Tien tips voor een knallende presentatie: ‘own the stage!’

Presenteren kun je leren. Toegegeven, het klinkt als een weinig inspirerende boektitel, maar waar is het wel! Althans, als we podium-expert Gijs Nillessen mogen geloven. Volgens deze podium-expert kunnen zelfs de grootste bangerds hun podiumvrees overwinnen en een rockende presentatie neerzetten. Hoe? Tien tips!

  1. ‘Zorg dat je publiek aanstaat’

‘Zorg dat je de aandacht van het publiek hebt! We staan tegenwoordig de hele dag op stand-by waardoor informatie nauwelijks écht binnenkomt. Haal het publiek dus meteen bij opkomst van die stand-by stand af, en zet de mensen aan. Hoe? Door niet tégen je publiek te praten, maar mét de toeschouwers. Stel een vraag, spreek iemand aan, maar let wel: vraag niet om handen op te steken. Dat is dodelijk.’

  1. Draai je niet om

Een don’t: je omdraaien terwijl je op het podium staat. ‘Het is misschien heel verleidelijk, maar draai je nooit om, om op je sheets of het projectscherm te kijken. Die sheets zijn voor het publiek, niet voor jou. Gebruik het dus vooral niet als spiekbriefje.’

  1. Het leven gaat gewoon door

Vind je het vreselijk op het podium te staan? Bedenk je dan dat dit voor de meeste mensen geldt, en dus ook voor je toehoorders. ‘Hou je voor dat mensen in het publiek alleen maar blij zijn dat jij daar staat, en niet zij. Je hebt sowieso al alle credits. Er wordt echt geen whatsapp-praatgroepje opgericht om jou na afloop helemaal af te branden en kapot te maken.’ Gaat er toch wat mis? Relativeer! ‘Vergeet je je tekst? Laat je een glas water vallen? Ook dan gaat het leven nog gewoon door.’

Er worden echt geen WhatsApp-groepjes opgericht om jou af te branden

  1. Varieer en vertel

Zorg voor afwisseling en variatie, en hou vooral geen ellenlang en langdradig college. ‘Blijf variëren. Begin bijvoorbeeld met interactie, en schakel daarna over op een stukje storytelling. Dan kun je daarna weer even college geven, om daarna weer het publiek bij je verhaal te betrekken.

Realiseer je dat je brein dol is op verhalen. Verhalen worden zonder moeite door je brein geabsorbeerd. Hoe anders is dat met een opsomming van feiten: dan moeten je hersenen echt aan het werk.’

  1. Doelgroep

Stem je verhaal af op je doelgroep. Geef het publiek het gevoel dat je geen standaard verhaal vertelt, maar daar speciaal voor hén staat. ‘We zijn er ondertussen gewend om custom made te worden aangesproken. Ga maar na: zelfs de advertenties die er online voorbij komen, zijn op maat. Pas je verhaal dus aan aan het publiek. Dat verhoogt de attentiewaarde.’

  1. Maak het niet te lang

Maak je presentatie te lang. We hebben maar een beperkte spanningsboog en dat geldt dus ook voor je publiek. ‘Zeker onervaren sprekers adviseer ik altijd om niet langer dan 17 minuten te praten. Na die 17 minuten is de aandacht van het publiek verslapt .’

  1. Boodschap

‘Het is een wet uit het theater, maar zó waar: een goede presentatie heeft maar één boodschap. We zijn failliet. We gaan door. Hou van elkaar. Wat je ook wilt communiceren: hou het bij één boodschap, en stel alles ten dienste van die ene boodschap. En als je wilt dat er iets gebeurt: call to action. Letterlijk. Formuleer zo scherp mogelijk.’

  1. Wees zuinig met humor

Als we Gijs mogen geloven, moeten we vooral niet proberen grappig te doen. ‘Ik zeg altijd: wees zuinig met humor. Vooraf bedachte grappen missen nog weleens hun uitwerking en voor het maken van een grap die de hele zaal in lachen doet uitbarsten is niet alleen veel lef maar vooral ook een goed gevoel voor timing nodig.’ Een de andere kant: een grap die goed overkomt, doet meteen ook wonderen. ‘Dat geeft een hele zaal hernieuwde energie!’

  1. Vergeet de eerste minuut

Hoe hard ook: de eerste minuut dat je daar op het podium staat, luistert niemand echt naar wat je te vertellen hebt. ‘Mensen hebben die eerste 60 seconden nodig om aan je te wennen, en zich een mening te vormen. In deze minuut denk je nog: ‘hé, die riem heb ik ook!’ of ‘jee, leuk overhemd zeg’. Geef nu dus nog geen essentiële informatie, maar hou het gewoon bij small talk.’

  1. Neem de ruimte

Neem de ruimte, letterlijk! ‘Zorg dat je niet te lang stil blijft staan op één plek. Een goede tip: als je aan de linkerkant het podium opkomt, zorg dan dat er aan de rechterkant van het podium een tafeltje met een glas water hebt staan. Dat dwingt je over het podium te bewegen. Own the stage! Niet doen: achter een katheder gaan staan. Dan staat er letterlijk iets tussen jou en het publiek in.’

Gijs Nillessen mag met recht podiumexpert worden genoemd. Hij stond afgelopen jaren al meer dan 2000 keer op het toneel. Eerst als cabaretier, nu als dagvoorzitter. Met zijn eigen bedrijf Speak Art is hij actief als presentatiecoach en daarnaast is hij co-founder van 360talk, dat (groeps)trainingen geeft op het gebied van presentaties.

Geef een reactie