Het kantoor van… Erik Roerdink

Een nieuwe woonwijk creëren, een schoolgebouw ontwerpen of een oplossing bedenken voor een voormalig V&D-pand; de ontwerpers bij De Zwarte Hond draaien er hun hand niet voor om. Middenin de stad Groningen, aan de Hoge der A, wordt iedere dag door een grote groep mensen gewerkt aan allerlei verschillende opdrachten op het gebied van architectuur en stedenbouw. Erik Roerdink (37) is sinds 2017 één van de partners van het kantoor.

TEKST: MAAIKE SCHAAP | FOTOGRAFIE: MARIKE VAN DE WITTE

Het bureau is in de jaren 80 opgericht door Jurjen van der Meer en Thon Karelse. In de loop der jaren is het kantoor aardig gegroeid; inmiddels hebben ze drie vestigingen in Groningen, Rotterdam en Keulen. Erik studeerde aan de Academie van Bouwkunst en werkte daarnaast bij De Zwarte Hond. ‘In 2008 heb ik een switch gemaakt en ben ik bij DAAD architecten in Drenthe gaan werken. Daar heb ik veel gewerkt aan opgaves in het landelijk gebied en mezelf ontwikkeld als architect.’ In 2016 kwam Erik terug op het oude nest. ‘Na een jaar, in 2017, werd ik gevraagd om hier partner te worden. Die kans greep ik met beide handen aan.’

Bedreigingen

Het onderscheidende karakter van De Zwarte Hond zit ‘m volgens Erik in het combineren van architectuur en stedenbouw. ‘We willen iets maken dat fijn is voor de gebruiker, maar dat tegelijkertijd betekenis geeft aan een stad, straat of wijk. We leven ook in een tijd waarin veel bedreigingen op ons afkomen, zoals woningnood en klimaatverandering. Ons kantoor probeert daar oplossingen voor te bedenken.  Ik heb het gevoel dat we ook op ons gebied een steentje kunnen bijdragen en een stap in de goede richting kunnen zetten. Ik ben daar niet de enige in. Ik merk dat binnen ons bureau iedereen dat belangrijk vindt; dat vind ik erg tof.’

In de praktijk ben ik veel op de werkvloer te vinden

Boekenkasten vullen

Erik zit met twee andere collega’s in een ruimtelijk en wit geschilderd kantoor. ‘Een heerlijke plek’, beaamt hij. ‘Door de hoge ramen krijgen we veel lichtinval, we kijken uit op het water en zitten middenin de stad. Er is dus altijd wel iets te zien.’ Aan de overkant van het water staan verschillende gebouwen met verschillende bouwstijlen. ‘Het leuke is dat ze wel allemaal gekenmerkt worden door de Groninger baksteen’, lacht Erik. Het kantoor zelf is momenteel nog een beetje ongezellig, omdat Erik en zijn collega’s pas net naar deze ruimte verhuisd zijn. ‘We willen graag wat meer planten neerzetten, mooie prikborden aan de muur hangen en de boekenkasten vullen met boeken over architectuur. Want naast inspiratie op internet opdoen, is het ook fijn om af en toe eens in een boek te bladeren.’

Samenwerken

In de praktijk zit Erik maar weinig op zijn bureaustoel in zijn kantoor: hij loopt veel liever rond. ‘Ik ben vaak op de werkvloer te vinden om met collega’s te overleggen. In de centrale hal hebben we grote werktafels waar dat heel goed kan.’ Erik legt uit dat die werktafels ook belangrijk zijn voor het kantoor. ‘We werken graag samen, dus dan is het fijn om op zo’n plek bijvoorbeeld samen te schetsen of te brainstormen.’ Ook de centrale hal is erg ruimtelijk ingericht. De hal heeft een groot plafond en wordt gesierd door diverse planten en een mooie vide. ‘Mensen die hier binnenkomen zeggen ook vaak dat ze het gevoel hebben dat dit een plek is waar veel ontstaat en dat is ook zo!’

Vanzelfsprekend

Tot slot… waarom heet het kantoor eigenlijk De Zwarte Hond? Erik lacht. ‘Vroeger heette het kantoor Karelse Van der Meer, naar de oprichters. Eén van de eerste projecten die ze deden was voor de kunstenaar Siert Dallinga. Ze ontworpen voor hem een atelier, waarna hij een kunstwerk van een zwarte hond voor hen maakte. De hond heeft altijd in het kantoor gestaan en was automatisch een soort logo van het kantoor. Dat groeide later uit tot een vanzelfsprekende naam van het bureau, omdat we toch al bekendstonden als het “kantoor met de zwarte hond.” En de hond is er nog steeds, hij staat nog altijd in de etalage!’

Geef een reactie