Impact Noord: netwerken voor ondernemers die impact willen maken

‘Het is tegenwoordig heel normaal, en al lang geen kwestie meer van liefdadigheid of van geiten-wollen-sokken-gedrag, om als ondernemer ook maatschappelijk een positieve invloed na te willen streven. Er zijn steeds meer ondernemers die ook maatschappelijk impact willen hebben. En sommige bedrijven worden zelfs volledig voor dat doel opgericht.’

Tekst: Hans de Preter
Fotografie: Marike van de Witte

Jan Willem Wennekes die dit betoogt, is voorzitter van een fonkelnieuwe ondernemersvereniging, met de naam ‘Impact Noord’. Het is niet alleen een nieuwe vereniging, maar ook een snelgroeiende: in korte tijd schreven zich vijftien leden in, en komend jaar hoopt de club door te groeien tot minimaal veertig leden.

Volgens Wennekes is Impact Noord niet zozeer een belangenvereniging, maar juist een ‘echte netwerkclub’, waar ondernemers of managers kunnen praten over zaken die hen aan het hart gaan, waar ze hun netwerk kunnen vergroten en waar ze zich kunnen laten informeren over relevante onderwerpen.

Zo was er medio januari een Nieuwjaarsborrel, en wel op een zeer passende locatie: de nieuwe brouwerij De Prael aan het Boterdiep in Groningen. Dat is niet zó maar een bierbrouwerij, maar eentje waar mensen aan de slag zijn met afstand tot de arbeidsmarkt.

Het bier smaakt precies hetzelfde, maar de mensen die het produceren zijn via WerkPro uitgekozen omdat zij lastig een normale baan kunnen vinden. Het gaat om mensen met een beperking of bijzondere eigenschappen, die in een ‘normaal’ bedrijf misschien minder snel een kans zouden krijgen. Voor sommige bierliefhebbers smaakt dit bier, gebrouwen in licentie van een vergelijkbare brouwerij in Amsterdam, juist nog lekkerder omdat ze het waarderen dat het ‘maatschappelijk verantwoord gebrouwen’ is.

In Groningen, Friesland en Drenthe zijn er steeds meer van dergelijke bedrijven. ‘In vergelijking tot vroeger realiseren veel maatschappelijk gedreven ondernemers zich dat je bij sociaal ondernemen wél moet zorgen voor een normaal businessmodel. Je zult winst moeten maken, anders hou je het niet vol als bedrijf’, zegt Wennekes.

Zelf heeft hij veel verstand van bedrijfsmatig maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo richtte hij Buro Bries op. Dat bestaat uit een team van dertig personen, die werken aan projecten met maatschappelijke impact. ‘Steeds minder stiekem zijn we gewoon een stel wereldverbeteraars. En dat met een gezonde dosis pragmatisme: je kunt beter zelf actie ondernemen, dan actie voeren…’, zo valt te lezen op de website van Buro Bries.

‘Ik vind het echt tof dat bij steeds meer ondernemende mensen het kwartje lijkt te vallen, en dat zij ook sociaal betekenis willen hebben. Wanneer wij die ondernemers kunnen ondersteunen en verder kunnen helpen, geeft dat echt een kick’, zegt Wennekes.

Een van de leden van Impact Noord is bijvoorbeeld Timmerfabriek De Verbinding: een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord actief én succesvol is. In De Verbinding, waar ramen en kozijnen worden gemaakt, werken uitsluitend dove mensen. ‘Dat bedrijf werd opgezet door een vader van een dove jongen. Het deed hem pijn dat zijn zoon nergens aan de slag kwam, alleen omdat hij doof is. Verder kan die zoon alles. En daarom besloot hij een timmerfabriek op te zetten. Inmiddels is dat een professioneel bedrijf geworden, zeker geen kinderspul: het is een miljoenenbedrijf. Indrukwekkend en inspirerend!’, aldus Wennekes.

Nog zo’n sociale en succesvolle onderneming, en tevens lid van Impact Noord: Van Hulley. Dat is een naaiatelier waar overhemden tot boxershorts worden gerecycled door vrouwen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wanneer je je oude overhemd opstuurt naar Van Hulley zorgen zij ervoor dat je er een boxershort voor terugkrijgt. Initiatiefneemster Jolijn Creutzberg brengt met de Groningse onderneming daarmee meteen de afvalproductie omlaag.

Een ander voorbeeld van een maatschappelijk betrokken lid: Diem Do van het bedrijf CodeGorilla. Diem Do won in december nog, tijdens de Amsterdam TEDx, de ‘Women of the Year Startup Award 2018’. Ze kreeg de prijs voor haar bedrijf CodeGorilla, dat langdurig werklozen in een paar maanden klaarstoomt voor een baan in de IT-sector. Sinds de start van CodeGorilla in 2017 heeft Diem Do met haar medewerkers 66 junior developers opgeleid.

Voor komend jaar staan er uiteenlopende activiteiten op het programma, om ondernemers in de gelegenheid te stellen elkaar te ontmoeten, maar ook om inspiratie op te doen. Zoals een United Kitchen International Dinner, een multicultureel diner waar vrouwen met een migratie-achtergrond een drie-gangen diner met gerechten uit hun eigen cultuur koken. Of een bijeenkomst in het kader van ‘Betekenisvol Ontmoeten in Drenthe’, te gast bij het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE), in de Gasfabriek in Meppel. Deze organisatie werd in het leven geroepen om de transitie naar de circulaire economie te helpen versnellen.

Geef een reactie