Galerie en winkel in één: DAD Design Stories komt met nieuw concept

‘Het verhaal áchter het design staat hier centraal’, vertelt Jochem Koek, die samen met zijn vrouw Marja Klomp onlangs Dutch Art & Design (DAD) Design Stories opende in hartje Groningen. DAD Design Stories is ontsproten vanuit een uniek concept: de voormalig boekenwinkel aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat is zowel een galerie met werk van verschillende Nederlandse ontwerpers als een winkel waar je onder meer terecht kunt voor de papieren vaas van Pepe Heykoop als de stoelen van Maarten Baas. Reden genoeg voor de redactie van Entrepreneur om eens een kijkje te nemen.

Tekst: Sharon Bremer
Fotografie: Erik Brand

Hoewel de zaak in Groningen een start-up te noemen is vanwege de opening afgelopen september, zijn Jochem en Marja inmiddels bedreven in het verhandelen van Nederlandse kunst- en designobjecten. Zo’n acht jaar geleden openden zij Dutch Art & Design: DAD Gallery in Berlijn, waar zij 24 exposities met Nederlandse ontwerpers en kunstenaars op hun naam mochten schrijven. Toch verlangden zij terug naar, zoals Jochem het zelf noemt: “Heimat Groningen”, waar zij een huis kochten na hun Deutsche Abenteuer en op slag verliefd werden op het pand aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat numero 60. Toen wisten ze het zeker: we gaan in Groningen Nederlands design volgens een nieuw concept aan de man brengen: DAD Design Stories.

Geupcycled textiel
De winkel-slash-galerie is inmiddels gevuld met werk van negen Nederlandse kunstenaars en designers. Een van de eerste dingen die in het oog springt als je de winkel binnenloopt is een groot, rond kleed aan de muur. Jochem begint enthousiast te vertellen: ‘Dit bijzondere tapijt is ontworpen door Simone Post, die in 2015 cum laude afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Het kleed is volledig gemaakt van gerecycled (of beter gezegd geupcycled) textiel van Vlisco, een in Nederland gevestigde textielfabrikant van batikstoffen die voornamelijk naar Afrika worden geëxporteerd. Omdat de kwaliteitsnorm gewaarborgd moet blijven, kan Vlisco het textiel met drukfouten niet op de markt brengen. Met restjes en afgewezen stoffen heeft Simone een lijn hoogwaardige tapijten ontwikkeld. Op die manier gaat er geen stof verloren en het resultaat is prachtig!’

Voordat de twee ondernemers in het diepe doken met hun Duitse avontuur werkte Marja als lerares en Jochem als HR-manager. Ondanks dat ze niet werkzaam waren in de kunstwereld voordat ze dat wél besloten te doen, was kunst en design altijd een grote hobby van de twee. Zo was hun huis gevuld met verschillende designobjecten. ‘We hielden ons, naast onze banen, veel bezig met design’, vertelt Marja. Lachend voegt ze toe: ‘Maar een masterplan voordat we begonnen met DAD Gallery hadden we niet, hoor! Het moment was er gewoon naar. We hebben vervolgens een cursus Beginnend Ondernemerschap gedaan bij de KvK en daar veel van geleerd. Maar eigenlijk hadden we geen idee waar we aan begonnen.’ Dat het ondernemen ze goed af gaat, moge duidelijk zijn, want de galerie in Berlijn bleek mateloos populair onder toeristen en locals. Ook hebben zij in die jaren veel Berlijnse horeca van interieuradvies met Nederlands design voorzien.

Papieren vaas
In etalage van de galerie in Groningen staan de onmiskenbaar herkenbare papieren vazen en hangen de papieren lampen van ontwerper Pepe Heykoop, met een minstens zo bijzonder verhaal. ‘In 2010 ging Pepe samenwerken met Tiny Miracles, een organisatie ten behoeve van werkloze vrouwen in de sloppenwijken van Mumbai. Heykoop ontwikkelde de decoratieve creaties, zoals de vazen. Tiny Miracles brengt die ontwerpen naar de werkplaats in Mumbai waar ze met de hand worden gemaakt. Zo doorbreekt de organisatie de armoedecirkel voor de Pardeshi-gemeenschap, niet alleen door betaalde banen voor vrouwen te creëren, maar ze ook onafhankelijk te maken door te zorgen voor zelfvertrouwen, onderwijs, gezondheidszorg en meer zelfbewustzijn’, legt Jochem uit.

Naast de negen design stories van kunstenaars en designers Jiske Dassen, Maarten Baas, Sander Wassink, Textielmuseum, Anne Claire Petit, Isabel Quiroga, Jeroen Wand, Pepe Heykoop & Tiny Miracles Foundation en Simone Post, is er altijd ruimte voor een Groningse designer. . Momenteel is dat Carolijn Slottje, afgestudeerd aan Academie Minerva. Zij exposeert er met haar ontwerp genaamd Air Planting, een handgeknoopt “netje” waarin luchtplanten zitten. ‘Luchtplanten zijn planten die geen grond nodig hebben om te groeien’, legt Jochem uit. ‘Daarom blijven ze leven van de lucht en af en toe moet je er wat water op sprayen.’ Hij vervolgt: ‘De meeste designers  waarmee we werken hebben gestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, maar omdat we de band met Groningen heel belangrijk vinden, geven we altijd ruimte aan een kunstenaar of designer uit de regio. En daar krijgen we veel positieve reacties op! Met regelmaat worden er nieuwe designers aan de collectie toegevoegd, zodat er vrijwel altijd nieuw werk te zien is.’

Geef een reactie