Marketingstrateeg Renate Snoeijing, marketeer bij Martini Hotel Group

Saai en eentonig kun je de werkzaamheden van Renate Snoeijing onmogelijk noemen. Als Sales & Marketing Manager bij de Martini Hotel Group is het aan haar de taak maar liefst zeven horecaondernemingen op de kaart te zetten. ‘Laat ik het zo zeggen: met één marketingplan kom je er niet!’

Tekst: Marieke Bos
Fotografie: Marike van de Witte

Wat doe je precies bij de Martini Hotel Group?
‘Op mijn kaartje staat ‘Sales & Marketing Manager’, maar in de praktijk komt het erop neer dat ik me bezig houd met zo ongeveer alles wat er binnen de Martini Hotel Group voorbij komt op het gebied van marketing, PR en sales. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken: het opstellen van persberichten, het bedenken van advertenties, het reageren op reviews, netwerken, evenementen organiseren, relaties leggen en onderhouden, sociale media bijhouden, en ga zo maar door.’

Waar kennen we de Martini Hotel Group van?
‘De meeste mensen zullen de MHG kennen van De Rietschans aan het Paterswoldsemeer, dat is toch wel ons visitekaartje. Maar ook het Martini Hotel, Bud Gett Hostels en Taveerne Rabenhaupt in Groningen vallen onder de MHG, net als het Brinkhotel een Eethuis voor Allen in Zuidlaren. Al die bedrijven vermarkten we afzonderlijk: elk bedrijf heeft tenslotte zijn eigen identiteit en ook zijn eigen doelgroep.’

Dat klinkt als een megaklus?
‘Laat ik het zo zeggen: met één marketingplan kom je er niet. Daarom maken we elk jaar voor elke afzonderlijke locatie een plan van aanpak: wat willen we bereiken, welke kanalen en media zetten we in, waar leggen we de focus op en wat is de doelgroep? Wat je dan krijgt is een enorme variëteit aan doelgroepen, kanalen en media.’

Vertel!
‘Bijvoorbeeld: de taptafels in Taveerne Rabenhaupt maken dat studenten en voetbalverenigingen een interessante doelgroep zijn, maar voor het Brinkhotel zijn het juist de silverones, de fitte 55-plussers. De ene groep bereik je op een vrijetijdsbeurs in het Zuiden van het land, en de andere groep door een lokaal sporttoernooi te sponsoren, terwijl je zakelijke markt – ook een belangrijke doelgroep – juist weer op beurzen en netwerkevents ontmoet. Tegelijkertijd heb ik ook veel contact met uitvaartondernemingen omdat in De Rietschans steeds vaker herinneringsbijeenkomsten plaatsvinden. Ik zie dat overigens als het hoogst haalbare: hoe mooi is het niet als mensen voor zo iets belangrijks kiezen voor jóuw bedrijf?’

Valt er nog wel wat te vermarkten aan ‘een visitekaartje’ als De Rietschans?
‘Het is een valkuil om te denken dat iedereen De Rietschans toch wel kent. Inderdaad, onze naamsbekendheid is groot, maar lang niet iedereen weet dat je hier ook kunt trouwen, vergaderen, feesten kan geven of juist herdenkingsbijeenkomsten kunt houden.

Aan de andere kant: De Rietschans is zo bekend dat mensen ons sowieso wel weten te vinden. Om je een voorbeeld te geven: toen we in 2016 na de grote brand van een paar jaar daarvoor weer opengingen, zat het hier meteen bom- en bomvol. Terwijl we de exacte datum bewust niet hadden gecommuniceerd. De Rietschans is een begrip, iedereen was nieuwsgierig naar de nieuwe Rietschans.’

Wat is als marketeer nog je grootste uitdaging?
‘Lang niet iedereen is er zich van bewust welke bedrijven er allemaal onder de paraplu van de Martini Hotel Group vallen. Vooral voor partijen en bedrijven die regelmatig bij ons boeken, kan dat heel interessant zijn. Hoe ideaal is het niet als je gasten na afloop van een evenement in De Rietschans met een taxi naar een van onze hotels worden gebracht? We gaan er geen campagne op los laten, maar in het informeren van die vaste boekers ligt nog wel een schone taak.’

Geef een reactie