Het kantoor van… Stefan Zevenberg

Directeur NewComm IT in Assen

Als je het kantoor van Stefan Zevenberg betreedt, springen onmiddellijk vier basketballen in het oog. Zevenberg is medeoprichter, mededirecteur en mede-eigenaar van het IT-beveiligingsbedrijf NewComm IT in Assen en een bevlogen en gedreven ondernemer. Hij vertelt enthousiast over tal van actuele zaken die te maken hebben met IT, het internet en het veilig maken en houden hiervan. Maar even enthousiast spreekt hij over zijn favoriete sport, basketbal.

Tekst: Hans de Preter
Fotografie: Marike van de Witte

‘Wij zijn als bedrijf erg betrokken bij de Groningse basketbalclub Donar, en ik vind basketbal een geweldige sport. De reden dat wij mede-sponsor zijn van Donar is dat we er graag mee geassocieerd willen worden. Want bij basketbal is het onmogelijk om individualist te zijn. Teamspel is het enige! Ook is die sport fair en eerlijk. En in die zin voelen mijn compagnon Wolter Lalkens en ik ons daar mee verwant. Wij zijn geen keiharde ondernemers, maar meer van het samen doen. Bij ons gebeurt alles op basis van eerlijkheid en fair play. Bij basketbal is defensie cruciaal, en dat geldt ook voor onze corebusiness: het zorgen voor veilig internet’, aldus Stefan Zevenberg (50).

Principes aan de kant

Een andere zaak die in zijn kantoor in het oog springt, is een affiche aan de muur. Daarop de tekst: ‘Do you believe in fairy tales? Hi, sweetheart, this stick is for you! It contains the latest updates from Apple…’ Een tekst die tot nadenken stemt. Maar Stefan legt het uit: ‘Die tekst zegt iets over de naïviteit van Nederlanders. Wij hebben hier allemaal een grote mond over privacy, maar als we iets gratis kunnen krijgen via internet, dan zetten we snel onze principes aan de kant!’

Volgens hem weet een bedrijf als Google meer van haar gebruikers dan wie dan ook, toch gaat iedereen maar door met het delen van z’n profielen en gegevens. ‘Ik pleit voor bewuste keuzes. Niets is gratis in dit leven. Als iets wél gratis is, dan ben jíj het product. Je levert je gegevens in, en die worden vervolgens gebruikt.’

Volgens Zevenberg moeten we ons veel meer bewust zijn van het gevaar van het online zetten van gegevens, ook vanwege ‘hackers & crooks’, zoals hij zegt. ‘Ik ben geen moraalridder, hoor, maar ik vind dat iedereen écht moet nadenken over beveiliging van z’n computersysteem. Dat is relatief goedkoop, maar velen verzuimen tijdig maatregelen te nemen.’

Duwtje over de rand

Wat verder opvallend is aan het kantoor van Stefan Zevenberg is dat z’n kamer gesitueerd is aan het eind van de gang, met uitzicht op de snelweg. ‘Dat komt zo. We hebben ons bedrijf opgericht in januari 2007. We zitten hier sinds 2009 aan de Transportweg. Eerst hadden we één ruimte op de eerste verdieping, maar toen we groeiden en er meer mensen bij kwamen – we hebben nu 25 medewerkers – huurden we de tweede verdieping er bij. Aanvankelijk zat ik zelf dicht bij het executieve gedeelte van ons bedrijf, maar mijn kamers werden telkens in beslag genomen door nieuwe medewerkers, en ik schoof dan weer een kamertje op. Nu zit ik in de laatste kamer aan de rand van het gebouw. Ik hoorde mijn collega’s laatst grappen: “Op het moment dat we weer ruimte nodig hebben, hoeven we nu alleen nog maar Stefan een duwtje te geven, dan valt ie vanzelf over de rand…” Grapje, natuurlijk, maar het geeft ook iets aan over het feit dat de organisatie steeds zelfstandiger wordt. In tegenstelling tot vroeger hoef ik niet meer overal in ons bedrijf bovenop te zitten.’

Voor het uitzicht hoeft Stefan in elk geval niet in zijn huidige kamer te blijven. Hij kijkt uit op de verbindingsweg naar Smilde en Hoogeveen. ‘Ik kijk nóóit naar buiten! Ik kijk alleen maar naar de drie vierkante decimeter van mijn laptop. Daar haal ik telkens weer genoeg nieuwe kennis en inspiratie uit.’

Geef een reactie