‘Vlammend’, borrelend en netwerkend het nieuwe jaar in

Been There – Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland 

Voor ondernemend en bestuurlijk Noord-Nederland was het niet te missen: de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland in MartiniPlaza. Ondernemers, zakenlui, bestuurders en politici: zo ongeveer iedereen die er maar een beetje toe doet, was deze woensdagavond 9 januari van de partij op deze ‘nieuwjaarsborrel der nieuwjaarsborrels’.

Fotografie: Marike van de Witte

En zo barstte MartiniPlaza deze woensdagavond zo ongeveer uit zijn voegen: een kleine duizend ondernemende en bestuurlijke decisionmakers waren bijeen om op ‘vlammende’ wijze het nieuwe jaar in te luiden. ‘Vlammend’ inderdaad, want het thema van deze editie was ‘het vuur is waar je het creëert’.

‘Het vuur is waar je het creëert’?. Dit thema kwam niet bepaald uit het niets, zo vertelt Sieger Dijkstra, voorzitter van de organiserende Stichting Noord-Nederland&. Volgens Dijkstra gaat het hier om een uitspraak van een jonge danser, die vorig jaar tijdens de receptie op het podium stond. Presentatrice Janine Abbring stelde hem toen de vraag of hij in het Noorden wel goed zat, en of hij niet dichter op het vuur moest zitten. ‘Nee, want het vuur is daar waar je het creëert’, was daarop zijn antwoord, en de zaal trakteerde de jonge danser op een luid applaus.

Het was alweer de vijfde editie van de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland, die in het leven werd geroepen als opvolger van de noordelijke KvK-nieuwjaarsborrel. De noordelijke receptie kreeg het die eerste vijf jaar meteen twee keer voor de kiezen: in 2016 werd de borrel vanwege ijzel op het laatste moment afgeblazen en in 2018 was er een protestactie van aardbevingsdemonstranten.

Bezoekers lieten zich er in ieder geval niet door uit het veld slaan, want met een kleine duizend aanwezigen was het de beste bezochte Nieuwjaarsreceptie tot nu toe. Anders dan bij de ‘gemiddelde’ nieuwjaarsborrel was de noordelijke politiek meer dan goed vertegenwoordigd. Zo zagen we onder andere Jetta Klijnsma, commissaris van de koning van de provincie Drenthe, de Groningse gedeputeerden Fleur Gräper, Nienke Homan en Patrick Brouns en Marco Out, burgemeester van Assen. Ook René Paas, commissaris van de koning in Groningen, en Peter den Oudsten, (nu nog) burgemeester van Groningen, waren aanwezig.

De avond werd gepresenteerd door Zomergasten-presentatrice Janine Abbring. Leuk weetje: de van oorsprong Groningse heeft haar presentatieklus bij Zomergasten min of meer te danken aan de noordelijke Nieuwjaarsreceptie. Het was namelijk een filmpje van de receptie in 2017, waarin Abbring op het podium Gerrit Zalm interviewt, dat hem bij Janine bracht.

Dit keer waren het overigens minister van Financiën Wopke Hoekstra en Ingrid Faber, directeur van Halbertsma Group, die door Janine op het podium ‘onder vuur’ werden genomen. Ook de meest recente winnaars van de vier noordelijke ondernemersprijzen – Joost Paques (Paques, Friese Onderneming van het Jaar), Harm Koopman (Koopman Logistics, Groninger Ondernemingsprijs 2018), Frits Muysson (Vepa, Drentse Onderneming van het Jaar) en Jan Harmen Akkerman (TanQyou, Jonge Ondernemingsprijs 2018) – hadden een plek op het podium, zij het als ‘boxheren’.

Ruimte om volop te netwerken was er deze avond uiteraard ook, en hoe. Op de receptie na afloop van het podiumprogramma werd er door onder andere Erik Meems, directeur van Century Autogroep, Denisa Kasová (directeur Noorderlijk Innovation Board), Wilma Mansveld, directeur van de Veiligheidsregio en Cas König van Groningen Seaports geproost op het nieuwe jaar. Ook Petra Verweij van Unicom, Aukje Drewes van PAC Groningen, VNO NCW-directeur Ton Schroor, MKB Noord-voorzitter Gerard Kremer, MKB Noord-bestuurslid Marja Doedens en Betty de Boer (directeur Regio Groningen-Assen) lieten de kans op een avond met gelijkgestemden niet aan zich voorbij gaan. De aanwezigheid van de laatstgenoemde lag overigens voor de hand: samen met voorzitter Sieger Dijkstra, Margriet Bouma, Gijs Lensink, Willem de Kok, Martin Schiphorst en Henk Ziengs vormt ze tenslotte het bestuur van de Stichting Noord-Nederland &.

Overigens had de avond nog een extra feestelijk tintje, want de Langmanprijs, vernoemd naar de overleden minister Harry Langman van economische zaken, werd uitgereikt aan Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Directeur Hans Bergsma kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Harry Oosterbaan. De Langmanprijs wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich voor Noord-Nederland verdienstelijk heeft gemaakt. Gebiedscoöperatie Westerkwartier (GW) heeft zich volgens de jury bewezen als instrument voor regionale ontwikkeling.

Geef een reactie