Eind dit jaar eerste coronavaccins van Pfizer en BioNTech in Nederland

Eind dit jaar kunnen Pfizer en BioNTech de eerste coronavaccins leveren aan de EU-landen. Dat bevestigen de bedrijven in een persbericht. Er kan dan begonnen worden met het vaccineren van mensen als het vaccin door de gezondheidsautoriteiten veilig genoeg wordt bevonden om toegelaten te worden op de markt.

Maandag negen november kwam de deal tussen de Europese Commissie en de twee bedrijven rond. De EU-landen kopen 200 miljoen doses van het coronavaccin en er is een optie om nog eens 100 miljoen te kopen in de toekomst. Nederland heeft recht op bijna 8 miljoen doses. Er zijn twee prikken van het vaccin nodig om mensen goed te kunnen beschermen. Dat betekent dat er maximaal 4 miljoen Nederlanders kunnen worden gevaccineerd. Later is er voor Nederland een mogelijkheid om 4 miljoen doses bij te kopen.

Testresultaten

Pfizer en BioNTech melden wereldwijd dit jaar 50 miljoen doses te produceren. Volgend jaar wordt dit naar verwachting opgevoerd naar 1,3 miljard. Eerder deze week maakten de bedrijven de tussentijdse testresultaten bekend. Het gaat om de eerste resultaten van het fase 3-onderzoek; het laatste stadium voordat een vaccin op de markt mag. Het vaccin is op iets meer dan 43.000 mensen getest en uit de eerste analyse blijkt dat 94 proefpersonen het coronavirus kregen. Het overgrote deel zat in de placebogroep. Pfizer en BioNTech concluderen op basis van de getallen dat het vaccin voor 90 procent effectief lijkt te zijn.

Geef een reactie