Waddenvereniging met Lutz Jacobi op weg om weer fris en fruitig te worden

Een carrièreswitch die landelijk de aandacht trok: oud-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi werd eerder dit jaar directeur van de Waddenvereniging. Dat haar benoeming veel aandacht kreeg in de regionale en landelijke media was niet verwonderlijk: de 62-jarige Friezin geniet landelijk grote bekendheid. Maar ook het feit dat ze níet koos voor een chique bestuursfunctie maar in plaats daarvan voor een wat meer activistische, was reden voor aandacht.

Tekst: Hans de Preter

‘Nou: ik vind het nog wel mee vallen hoor, met de overgang van de politiek naar de Waddenvereniging. Eigenlijk is die functie me op het lijf geschreven. Ik kan mijn ervaring in vorige functies erin kwijt, zoals Tweede Kamerlid voor de PvdA en daarvoor als directeur bij de GGD Fryslan. Daar komt bij dat ik me zeer betrokken voel bij de Wadden, die ik ken in al haar kracht en kwetsbaarheden. Ik heb al heel erg lang een grote betrokkenheid bij het Waddengebied’, aldus Lutz Jacobi.

Jacobi werd in 1955 geboren in Katlijk en volgde na de havo de lerarenopleiding Nederlands en Gezondheidskunde. Ze kwam in 2006 namens de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was zij directeur van de GGD in Drachten ( 1996-2000) en daarna van de GGD Fryslan ( 2000 tot eind 2006). Jacobi is altijd al gepassioneerd over de Wadden. ‘Ze noemden mij vroeger een beetje spottend de Waddenkoningin.’ Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 keerde Jacobi op eigen verzoek na ruim 10 jaar niet terug in de landelijke politiek. Direct daarop ging ze als interim directeur werken bij het Kennis-en Adviescentrum voor Dierplagen in Wageningen en was ze in het najaar 2017 lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden, waar ze nu fractievoorzitter is. Sinds 1 mei 2018 is ze directeur van de Waddenvereniging.

Het was de vorige directeur van de Waddenvereniging die haar er op attent had gemaakt dat de functie van directeur vrij zou komen. Hij vroeg of het iets voor haar zou zijn. ‘Die vraag verraste me. Maar hoe meer ik er over nadacht, hoe aantrekkelijker ik het vond. Ik werkte nog als zzp-er bij het Kenniscentrum in Wageningen, dat van vergelijkbare grootte is als de waddenvereniging en ik vond dat echt leuk om daaraan leiding te geven.’ Maar uiteraard was haar liefde voor de Wadden wel haar belangrijkste reden om te solliciteren. ‘Wat me ook aantrok in deze functie is dat ik het leuk vind om organisaties aan te jagen, en te zorgen voor een goede sfeer. Alles komt eigenlijk samen in deze functie: mijn kennis en kunde van de Wadden en mijn liefde voor het leiding geven. Dus ik besloot te solliciteren.’

Pensioen
Tot haar grote voldoening werd ze aangenomen, en inmiddels is ze er dus al weer een half jaar in dienst. Waar andere zestigplussers zitten na te denken over de dag dat ze met pensioen kunnen gaan, besloot Jacobi weer op de barricades te gaan staan. ‘Pensioen? Hou op zeg!’, aldus Jacobi, die nog boordevol energie en ideeën zit. ‘Het is echt een leuke functie, ik ben heel erg blij met de overstap die ik heb gemaakt. Eén van de zaken waar ik me intensief voor wil inzetten is dat ik vind dat de Waddenvereniging weer veel zichtbaarder moet worden in Nederland.’

‘Dat lukt behoorlijk goed, maar we hebben daarbij wel het geluk aan onze kant. In mei hadden we de trilaterale Waddenconferentie met Duitsland, Denemarken en Nederland in Leeuwarden. Zo kwam de Bosatlas van de Wadden uit, en als klap op de vuurpijl was er de allereerste natuurfilm over de Wadden van Ruben Smit.’ Allemaal zaken waarmee de Wadden volop in de aandacht is.‘Zeker die schitterende Waddenfilm draagt er aan bij dat mensen weer bewondering krijgen voor de Wadden, en als ze dat eenmaal hebben, gaan ze er ook voor opkomen.’ Ooit was de Waddenvereniging en zeer bloeiende vereniging en was het bijna in de mode om er lid van te zijn. Nu is dit geen automatisme meer om lid te worden.

Volle zalen
Momenteel heeft de Waddenvereniging nog steeds een indrukwekkend en stabiel aantal leden van 35.000. Dat zorgt ook voor een vaste inkomstenbron. Maar daarnaast zijn er nog donaties en legaten. ‘We staan er goed voor, maar dat mag geen reden zijn om achterover te leunen. Integendeel, wat mij betreft proberen we weer wat terug te halen van het roemrijke verleden toen de Waddenvereniging vaak de aandacht trok met mooie acties voor het Wad. Qua publiciteit hebben we al aardig wat bereikt dit jaar, ook dankzij de film van Ruben Smit. Mede daardoor trokken de ledendagen van onze vereniging in Zeist en Drachten volle zalen!’

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, en daar is Lutz Jacobi zich zeer van bewust. ‘We proberen jongeren weer enthousiast te krijgen voor de Wadden, bijvoorbeeld door hen op te leiden voor het geven van Waddenexcursies. En ook hebben we de campagne ‘Beetje Verliefd’ gestart, waarin ook erg veel aandacht is voor jongeren. En zo werken we er hard aan om weer fris en fruitig te worden.’

‘Ik stond onlangs bij de Terminal Harlingen, bij de veerboot naar Terschelling. Daar stonden wat jongeren klaar om af te reizen naar de camping. ‘Jongens: als jullie nu eens één procent van wat je uitgeeft aan het zuipen van bier overmaakt aan de Waddenvereniging, dan maak je ons ook erg blij!’, zei ze tegen hen. ‘Tuurlijk, mevrouw!’, antwoordden de jongeren aan Jacobi, die misschien wel de landelijke politiek heeft verlaten maar het campagnevoeren nog steeds in het bloed heeft.

Geef een reactie