‘Iedereen kan weer regisseur over zijn eigen lijf en leven worden’

Switched
Irene Praaning van NewFysic

Irene Praaning werkte jarenlang met veel plezier in de mode, maar keer op keer liep ze tegen hetzelfde aan: ze vond het lastig om grenzen te stellen. Pas toen Irene met NewFysic aanraking kwam, leerde ze hoe het is om regisseur te zijn over je eigen leven. ‘Ik was zo enthousiast over de methode dat ik dacht: hier wil ik iets mee doen!’ En zie: Irene is nu filiaalmanager bij de vestiging van NewFysic aan het Kwinkeplein.

 Fotografie: Marike van de Witte

Irene Praaning werkt al zo ongeveer haar hele leven in de mode. Ze begon ooit bij dameskledingzaak Marquant, maar verruilde niet veel later Groningen voor Amsterdam. Ze runde boetiekjes, was filiaalmanager, kleedster bij de musical Les Miserables en later nog salesmanager bij de musical Madley Amsterdam. De liefde bracht haar uiteindelijk weer naar Groningen, waar ze in 2009 voor zichzelf begon als personal shopper.

Beste versie van zichzelf
‘Ik reisde als personal shopper het hele land door, kwam veel in Amsterdam om de nieuwste trends te spotten en had leuke klanten. Voor de een deed ik alleen een garderobecheck – dan ging ik zo’n hele kledingkast door – en kocht ik later wat mooie basisstukken, maar voor andere vrouwen stelde ik elk seizoen weer een hele collectie samen’, vertelt Irene. ‘Heerlijk vind ik dat, om anderen tot bloei te laten komen, en ze te helpen te beste versie van zichzelf te worden.’

‘Hoe leuk dat werk ook was: ik vergat mezelf weleens’, blikt Irene terug. ‘Ik had moeite met het aangeven van grenzen.’ Ze zag daarin een nieuwe uitdaging voor zichzelf, en besloot meteen de grootste uitdaging maar aan te gaan: haar overgewicht aanpakken. ‘Want ook daarin gaat het om het bewaken van grenzen’, trekt ze de parallel.

Energie en enthousiasme
‘Ik kwam terecht bij NewFysic in Amsterdam en dat beviel zo goed dat ik een paar keer per maand van Groningen speciaal naar het Westen reed om me te laten wegen, een wekelijks coachinggesprek te voeren en om de bijbehorende supplementen op te halen’, vertelt Irene.

‘Dankzij NewFysic ontdekte ik dat afvallen ook heel leuk kan zijn, en alles behalve een strafkamp is. De kilo’s vlogen eraf, en belangrijker nog: mijn gezondheid ging erop vooruit. Mijn bloeddruk daalde, mijn BMI werd lager en ook mijn hartslag en vetpercentage gingen omlaag’, blikt ze terug. ‘Het afvallen ging makkelijk, ik voelde me veel beter, had veel meer energie en minder last van fysieke klachten.’ Haar enthousiasme over NewFysic was ook haar vriendin Calista van Haastert niet ontgaan, en toen er twee jaar geleden ook in Groningen een vestiging van deze landelijk opererende afvalcoach werd geopend, was het Calista die ervoor zorgde dat Irene hier aan de slag kon.

Irene werd aangenomen als coach, en is sinds mei van dit jaar manager van de NewFysic-vestiging aan het Kwinkeplein, aan de voet van de Martinitoren. ‘Net als bij personal shopping speelt het uiterlijk, de buitenkant ook in deze functie natuurlijk een rol, maar het gaat nu ook om de bínnenkant van mensen: afvallen is soms best een emotioneel en daardoor ook een intiem proces. Ik vind het bijzonder dat ik daar deel van uit mag maken.’

Lifestyle
‘Zie NewFysic vooral niet als een dieet’, ruimt Irene een eventueel misverstand uit de weg. ‘Je moet het vooral zien als lifestyle waarin het draait om gezond, verantwoord eten. Een droog wijntje op zijn tijd is helemaal niet erg, maar drink er dan wel twee glazen water bij. En een avondje uit eten? Lekker doen, maar neem dan wel je ‘No Regret’!’, zegt ze, verwijzend naar een van de voedingssupplementen van NewFysic. ‘De unieke samenstelling van No Regret zorgt ervoor dat je, in situaties waarbij er niet de mogelijkheid is om volgens het persoonlijk voedingsplan te eten of te drinken, niet aankomt’, legt Irene uit. Om toe te voegen dat zo’n pil vooral geen vrijbrief mag zijn om overdadig en vet te eten. ‘Zo’n tabletje is vooral een goede ondersteuning in het afvaltraject.’

Op maat gemaakt
Dat afvaltraject is gestoeld op drie pijlers: wekelijks wegen, een wekelijks gesprek met de coach én dus de voedingssupplementen. ‘Voor elke klant wordt er bovendien een voedingsplan op maat gemaakt, compleet met NewFysic-recepten en een boodschappenlijstje. Wie zich serieus aan dat plan houdt, in combinatie met die drie pijlers, valt in een week 1 tot 1,5 kilo af én is regisseur over zijn eigen lijf en leven’, belooft Irene.

‘Wat ik zo leuk vind aan het werken bij NewFysic is dat ik mijn netwerk op een leuke manier kan helpen aan een gezonde levensstijl. Het geeft zó’n goed gevoel de regie over je eigen lijf en leven te hebben, dat gevoel gun ik iedereen!’

Geef een reactie