit mijzelf, maar ook door wat ik door de jaren heen heb geleerd. Ons bureau heeft een hoge standaard. We zijn enorm betrokken, zeer punctueel en werken vanuit een proactieve houding. Hierdoor denken mensen vaak dat wij een heel grote onderneming zijn, maar het is puur ons arbeidsethos. En als je echt goed bent in wat je doet dan volgt de rest vanzelf. Het is niet mijn ambitie om de grootste te worden, maar zeker wel de beste.”

Gezond evenwicht

Op de vraag of vrouwen anders leidinggeven dan mannen, is Alida’s antwoord helder: “Ja, dat weet ik zeker. Vrouwen zijn over het algemeen sensitiever. Een vrouw heeft meer oog voor de omgeving en denkt vaak langer na over een beslissing. Mannen zijn rationeler en laten emoties meestal niet snel meetellen in een besluit. Daarom heb je ook beide nodig in een grotere organisatie om goed te kunnen functioneren. Het zorgt voor een gezond evenwicht.”

Empathisch vermogen

Een goede leider moet volgens Alida zeker beschikken over empathisch vermogen. “Sommige mensen hebben een natuurlijk talent voor leiderschap. Dan zie je dat het door de jaren heen nog beter wordt. Empathisch vermogen en zelfreflectie zijn dan wel essentieel. Wanneer je mensen in hun waarde laat, zullen ze nu en op de langere termijn betere resultaten laten zien. Dat is mijn filosofie. Ik hoop dan ook dat er de komende jaren meer natuurlijke leiders zullen opstaan, die deze eigenschappen bezitten.”

Managementstijl

In al haar eerdere functies kwam Alida positieve en negatieve zaken tegen waar ze veel van heeft geleerd. “Ik heb van alle stijlen van leidinggeven iets positiefs meegenomen en dat samengevoegd tot hoe ik nu mijn eigen bedrijf run. Waar ik altijd slecht tegen kon, was onrecht. Nu ben ik zelf vrij direct, dus ik kom voor mijzelf op, maar dat wordt niet altijd geapprecieerd. Ook het uitbuiten van werknemers is iets waar ik geen goed woord voor over heb. Ik heb dingen zien gebeuren die ik zelf dan ook nooit zou doen.

Wanneer een opdrachtgever of kandidaat gedrag laat zien dat echt niet kan, maak ik dat meteen bespreekbaar. Ik zou een opdracht om die reden ook zeker laten lopen. Ik wil me er voor de volle 100 procent voor in kunnen zetten en met een goed gevoel. Het moet ook van beide kanten komen, zonder iets te moeten forceren.

Inspiratie

Alida wordt niet door een specifieke persoon geïnspireerd in de manier waarop ze haar bureau aanstuurt. “Ik word het meest geïnspireerd door mensen die gewoon heel hard hebben gewerkt om een succesvol bedrijf op te zetten en nog steeds met beide benen op de grond staan. Ook heb ik veel respect voor mensen die reflectief zijn, die ergens voor staan en hun mening durven te uiten, zonder angst om neergesabeld te worden.

Toen ik mijn eigen bureau wilde starten, heb ik mensen opgezocht die me wat konden leren. Gewoon op de koffie gaan en vragen hoe zij ooit die stap hebben gezet. Ik merk dat authenticiteit belangrijk is en een netwerk van ervaren personen om je heen helpt ook heel goed. Ik lees zeker wel vakliteratuur, maar het belangrijkste leer je toch in de praktijk.”

Geef een reactie