Kollektiv Media & PR: ‘Gids in de mediajungle’ 

Als ‘gids in de mediajungle’ omschrijven Wouter Steenhuisen en Annebel Nillessen Blaauw hun pas opgerichte Kollektiv Media & PR. Een treffende omschrijving, want volgens beide kenners is het Nederlandse medialandschap voor veel bedrijven, organisaties én marketeers behoorlijk ondoorzichtig. ‘Je doelgroep bereiken klinkt makkelijker dan het is.’ 

Tekst: Marieke Bos

Sterker nog: het bereiken van je doelgroep was eigenlijk nog nooit zo lastig als nu. ‘Vergelijk de situatie anno 2018 maar eens met die van tien, vijftien jaar geleden. In die tijd was het appeltje eitje: je regelde een commercial op tv en plaatste een advertentie in een regionale of landelijke krant. Op die manier bereikte je 99 procent van je doelgroep’, schetst Wouter. ‘Hoe anders is het nu, in het oerwoud van media. Tijdschriften, online media, Facebook, Youtube, Instagram, influencers: niet eerder was het medialandschap zo versnipperd, en dat maakt het moeilijk je doelgroep bereiken.’

En daar komt dus het Groningse media en PR-bureau Kollektiv om de hoek kijken. Kollektiv is niet alleen expert op het gebied van scherpe en slim doordachte advertentie-inkopen, ook als het gaat om media- en pr-advies, persbenadering en het ontwikkelen van campagnes  zijn bedrijven en organisaties bij Annebel en Wouter aan het goede adres.

De twee kennen elkaar van Marketing Groningen, waar ze tot afgelopen zomer werkzaam waren. Annebel werkte er vier jaar als online marketeer en persvoorlichter en Wouter was er acht jaar lang actief als onder andere projectleider. ‘Qua achtergrond vullen we elkaar perfect aan’, aldus Annebel, afgestudeerd communicatiewetenschapper. ‘Ik ben met name van de communicatie en PR, terwijl Wouter als geen ander de beste advertentie- en reclamedeals kan binnenslepen’, zegt ze, verwijzend naar zijn ervaring bij een Amsterdams mediabureau.

Want met name bij het inkopen van advertentieruimte, zowel offline als online, valt voor de meeste bedrijven en organisaties nog een hele wereld te winnen. Het is een vak apart, stellen de twee. ‘Door onze ervaring weten we inmiddels hoe de hazen lopen: wat de gangbare tarieven zijn en vooral: in hoeverre die tarieven onderhandelbaar zijn.’ Het inschakelen van Kollektiv kan uiteindelijk dus flink in de portemonnee schelen, waarbij dan ook nog eens de juiste doelgroep wordt bereikt.

Want dat laatste, dat wordt nogal eens onderschat, zien Annebel en Wouter maar al te vaak. ‘Bedrijven die een prachtige campagne hebben ontwikkeld, maar dan…? Het bereiken van je doelgroep is minstens zo belangrijk als die hele mooie campagne. En ook: welke toon of voice gebruik je, en hoe zorg je dat je persberichten op de juiste plek terechtkomen én ook nog geplaatst worden? Organisaties willen nog wel eens verdwalen in dat hele medialandschap. Wij nemen ze graag aan de hand’, aldus Annebel.

Nu al merken ze dat daar grote behoefte aan is. ‘We hebben nog helemaal geen acquisitie hoeven te doen, maar nu al hebben we voor komende maanden genoeg werk!’, klinkt het enthousiast. ‘Ik wil ons echt niet op de borst kloppen hoor’, haast Annebel zich te zeggen. ‘Maar het is toch supervet, dat mensen zoveel vertrouwen in ons hebben?’

En inderdaad, Kollektiv heeft in een paar maanden tijd al een aardige orderportefeuille opgebouwd. Voor de Rijksuniversiteit Groningen mogen Wouter en Annebel een grote landelijke campagne uitrollen, de campagne van Waddenzee Werelderfgoed ligt op hun bord en dan zijn er ook nog een aantal grote (culturele) instellingen waarvoor ze aan de bak kunnen.

Het enthousiasme spat er dan ook vanaf, bij de twee kersverse ondernemers. ‘Dit is zo ontzettend vet’, grijnst Wouter. Aangevuld door Annebel: ‘Het is nog leuker dan we hadden durven dromen!’

Geef een reactie