Danny Da Costa: ‘DJ is een geromantiseerd beroep’

Als DJ kreeg Danny da Costa, ofwel Dennis Yntema, steeds vaker de vraag of er via hem ook andere DJ’s te boeken waren. Van het een kwam het ander en in 2014 zag booking- en artiestenbureau ‘050 Agency’ het levenslicht. Inmiddels worden er via 050 Agency zo’n duizend boekingen per jaar gedaan. ‘Het is goed om ook zelf met je poten in de klei te staan.’

Dennis Yntema (32) is geen onbekende in de DJ-wereld. Hij begon op zijn 19e met het draaien in kroegen in Groningen en groeide in de loop der jaren uit tot een veelgevraagd artiest in binnen- en buitenland. Daar blijft het niet bij: met saxofonist Tariq Pijning, met wie hij het duo Danny & Tariq vormt, vloog Dennis zo ongeveer de hele wereld over.

Een DJ van formaat dus, maar alléén draaien doet Dennis inmiddels allang niet meer. ‘Op een gegeven moment had ik als DJ zo’n volle agenda dat ik steeds vaker ‘nee’ moest verkopen. Ik kreeg daarop regelmatig de vraag of er via mij geen andere DJ te boeken was’, blikt Dennis terug. Met zijn enorme netwerk was dat geen enkel probleem. ‘En zo werd ik steeds vaker gevraagd om een DJ, act of artiest te regelen.’

Ik moest steeds vaker ‘nee’ verkopen

Met dus de oprichting van 050 Agency, in 2014, als resultaat. De ene keer is het een festival, dan weer een club, discotheek of juist bedrijf dat 050 Agency inschakelt voor de programmering. ‘Wat je via ons kunt boeken? Wat niet!’, klinkt het enthousiast. Dennis wijst op een stuk op vijftien ervaren DJ’s die alleen via 050 Agency te boeken zijn, de ‘exclusive acts’, zoals hij ze noemt. Hij wijst als voorbeeld op SonicNoise en DJ Joe Sigan die inmiddels niet meer uit het Groningse nachtleven weg te denken zijn, het duo Donfetti, de vrouwelijke DJ Irish en Dr. Vinyl, die – zoals zijn naam al doet vermoeden – alleen maar vinyl draait. 

‘Iedereen wil DJ worden’

Een groot deel van deze DJ’s zijn door Dennis zelf opgeleid, getraind en klaargestoomd voor het vak. ‘Het publiek aanvoelen en opzwepen, de juiste opbouw van een set, het zijn allemaal dingen die je in de praktijk moet leren. Ik heb veel DJ’s dan ook maandenlang meegenomen als ik ging draaien’, zegt de DJ.

Door DJ’s ook zelf op te leiden en te trainen, wil Dennis het kaf van het koren scheiden. Want kwaliteit, daar schort het nogal eens aan. ‘Het is tegenwoordig hip om te kunnen zeggen dat je DJ bent. Door de bekendheid van jongens als Armin van Buuren en Martin Garrix wordt het DJ-zijn enorm geromantiseerd: iedereen wil ineens DJ worden.’ En doordat de techniek de afgelopen jaren enorm is verbeterd, is het nu technisch veel makkelijker om te draaien. ‘Toen ik begon, leerde je het vak nog van oude grijze mannen met snorren, die jarenlang achterin een discotheek hadden gestaan. Tegenwoordig kan iedereen die een beetje handig en technisch is, al wel een plaatje mixen en zich DJ noemen.’

Nationale artiesten

Overigens zijn het by far niet alleen de ‘exclusieve acts’ bij 050 Agency geboekt kunnen worden: 050 Agency heeft meerdere samenwerkingsverbanden met andere bureaus en treedt ook op als bemiddelaar. Kortom: ‘Via ons kun je ook artiesten en zangers boeken als Maan, Davina Michelle, Nielson, Dries Roelvink of juist Mental Theo’, heeft Dennis als voorbeeld.

De klanten en opdrachtgevers van 050 Agency, clubs dus maar ook festivals en trouwfeesten, zitten vooral in het noorden van het land, en op de Waddeneilanden. Volgens Dennis worden er gemiddeld zo’n duizend bezoekingen per jaar gedaan. ‘Dat is inclusief de boekingen van mij en Tariq’, verduidelijkt hij. ‘En dat zijn er ook zo’n tweehonderd per jaar.’

Maan, Davina Michelle, Nielson, Dries Roelvink of Mental Theo kun je allemaal bij ons boeken

‘De mooiste klussen of optredens?’, herhaalt Dennis de vraag. ‘Dat was zonder meer tijdens de TT Festival in Assen, waar ik voor tienduizend man mocht optreden, echt heel vet. Ook indrukwekkend was het optreden samen met Tariq op het Couleur Festival in Brussel en het optreden op de Reepherbahn in Hamburg.’

Minder draaien

Het gaat ondertussen zo goed met 050 Agency (‘elk jaar stijgt de omzet met 30 procent’) dat Dennis noodgedwongen wat minder draait, en juist meer met zijn bedrijf bezig is. ‘Ik heb er steeds minder tijd voor, al sta ik nog wel vaak samen met Tariq op het podium.’ Volgens Dennis werkt het in zijn voordeel dat hij zelf ook DJ is. ‘Het is belangrijk die affiniteit te hebben, en zelf met je poten in de klei te staan’, zegt hij. ‘Omdat ik zelf ook nog veel draai en dus in clubs kom, weet ik wat er speelt, wat hip is en waar behoefte aan is.’

Fotografie: Marike van de Witte 

Geef een reactie