Rotaryclubs slaan handen ineen voor Kinderhotel de Burcht

Bommen Berend, dé dag dat alle Groningers massaal hun woningen verlaten en naar de binnenstad trekken. Want: live muziek, kermis, een drakenbootrace, grote pop-upterrassen en vuurwerk. En natuurlijk het buitenterras van de Rotary, mét podium en live muziek. Zoals elk jaar gaat de opbrengst van het terras naar een goed doel. Dit jaar: De Burcht in Wedde.

Tekst: Sharon Bremer
Fotografie:
Marike van de Witte

Zes afdelingen van de Rotary in en om Groningen sloegen de handen ineen om ook dit jaar het Rotary-terras aan de Kleine der A tot een zo groot mogelijk succes te maken. En om natuurlijk zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Van 11:00 uur ’s ochtends tot 21:00 uur ’s avonds was het terras gevuld met mensen en speelden verschillende muziekformaties live muziek. Onder andere de Supershakers, Soulvibration, Klaas Spekken met zijn Groningse liedjes en Guacamole, bestaande uit Joop Hamming, Irwig de Vos, Roeland Drewes en Herald Schokker, passeerden de revue. Ook zagen we Peter Ketelaar en Peter van Linschoten met hun band The Stamps en verscheen ‘Johnny Dynamite and the four man’ op het podium.

Maar wat vieren we eigenlijk op deze heugelijke feestdag? We liepen een rondje over het terras en vroegen het aan verschillende mensen. Meer mensen vroegen zich de reden van de feestdag af, maar toch wist een ruim aantal mensen het antwoord. Tijdens Gronings Ontzet wordt gevierd dat de stad Groningen in 1672 het beleg door Bernhard von Galen, bisschop van Münster, heeft doorstaan. De feestdag wordt Bommen Berend genoemd omdat de bewuste bisschop in de volksmond zo genoemd werd, mede door zijn overmatig gebruik van door kanonnen afgeschoten bommen.

Nu dit vraagstuk uit de lucht is, is het tijd voor een drankje bij de bar. Petra Verweij van Unicom Communicatieadviesbureau staat deze avond achter de tap om iedereen te voorzien van een vloeibare versnapering. Kunstenares Maria Madelon van Velthoven, partner van Groninger zanger Arnold Veeman, is ook aanwezig bij de gezelligheid op terras. Echter van Veeman zelf ontbrak ieder spoor.

Zoals al eerder genoemd gaat de opbrengst van het terras naar de Burcht, een zogenoemd kinderhotel voor kinderen met onvoldoende financiële middelen voor een vakantie. Of zoals de stichting zelf schrijft: “kinderen die aan de andere kant van het geluk zijn geboren”. Petje af voor de tekstschrijver van de Burcht, mooi geschreven. Speciaal voor deze kids is een apart fonds gecreëerd om ze toch de kans te geven op vakantie te gaan, waar ze drie dagen lang onbezorgd kind kunnen zijn. Er is van alles te doen , zoals vissen, zwemmen en varen. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd zoals huifkartochten, schilderworkshops van een echte kunstenaar en zijn er verkleedkisten, bootjes, spelletjes, speelgoed en knuffels voor de kinderen. Maar liefst 3500 euro is er opgehaald dankzij de Rotary voor de Burcht. “Doel behaald!”, aldus de aanwezige Rotarians.

 

 

 

 

 

Geef een reactie