Glorious Heroes in MartiniPlaza brengt glorieuze overwinningen

 

Twee keer per jaar wordt de sporthal in MartiniPlaza omgetoverd tot verzamelplaats voor liefhebbers van de vechtsport. In het midden een fel verlichte, verhoogde boksring. Daaromheen tafels en stoelen voor de vips, waaronder we ondernemers, echte fans en sponsoren kunnen scharen. Ondernemers die het evenement vanzelfsprekend gebruiken om te netwerken of voor een bedrijf- of personeelsuitje, en die onder het genot van hapjes en drankjes genieten van een spannende wedstrijd. In de buitenste ring vinden we de tribune zoals we deze kennen van Donar, waar supporters van deelnemers zich luidkeels laten horen in de hoop op hardere trappen en groter succes. Het is een wedstrijd waarbij voor veel partijen nogal wat op het spel staat, zoals wereldtitels of een plek bij het toernooi in Abu Dhabi. De redactie van Entrepreneur nam een kijkje, zowel voor als achter de schermen, en proefde de sfeer van het kickboksevenement.

Tekst & fotografie: Sharon Bremer

De organisatie van het evenement is in handen van Chris Niewold en Anton Schut, die al jaren in de wereld der gevechtsport meedraaien. Ze hebben beiden op verschillende niveaus hun talent laten zien en bieden nu, door middel van multimediabedrijf Enfusion, ditzelfde podium aan een nieuwe generatie sporters. ‘Het organiseren van Glorious Heroes is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby’, vertelt Niewold. ‘Ik werk zelf 28 uur per week in de forensische psychiatrie en heb daarnaast samen met Anton een reisbureau, Enfusion Travel, waarbij we reizen naar sportevenementen in het buitenland organiseren. Twee keer per jaar Glorious Heroes organiseren doen we er dus “bij”, hoewel er best wat tijd gaat zitten in het organiseren van zo’n evenement. We willen de sporters een podium bieden, omdat we zelf ook in deze wereld zitten.’ Zijn compagnon Schut was ook vertegenwoordigd tijdens het evenement met vechters Richard Kaauw en Erwin Prins van zijn eigen sportschool Glorious Gym Assen.

De Balili Gym (Hoendiep) was deze avond ook goed vertegenwoordigd met drie vechters: Robert Lesimanouaja, Oane Veldman en Edwin Martirosian. Tot grote teleurstelling van Lesimanouaja werd zijn match afgelast omdat zijn tegenstander vier kilo te zwaar was. ‘Je bereidt je maanden voor op zo’n wedstrijd. Als het dan zo last minute gecanceld wordt door de weging een avond van te voren, is dat echt balen’, vertelt hij. ‘Volgende keer beter.’ Martirosian vocht in het hoofdprogramma en versloeg zijn Amsterdamse tegenstander Guillermo Blokland, tot grote vreugde van coaches en Balili-eigenaren Grigor Tovmasyan en Eduard Kheranyan. ‘Hij was goed in vorm en deed het fantastisch’, aldus een enthousiaste Kheranyan.

Van alle kickboksers die we deze avond hebben gezien, wachtte de zaal toch in spanning op één van de laatste gevechten van de avond: de wedstrijd tussen Sarèl de Jong en de Duits-Bosnische Samira Kovacevic, om de titel Wereldkampioen Kickboksen in de Enfusion-bond in de klasse tot 61 kilo. Haar plek voor Enfusion in Abu Dhabi had zij al eerder verdiend. Dat was overigens niet de enige reden die deze wedstrijd zo spannend maakte, de uit Meedhuizen afkomstige De Jong speelde namelijk een thuiswedstrijd in Stad. Ze had daardoor een grote schare fans meegenomen die allemaal uitbundig zaten te gillen, coachen en juichen. Tussen de fans zagen we zelfs nog wat bekende gezichten: vlogger Kalvijn (Kelvin Boerma, goed voor bijna een miljoen abonnees op YouTube) en zijn vriendin Nina Warink. Ook voor hen was dit een thuiswedstrijd: ondanks dat zij nu in Amsterdam wonen, komen zij oorspronkelijk ook uit Meedhuizen én waren ze deze avond aanwezig om De Jong te supporten. ‘Kom op, Saar!’, was dus ook een veelgehoorde kreet uit die hoek. Het verhaal van De Jong is overigens een bijzondere. Ze is pas vier jaar actief als kickbokster, daarvoor speelde zij voetbal. Binnen deze vier jaar heeft zij al twee keer de wereldtitel veroverd en tal van overwinningen op haar naam staan. Naast deze bekende Noorderlingen, kwamen we ook nog een paar andere bekende gezichten tegen. Zo zagen we voetbalinternational Glenn Helder, internationaal shorttrack schaatscoach Jeroen Otter én kwam de gehele cast van musical Evita, die eerder die avond in MartiniPlaza een voorstelling speelden, ook een kijkje nemen.

Verder was het Noorden vertegenwoordigd in de vorm van Dajenka Meijer, de pupil van voormalig Ashihara-karateka, kickbokser en MMA-vechter Semmy Schilt. Helaas zat er voor de Zuidlaarder Fight Game Academy geen overwinning in deze avond. Noorderling en MMA-vechter Paulo Boer was ook aanwezig als coach van Marino van Dijk van Fightteam 050, zij namen de overwinning wel mee naar huis. ‘Na drie rondes dominantie heeft Marino de winst veiliggesteld. Het was een mooie partij waarbij Marino heeft gedaan waar hij voor kwam’, zo meldt Boer.

Voor iedereen die een keer wat anders wil dan netwerken bij een voetbal- of basketwedstrijd, is een avond bij een kickboksevenement een leuke afwisseling! Het volgende event staat gepland op 22 juni 2019 in MartiniPlaza. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn, maar wel graag de wedstrijden willen zien: het evenement is live op televisie te zien bij Viceland (Ziggo) en is tevens volgens een livestream via internet te volgen.

Geef een reactie