Victor Mids: ‘Mensen de avond van hun leven geven is een grote eer’

Dat illusionist Victor Mids (31) volle zalen zou trekken met shows had hij als kind nooit verwacht. Toch trekt zijn tv-programma Mindf*ck iedere aflevering zo’n twee miljoen kijkers, rolde zijn gelijknamige boek meer dan tienduizend keer over de toonbank en staat hij binnenkort met een liveshow in MartiniPlaza in Groningen. ‘Dit is wel het meest ambitieuze project tot nu toe.’

Tekst: Maaike Schaap
Fotografie: Marc Deurloo

Het zaadje werd geplant op het moment dat hij zijn eerste goocheldoos kreeg. ‘Hoe ouder ik werd, hoe meer trucjes doen een hobby werd,’ vertelt Mids lachend. En het bleef lange tijd bij een hobby. ‘Omdat ik het zo leuk vond, oefende ik wel heel veel. Mijn vingervlugheid, maar ook hoe je mensen kon afleiden. Mijn hobby begon steeds serieuzere vormen aan te nemen.’ In Nederland bestaat niet zoiets als een goochelschool, dus leerde Mids het zichzelf allemaal aan. ‘Ik studeerde Geneeskunde en gebruikte diezelfde kennis voor illusionisme, bijvoorbeeld zaken zoals hoe je geheugen werkt en hoe je je ogen voor de gek kunt houden.’ Na heel veel over illusies te hebben gelezen en YouTube-filmpjes te hebben gekeken, kriebelde het om er meer mee te doen. Mids deed mee in 2007 met De Nieuwe Uri Geller, voorspelde de tussenstand van Serious Request in 2009 en bedacht met zijn beste vriend Oscar Verpoort een televisieprogramma. ‘Het is meer dan goed uitgepakt’, lacht de Leidenaar.

Het geheim
Mensen verbazen, verwonderen en blij maken vindt Mids het mooiste aan zijn vak als illusionist. ‘Dat had ik vroeger al. Het geheim, het puzzelen vond ik spannend. Een doosje met een extra laag voor een muntje. Dat kan me nog steeds oneindig fascineren. Niemand weet dat, alleen jij, die gedachte is heel spannend. Iedere dag weer.’

Zijn televisieprogramma Mindf*ck is zó populair, dat Mids is gaan nadenken om het nog groter te maken. En wel met een liveshow in MartiniPlaza Groningen op 19, 20 en 21 oktober. ‘Ik merk dat de nuchtere Noordeling zich erg aantrokken voelt tot het wetenschappelijke aspect in mijn show. Dat is ook waarin ik mij onderscheid van anderen. Ik doe niet álleen maar trucjes, ik leg ook uit hoe het komt dat je het niet doorhebt. Eigenlijk werk ik met twee werelden. De ene is de geheime kant die alleen ik ken, waarin het doosje met het muntje ongezien verdwijnt en de andere kant is de voorkant. De misleiding van degene tegenover je. Om dat spel te beheersen, maak ik gebruik van veel wetenschappelijke inzichten. Die kennis heb ik deels opgedaan tijdens mijn studie Geneeskunde. Soms leg ik ook uit hoe het kan. En dat maakt mijn show leuk voor jong en oud.’

Grote eer
De liveshow is voor Mids tot nu toe het meest ambitieuze project in zijn carrière. ‘Mensen een hele avond mogen verbazen en verwonderen… Dat vind ik ontzettend gaaf. Samen met het team van Mindf*ck zijn we al een paar jaar bezig om dit project van de grond te krijgen. Het is echt een prestigeproject.’ In MartiniPlaza is straks plek voor zo’n vijftienhonderd personen. ‘Dat het gewoon bijna uitverkocht is kan ik haast niet geloven. Het is echt een heel grote eer om mensen de avond van hun leven te mogen geven.’

In de toekomst wil Mids dit graag blijven doen en zichzelf steeds weer vernieuwen. ‘Ik wil dingen doen en laten zien die mensen nog nooit eerder gezien hebben.’ Ideeën die hij krijgt, schrijft hij op en werkt hij later uit met het team of zijn beste vriend Oscar Verpoort. ‘We bedenken eigenlijk alles samen. Ik duik in ideeën en concepten die mij intrigeren. Wat vind ik nou écht gaaf en waarvan denk ik dat het publiek het heel gaaf vindt?’

Of het succes hem veranderd heeft? Mids schiet in de lach. ‘Dat zou je eigenlijk aan mijn vrienden moeten vragen, maar nee. Ik denk het niet. Ik ben wel heel ambitieus en serieus met mijn vak bezig. Ik wil topkwaliteit en educatie in één. Maar een ander persoon dan vroeger? Nee, dat denk ik niet.’

 

Geef een reactie