Voys wint titel ‘Vitaalste Bedrijf van Groningen’

Voys uit Groningen is dit jaar uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van de provincie Groningen. Meervoudig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband overhandigde de prestigieuze prijs donderdag aan organisatiepiloot Jorg Vletter, fitboy Patrick Bruinsma en human capitaldeveloper Lisanne Boersma. Volgens jurylid Van den Hoogenband investeert het bedrijf, van alle deelnemende bedrijven in de provincie, het meest in het vitaal houden van zijn medewerkers.

Fotografie: Marcel J. de Jong 

Bewegen, creativiteit en ontwikkelen
Bij Voys werken 110 medewerkers. Voys is een van de grootste zakelijke operators op het gebied van hosted (VoIP) telefonie – bellen over internet dus. Het bedrijf werd in 2005 vanuit TNO opgericht. 
Voys kent geen management, waarbij de gedachte is dat werknemers zelf creatief genoeg zijn om oplossingen voor problemen te kunnen bedenken. Iedere medewerker stelt zelf zijn eigen ambitieplan op. Verder wordt er, wanneer een medewerker dreigt uit te vallen, direct actie ondernomen via informele en formele gesprekken en worden er maatwerkafspraken gemaakt: alles is gericht op het inzetbaar zijn en houden van de medewerkers op een verantwoorde manier. Medewerkers krijgen ook jaarlijks ‘ontwikkelgeld’. Dit mogen zij vrij inzetten om hun competenties te vergroten en zich te ontwikkelen in een richting die zij zelf interessant vinden.  

Ook hebben alle werknemers een sportabonnement (inclusief wellness en mindfulness), krijgen zij een fiets in bruikleen en worden er verschillende workshops aangeboden: van gelukkig worden tot eigenaarschap nemen. Verder wordt roken ontmoedigd: slechts zes procent van de medewerkers is nog gelegenheidsroker. Voor jonge ouders heeft Voys maatwerkoplossingen bedacht, zoals flexwerktijden en thuiswerken. Daarnaast krijgen kersverse vaders twee weken vrij.

Groningse nuchterheid
‘Ik vind het een hele leuke verrassing’, zegt Jorg Vletter. ‘Al is dat misschien een combinatie van Groningse nuchterheid en bescheidenheid. Wij hebben ook nooit zoveel gepraat over duurzaamheid en vitaliteit – we hebben het gewoon gedaan. Omdat we er zelf gelukkig van worden. En blijkbaar lopen we daarin voorop. Wij vragen aan al onze medewerkers: hoe sta jij in je werk? En hoe willen we dat samen vormgeven? Het moet iets natuurlijks zijn, en niet van bovenaf opgelegd.’

Landelijke winnaar
De kersverse regiowinnaar neemt het aan het einde van het jaar op tegen de winnaars van de andere provincies. De prijs voor Het Vitaalste Bedrijf van Nederland wordt op 19 november uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De landelijke winnaar neemt het stokje dan over van Jordex Shipping & Forwarding uit Rhoon, dat zich nu Het Vitaalste Bedrijf van Nederland mag noemen.

De verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf is een initiatief van ONVZ en MKB-Nederland. De prijs wordt voor het zesde achtereenvolgende jaar uitgereikt. Werknemers die lekkerder in hun vel zitten, presteren beter en zijn langer inzetbaar. Vitale bedrijven zijn dus van groot belang voor de economie van Nederland. ONVZ en MKB-Nederland stimuleren ondernemers daarom te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Voys is door ONVZ uitgeroepen tot vitaalste bedrijf van Groningen. Pieter van den Hoogenband kwam dat persoonlijk vertellen. 

Geef een reactie