De Betere Tijden: ‘Verrassend goed eten in een huiselijke sfeer’

Dat er in nog geen anderhalf jaar tijd een hoop kan gebeuren, weten Koen en Sjoerd Mulder als geen ander. De twee broers namen augustus vorig jaar De Betere Tijden in de Gelkingestraat in Groningen over en wisten vervolgens het restaurant in no time op de kaart te zetten. Zo staat De Betere Tijden in Groningen op de eerste plek in de Tripadvisor. ‘Ons succes? Verrassend goed eten, in een huiselijke sfeer.’ 

Fotografie: Marike van de Witte
Tekst: Marieke Bos

Koen en Sjoerd hadden allebei al jaren de droom samen een restaurant te runnen. ‘Maar de drang was nou ook weer niet zo groot dat we alle kansen die voorbij kwamen met beide handen aangrepen. Het plaatje moest wel perfect zijn: een leuk restaurant, op een goede locatie, met een grote vaste klantengroep én met een concept waar nog wat aan te verbeteren viel’, vertelt Sjoerd.

De Betere Tijden voldeed aan alle eisen. Dat het restaurant op hun pad kwam, was niet zo heel verwonderlijker: Sjoerd werkte er namelijk al een paar jaar als gastheer. ‘Toen we er lucht van kregen dat de vorige eigenaren de boel wel wilden verkopen, was de zaak in een week zo goed als rond.’

De inrichting van het restaurant – knus, huiselijk en gezellig en met een grote bar – is hetzelfde gebleven, maar het concept daarentegen hebben de twee broers compleet over de kop gegooid. ‘Het was echt een oer-Hollands restaurant, waar eenvoudige gerechten werden gereserveerd’, aldus Koen. ‘Nu wordt er voornamelijk gekookt volgens de moderne Frans-Hollandse keuken, maar eigenlijk komen alle windstreken wel voorbij.’

Er is weliswaar een menukaart, maar het liefst verrast chef-kok Koen de gasten met het verrassingsmenu. De gasten hebben daarbij de keuze uit 3,4 of juist 5 gangen, en ja wat er dan op tafel komt is natuurlijk een surprise. ‘Al houden we natuurlijk graag rekening met allergieën, en als er iets is wat je écht niet lust dan horen we dat natuurlijk ook graag’, nuanceert de chef. Sjoerd: ‘We streven ernaar dat álles wat op tafel staat zelfgemaakt is. Van het brood vooraf, tot aan de nougat bij de koffie en tot het pepermuntje bij het weggaan’.

Minstens zoveel aandacht als voor het eten is er voor de drank. En dan met name bier. Zo is er elke maand een nieuwe bierkaart, samengesteld door biersommelier Sjoerd. ‘Van alle bieren op de kaart bestellen we drie kratten. Niet meer, niet minder. Op is op, en dan gaan we weer op zoek naar een andere bijzondere bier’, aldus Sjoerd, die de gasten graag aan tafel komt vertellen welke bier het beste bij welk gerecht past.

De kwaliteit van het eten is voor de twee broers het allerbelangrijkste, maar een goeie tweede is de persoonlijke benadering en de gastvrijheid. ‘Dat begint al bij het opnemen van de bestelling, waarin de koks in de keuken even kort worden voorgesteld’, zegt Sjoerd. ‘We noemen iedereen ook gewoon bij naam. In het restaurant zelf, maar ook op de website. Het is toch leuk om te weten hoe je gastvrouw of gastheer heet, en wie je eten heeft bereid?’

Dankzij deze manier van aanpak, de huiselijke sfeer en niet in de laatste plaats de kwaliteit van het eten is De Betere Tijden inmiddels het best scorende restaurant van de stad op Tripadvisor. ‘De keerzijde is dat we vaak ‘nee’ moeten verkopen. Op een drukke zaterdagavond moeten we soms wel honderd mensen teleurstellen, zegt Koen. Tijd voor een groter onderkomen dus? ‘Wie weet, maar alles op zijn tijd. We hebben ons succes natuurlijk ook wel een beetje te danken aan de intieme en huiselijke sfeer van dit pand…’

Geef een reactie