AMBITIE – Babette van Veen

Na haar studie aan de Kleinkunstacademie van Antwerpen, breekt Babette van Veen op 22-jarige leeftijd door met haar rol als Linda Dekker in Goede Tijden, Slechte Tijden. Met collega-soapies Guusje Nederhorst en Katja Schuurman neemt ze het nummer ‘Ademnood’ op, tere ere van de 1000e aflevering van GTST. Het onverwachte succes van deze monsterhit zet het leven van de jonge actrice volledig op zijn kop.

De ‘Linda, Roos en Jessica-tijd’ was leuk, maar vooral ook heel zwaar. “Tijdens de lunch vergaderden we altijd over hoe we alles moesten bolwerken. We waren eigenlijk meer zakenvrouwen.”

In de jaren dat Babette optrad met haar soapcollega’s, acteerde ze ook nog steeds in GTST. Het was dus niet voor niets dat ze er na 3 jaar de brui aan gaven, want er werd veel van hun gevraagd.

“Ik geloof dat ik drie jaar mijn familie en vrienden niet heb gezien.”

Wie schrijft, die blijft

Tegenwoordig mag Babette zichzelf naast actrice (in 2015 maakte zij na 17 jaar haar rentree in GTST, red.) ook auteur noemen. In 2014 kwam haar eerste boek ‘Hartenvrouw’ uit, dat zij schreef tijdens haar scheiding. In die periode kwam ze erachter hoe lastig mensen het vonden om met haar om te gaan, maar ook hoeveel mensen in hetzelfde schuitje als zij zaten. Precies hierom wilde ze haar verhaal opschrijven om steun te bieden, troost te geven.  

Vier jaar later, in 2018, maakte ze haar debuut als kinderboekenschrijfster met ‘Prinses Leentje en de weg naar het hart.’ Babette: “In alle sprookjes maken prinsessen een fout en worden ze gered door een prins. Daarom wilde ik juist schrijven over een zelfstandig prinsesje dat haar eigen problemen oplost.” Daarnaast wil ze met het boek ook meegeven, dat relaties kunnen veranderen – ook die tussen ouders – maar dat dit niet altijd negatief hoeft te zijn.  

De druk van social media

Zelf ervaart Babette geen druk van buitenaf, maar legt zij die zichzelf wel op. Druk om net te doen of alles lekker loopt, terwijl dat misschien helemaal niet zo is. Zij ziet dit ook wel als een probleem dat veroorzaakt wordt door social media. “Op social media kun je het gevoel krijgen dat iedereen het beter doet dan jij. Maar door jezelf te vergelijken met anderen word je niet gelukkiger.” Babette wil dan ook lezingen gaan geven om haar eigen gedachtes hierover te delen en mensen een spiegel voor te houden. Haar doel? Mensen laten inzien, dat je altijd aan het kortste eind trekt als je jezelf blijft vergelijken met een ander. 

Variatie maakt het leuk

Babette kan niet echt zeggen wat ze nou het leukste vindt om te doen. “Eigenlijk is het meer de combinatie van dingen die ik leuk vind. Ik vind Goed Tijden heel leuk, omdat ik me daarin kan uitleven en kan losgaan. Maar als je speelt voor de camera, dan zie je nooit hoe het thuis aankomt. Bij theater en tijdens het geven van lezingen heb je dat wel.” De actrice, zangeres en schrijfster kan er ook erg van genieten om in haar eentje thuis achter haar laptop te zitten. Maar niet te lang: “Ik ben best snel verveeld. Na twee weken vakantie verveel ik me altijd rot.”

Toekomstmuziek

Met haar uiteenlopende interesses heeft Babette verschillende projecten op de planning staan. Naast haar werk als actrice in GTST en de geplande lezingen over social media, is ze alweer bezig met het schrijven van een nieuw kinderboek. “Mijn nieuwe boek gaat over een kindje dat heel erg van dieren houdt en daar alle problemen aan vertelt,” aldus Babette. “Wat het precies gaat worden, daar ben ik nog niet over uit. Ik wil het niet te zwaar maken.”

Geef een reactie