Schade door aardbeving Groningen: wie vergoedt de onkosten?

Afgelopen week was het weer raak in de provincie Groningen: aardbevingen. Twee kleine bevingen en één van groter formaat. Westerwijtwerd, het epicentrum, onderging een aardbeving van 3.4 op de schaal van Richter. Daarmee werd de beving zelfs 18 km verder in Groningen nog gevoeld. De beving is een van de zwaarste van de afgelopen jaren en heeft een hoop schade veroorzaakt. Door de gaswinning in Groningen behoren dit soort aardbevingen niet tot natuurrampen, maar tot rampen door menselijk handelen. Verzekeraars keren vaak niks uit als het gaat om een natuurramp. Maar wat doe je met de kosten voor de schade als het om een beving gaat door menselijk handelen? Alle rechten op een rijtje!

Schade door aardbeving
Op donderdagochtend 23 mei, één dag na de aardbeving, meldde de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) dat er al 912 schademeldingen zijn gedaan door bewoners uit de buurt. De gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begon in 1959, sindsdien zijn aardbevingen en de bijbehorende schade aan huizen voor bewoners in Groningen niet onbekend. Maar nog niet iedereen weet hoe en bij wie je de schade kunt claimen. En omdat woonverzekeraars schade door natuurrampen en menselijk handelen uitsluiten, is de schade in ieder geval niet verzekerd via de opstalverzekering en inboedelverzekering.

Rechtsbijstand
Toch is er voor de gedupeerden hoop. Aangezien de schade praktisch gezien ontstaan is door de handelingen van de NAM, deze maatschappij is verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen, is het mogelijk om de een juridische strijd te voeren. Er is namelijk een partij aansprakelijk. Als inwoner van Groningen kun je de rechtsbijstandverzekering inschakelen om zo de gemaakte kosten vergoed te krijgen. Samen met de rechtsbijstandverzekeraar begin je dan een proces tegen de NAM voor compensatie van de door de NAM veroorzaakte schade aan jouw huis en/of bezittingen. Helaas zit hier ook een addertje onder het gras: je kunt bij verzekeraars geen rechtsbijstandverzekering meer afsluiten als je al schade hebt opgelopen door een aardbeving. Ook is een van de regels omtrent de rechtsbijstandverzekering dat je de verzekering afsluit voor onvoorziene gebeurtenissen. Veel verzekeraars zien de aardbevingen in Groningen niet meer als onvoorzien en daardoor kunnen veel Groningers geen rechtsbijstand afsluiten voor conflicten wat betreft aardbevingen. Bij een aantal verzekeraars kun je je als Groninger gewoon verzekeren tegen mogelijke conflicten. Kijk dus altijd goed in de polisvoorwaarden als je een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten.

Claim je schade altijd bij de TCMG
Heb je geen rechtsbijstandverzekering of dekt deze de onkosten niet? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden om je schade vergoed te krijgen. Op de website van TCMG kun je namelijk ook een schadeclaim indienen. De commissie is opgericht om te helpen met schade die veroorzaakt is door aardbevingen. Zodra je een claim hebt ingediend, wordt de schade onderzocht door een onafhankelijke deskundige. Deze deskundige stelt dan vast wat de schade is en geeft daarna advies over de schadeoorzaak en de omvang van de schade. Laat de schade in de tussentijd voor wat deze is, zodat de schade-expert precies ziet wat er kapotgegaan is. Bel dus geen aannemer en repareer de schade ook niet zelf als je een schadevergoeding wilt ontvangen. De TCMG bepaalt uiteindelijk of je recht hebt op schadevergoeding en hoeveel van de kosten je vergoed krijgt. Ben je het niet eens met het besluit van de TCMG? Dan kun je binnen zes weken per post bezwaar maken. Vergeet niet dat de beslistermijn van de TCMG vanaf de aardbeving wel 15 maanden in beslag kan nemen. Het kan dus lang duren voordat je een vergoeding ontvangt.

Veilig wonen
In Nederland geldt een veiligheidsnorm: iedereen moet veilig kunnen werken en wonen. Ook in Groningen. Nationaal Coördinator Groningen (NCG) geeft aan dat de kans op een dodelijk ongeluk in een woonomgeving niet groter mag zijn dan 1 op 100.000. Door de hoge kans op aardbevingen voldoen niet alle woningen aan deze eisen. Centrum Veilig Wonen (CVW) onderzoekt, onder toezicht van NCG en in opdracht van de NAM, welke woningen niet voldoen aan de veiligheidseisen. Met een computermodel wordt er gekeken welke gebouwen een hoog risico lopen op onveilige situaties, zoals bij schade door een aardbeving, en deze worden als eerste onderzocht. Blijkt dat jouw woning niet voldoet aan de veiligheidseisen? Dan wordt er een plan opgesteld om je huis te verstevigen. De kosten zijn gelukkig voor de NAM én niet voor jou.

Tags (categorieën en branches)aardbevingGroningenNAMschadeveiligheid

Geef een reactie