Managementstijl: ‘Leidinggeven is geen kunstje; het moet uit je hart komen’

Leidinggeven? Gerard van Lent (57) doet al dertig jaar, waarvan ruim twintig jaar als directeur, niet anders. ‘Blijf bij jezelf’, is wat hij in al die jaren heeft geleerd. Van Lent is sinds 2016 directeur van Bourguignon Lease uit Leeuwarden, een leasebedrijf dat binnenkort ook een vestiging in Groningen opent.

Fotografie: Marike van de Witte

‘Het openen van een vestiging in Groningen voelt alsof ik weer een beetje terug ben van weggeweest’, vindt Van Lent. Hij vertrok namelijk in 2013 naar Amersfoort nadat het leasebedrijf uit Tynaarlo, waarvan hij 16 jaar directeur was geweest, was overgenomen. In 2016 keerde Van Lent terug naar het Noorden: hij werd toen directeur van Bourguignon Lease en Bourguignon Verhuur, onderdeel van de bekende autogroep te Leeuwarden.

Bourguignon is ‘een familiebedrijf dat zich wil profileren als de meest ontzorgende mobiliteitsaanbieder van Noord-Nederland’, zo omschrijft Van Lent. Behalve een multimerk leasebedrijf bestaat Bourguignon ook uit een schadebedrijf, een verhuurbedrijf, een occasionvestiging en twee dealervestigingen voor Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en Volkswagen bedrijfswagens in Leeuwarden en Dokkum.

Gedomineerd

Vanaf 1 mei van dit jaar opereert Bourguignon Lease ook vanuit Groningen. ‘We willen graag groeien en hebben grote ambities. Ik ben ervan overtuigd dat er in Groningen nog ruimte is voor een relatief klein, flexibel en persoonlijk leasebedrijf als Bourguignon,’ zegt Van Lent. ‘De markt wordt op dit moment gedomineerd door vooral grote partijen, die veelal niet meer de taal spreken van het MKB.’

De nieuwe vestiging aan de Wismarweg in Groningen zal aanvankelijk worden bemand door één accountmanager: Gert Nieboer. Ook Gerard van Lent zal zijn gezicht dan weer wat vaker in het Groningse laten zien, belooft hij. ‘Ik heb in Groningen, gelukkig, nog steeds een heel groot netwerk.’

Hoe zou hij zichzelf omschrijven in zijn rol als directeur en daarmee als leidinggevende? ‘Ik faciliteer’, vat hij kort samen. ‘Ik draag zorg voor de omstandigheden die het mogelijk maken dat mensen het maximale uit zichzelf kunnen halen. Daar hoort het geven van ruimte en vertrouwen bij, maar ook gewoon veel plezier maken en elkaar het succes gunnen!’.

Leerschool

De geboren Rotterdammer (‘maar ik voel me inmiddels echt een noorderling’) had op zijn 28e zijn eerste leidinggevende functie, toen al bij een leasebedrijf. ‘Dat was een hele goede leerschool’, blikt hij terug. ‘Ik was nog jong en onervaren en ik werd gewoon in het diepe gegooid. Met veel vallen en opstaan heb ik toen geleerd dat leidinggeven niet een kunstje is, maar dat het uit je hart moet komen, echt moet zijn. Ik heb destijds veel gehad aan een medewerkster die me tot vervelends aan toe een spiegel voor hield. Daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor. Of ik haar dat weleens verteld heb? Zeker! We hebben zelfs nog steeds contact!’

In die eerste leidinggevende functie heeft Van Lent niet alleen geleerd om dicht bij zichzelf te blijven, maar ook om goed op zijn mensen te letten. ‘Oprechte interesse in de ander is wel een absolute voorwaarde om als manager te kunnen slagen in je missie’, vindt de directeur. ‘Iedereen in een organisatie draagt zijn of haar puzzelstukje bij aan het geheel. Dat maakt het des te belangrijker dat je mensen goed in hun vel zitten, zowel op hun werk als privé. Ik wil dus altijd graag weten hoe het écht gaat met iedereen.’

Van Lent heeft grote verwachtingen van de Groningse markt. ‘De Groningse leasemarkt verzadigd? Helemaal niet. Ik verwacht juist dat we in Groningen goed gaan scoren met onze typisch noordelijke rechttoe-rechtaan-mentaliteit: “what you see is what you get”. Bovendien: we luisteren naar de klant, denken in maatwerkoplossingen en hechten veel waarde aan persoonlijk contact.’

Tags (categorieën en branches)Bourguignon LeaseGerard van Lent

Geef een reactie