High potential: Rob Reintsema

Rob Reintsema, kwartiermaker bij Het Groninger Landschap: ‘Het is mijn werk om natuur en landschap te verbeteren.’

Fotografie: Marike van de Witte

Vertel, wat doe je precies?
‘Ik ben kwartiermaker bij Het Groninger Landschap. Ik mocht zelf kiezen hoe ik mijn functie wilde noemen: beleidsmedewerker strategische planvorming óf kwartiermaker. Ik koos dus voor het laatste, al moet ik altijd uitleggen wat het precies inhoudt. Kort gezegd komt het erop neer dat ik met ideeën en plannen aan de slag ga die als doel hebben om natuur en landschap te verbeteren.’

Doe eens een voorbeeld!
‘Een concreet voorbeeld is het voornemen om het oudje beekje De Hunze, die vroeger ook door de stad Groningen stroomde, nieuw leven in te blazen en terug te brengen in de stad. Dat plan werd een jaar of vijf geleden door Het Groninger Landschap-directeur Marco Glastra geopperd, en het is dan mijn taak daar mee aan de slag te gaan. En vergis je niet: zo’n voornemen is een weg van een lange adem.’

Wat komt er dan zoal bij kijken?
‘In het begin is er alleen maar een idee, en vervolgens gaat het erom stadsbewoners, organisaties en overheden enthousiast te krijgen. Dan heb je het dus nog niet eens over praktische zaken: gebiedsaankoop, vergunningen, wandelpaden creëren en natuurlijk vooral: het terugbrengen van dat beekje, dat op sommige plekken alleen nog maar een slootje is. Al met al is dat een enorme klus. Dat is een beetje de tragiek van mijn werk: het duurt soms jaren voordat er concreet resultaat is. In het geval van de Hunze gaat het om 2030: dan moet het beekje in ere hersteld zijn, en het project zijn afgerond.’

Hoe ben je bij Het Groninger Landschap terecht gekomen?
‘Ik heb de bachelor bouwkunde gedaan en daarna de dubbele master Water and Coastal Management. Ik mag mezelf dus planoloog noemen. Mijn stage heb ik gelopen bij waterschap Hunze en Aa’s en zo kwam ik in contact met Het Groninger Landschap. En toen er na mijn afstuderen een vacature vrijkwam, die aansloot bij mijn ervaring en opleiding, besloot ik te solliciteren.’

Wat maakt je goed in je werk?
‘Ik kan goed luisteren, ben begripvol en voel goed aan of er zorgen leven, waar ik vervolgens tijdig op in kan spelen. Dat maakt dat ik goed in staan ben om draagvlak voor onze plannen te creëren. Dat komt ook omdat ik zelf heel enthousiast ben, en positief ben ingesteld. Bij het creëren van draagvlak kom je er niet alleen op inhoud. Je moet je boodschap ook enthousiast kunnen verkopen.’

Wat vind je ervan dat je genoemd wordt als high potential?
‘Daar spreekt natuurlijk een enorm vertrouwen uit, en dat is wel heel leuk. Ik vind het een leuk compliment en tegelijkertijd ook een hele eer. Waar ik het aan te danken heb? Ik vermoed aan mijn enthousiasme!’

Wat zijn je ambities?
‘Ik ben heel erg op mijn plek bij Het Groninger Landschap, en ik blijf hier het liefst nog een tijd werken. Ik zit nu vijf jaar in deze functie dus ik ben wel weer toe aan een nieuwe uitdaging. Wat ik zou willen? Ik zou het liefst op termijn doorgroeien naar een meer leidinggevende functie, als afdelingshoofd.’

Betekent werken bij Het Groninger Landschap ook dat je in je vrije tijd het liefst buiten bent?
‘Ik merk dat het steeds meer begint te komen. Ik zou mezelf wel durven omschrijven als beginnend landschapsfotograaf en vogelaar. Ik ga in ieder geval niet meer op pad zonder mijn verrekijker en een camera. En wat ik dan de mooiste plek vind? De pier bij Lauwersoog. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de Waddenzee en zie je in de verte Schiermonnikoog. Dubbelop fout eigenlijk, want het is én geen gebied van het Groninger Landschap én Schiermonnikoog hoort ook nog eens bij Friesland!’

Geef een reactie