Hoeveel procent overdrachtsbelasting betaal jij per 1 januari?

De overdrachtsbelasting bij de verkoop van een huis verandert per 1 januari. Voor sommigen gaat deze omhoog, voor sommigen omlaag en voor anderen blijft de belasting gelijk. De nieuwe maatregel heeft nu al effect op de Groningse huizenmarkt.

Wat verandert er?

Momenteel moeten woningeigenaren 2 procent overdrachtsbelasting betalen wanneer ze van huis wisselen. Voor starters tot 35 jaar wordt dat per 1 januari verlaagd van 2 naar 0 procent. Dit tarief geldt ook wanneer je jonger dan 35 jaar bent en al een huis bezit. Wel geldt de maatregel alleen voor huizen tot en met vier ton. Kopers die niet zelf in het huis gaan wonen, moeten straks 8 procent overdrachtsbelasting betalen. Dit zijn meestal beleggers, maar ook mensen die een tweede woning willen kopen. Voor kopers van 35 jaar en ouder die het huis als hoofdverblijf zullen hebben, blijft de overdrachtsbelasting 2 procent.

Beleggers slaan hun slag

Door deze maatregel worden woningen per 1 januari een stuk duurder, waardoor beleggers nog snel hun slag willen slaan. “We zien echt een najaarsrally nu”, zegt Marijn Snijders, directeur van Capital Value, een adviesbureau voor woningbeleggingen tegen NOS.  “Investeerders maken graag nog gebruik van het lage tarief. En grote vastgoedfondsen hebben nog bewust panden in de markt gebracht om voor 1 januari te verkopen. Vorig jaar werd er voor 9,3 miljard aan woningen gekocht door beleggers. Dit jaar gaat dat naar 9,5 of misschien wel 10 miljard.”

Deze rally is ook duidelijk te zien in de gemeente Groningen. “Door de populariteit van de stad is het woningtekort opgelopen en strijden verschillende sociale groepen met elkaar op een krappe markt om een huis te bemachtigen. De woningschaarste en goedkope kredietverstrekking prikkelen investeerders om in Gronings vastgoed te beleggen. Het gaat hier om ouders die één woning verhuren aan hun kinderen en hun vrienden tot institutionele beleggers die enkele honderden panden in bezit hebben,” staat in het verslag ‘Beleggers op de Groningse woningmarkt’ van de Gemeente Groningen.

Voordeel voor particulieren

Naar verwachting worden er door de maatregel volgend jaar dus minder aankopen gedaan door beleggers. Dat betekent dat er meer woningen beschikbaar zullen zijn voor particulieren. Maar voor nu is er op de Groningse woningmarkt nog een grote najaarsrally gaande. 

Geef een reactie