Wies van ’t Slot bij honderd meest succesvolle zakenvrouwen van Nederland

Online uitzendbureau 365Werk.nl groeit als kool

Ze behoort tot de meest succesvolle zakenvrouwen van Nederland. Althans, in mei van dit jaar meldde het blad Quote dat Wies van ’t Slot, mede-eigenaar van uitzendbureau 365Werk.nl, staat op de lijst met honderd meest succesvolle, door vrouwen geleide start-ups van Nederland. Deze top honderd is samengesteld door netwerkclub TheNextWomen, en bevat namen van vrouwen die een bedrijf startten met een omzet van minimaal twee miljoen euro. De naam van Wies van ’t Slot – woonachtig in Drenthe en met een bedrijf gevestigd in Groningen – kwam op de 59ste plaats terecht.

Tekst: Hans de Preter
Fotografie: Elsbeth Hoekstra

 ‘Daar ben ik natuurlijk heel blij mee, het levert het bedrijf ook landelijk extra bekendheid op. In elk geval is het een erkenning voor het feit dat we kennelijk goed bezig zijn’, zegt Wies van ’t Slot (38).

Dat het goed gaat, is ook aan de omzetcijfers te zien. Vorig jaar, 2017, was al een mooi jaar waarin de omzet met 50 procent groeide, maar dit jaar gaat het opnieuw heel goed en lijkt het resultaat van 2017 bijna geëvenaard te kunnen worden. Naar verwachting stijgt de omzet dit jaar van 9 naar 14 miljoen euro, en daardoor zal ze zelf overigens ook weer wat plaatsen stijgen op de lijst met de top 100.

‘Daar gaat het me natuurlijk helemaal niet om. Al is het publicitair zeker wel handig, zoals ik heb gemerkt. Waar het me echt om gaat is om ons uitzendbureau verder te brengen. Want ik heb het idee dat we nu weliswaar een heel mooie degelijke en stabiele basis hebben, maar dat het bedrijf zich nu pas écht gaat ontwikkelen. Voor een online-uitzendbureau als het onze zie ik in elk geval enorme groeimogelijkheden’, aldus Wies, in het kantoor van 365Werk.nl aan de Osloweg in Groningen.

Het bijzondere van 365Werk.nl is dat het geen klassiek uitzendbureau is maar dat zo veel mogelijk online gaat. Het bedrijf werd dan ook als een volledig online bedrijf opgericht, en hoeft dus niet de ballast uit het verleden mee te tillen van een klassiek uitzendbureau met allerlei vestigingen dat langzaam de bakens verzet en er digitaal er wat naast gaat doen.

Nee, 365Werk.nl is in wezen een softwarebedrijf. Er werken dan ook geen intercedenten die uitzendkrachten begeleiden, en er zijn ook geen verplichte maandelijkse belletjes naar de medewerkers om te vragen hoe het gaat. Bij 365Werk.nl lopen de contacten via Whatsapp, Facebook en Skype. Er zijn drie  programmeurs fulltime actief met in huis ontwikkelde software, volgens Wies ‘het goud’, oftewel de ruggengraat, van de eigen organisatie.

Dat Wies van ’t Slot ondernemer werd, zal haar naaste familie niet hebben verbaasd. Al als klein meisje gaf ze blijk van een behoorlijke handelsgeest. Ze plukte bloemen in tuinen van de gemeente en bood die aan de buurtbewoners aan. Bovendien komt ze uit een ondernemersgezin, en daar pikte ze toch aardig wat van op. Toen ze een jaar of vijftien, zestien was verkocht ze op de middelbare school al busreizen aan andere scholieren naar een disco in Duitsland, en dat leverde haar al serieus geld op.

Haar eerste baan was bij Uitzendbureau Randstad, waar ze het uitzendvak in veel facetten leerde kennen. Vervolgens kon ze aan de slag bij Young Capital, een bedrijf van drie jonge ondernemers uit Alphen aan den Rijn dat dankzij een slimme profilering zeer snel groeide en inmiddels een omzet heeft van vijfhonderd miljoen euro.

‘Ik bleef in het Noorden wonen, dus ik heb heel wat afgereisd. Maar wat een mooie tijd was het daar, en wat was het inspirerend! Ik kreeg er veel meer vrijheid dan in de baan er voor, en leerde er ook veel over ondernemerschap. Ik heb er jaren met veel plezier, maar ook keihard voor gewerkt. Er was slechts één ‘maar’: dat bedrijf was niet van mezelf. De wens om een eigen bedrijf te hebben werd steeds sterker, en uiteindelijk maakte ik de keuze om voor mezelf te beginnen’, zegt Wies.

En toen stond ze er alleen voor. Maar: ze had wel een visie. Want volgens Wies heeft het ouderwetse uitzendbureau, met kantoren in de hele regio, z’n langste tijd echt gehad. Dergelijke bijkantoren zijn een hoge kostenpost. Bovendien is het voor een aantal functies en branches echt niet noodzakelijk dat kandidaten persoonlijk langs komen bij een intercedent. ‘Ik bedacht dat je ook online kunt solliciteren. Wat mij voor ogen stond was een online platform, een soort ‘Tinder voor werk’. Binnenlopen als sollicitant hoeft hier niet: we spreken mensen veel via Skype en we maken zelf ook video-cv’s.’

Het werd wel stevig aanpoten om haar bedrijf een start te geven. Ze begon ’s ochtends soms rond half zes en werkte tot ’s avonds laat door. Vakantie zat er amper in. Keihard werken dus, maar haar inzet werd beloond, en langzaam maar zeker zette ze 365Werk.nl op de kaart, waarbij een centrale rol was weggelegd voor eigen software.

Haar manier voor werken is vooral geschikt voor een uitzendbureau dat ‘volume wil maken’, dat wil zeggen: veel mensen aan werk wil helpen. Ze is vooral actief in de sectoren logistiek, horeca en schoonmaak. Inmiddels zendt ze 1800 tot 1900 uitzendkrachten uit, en telt haar bedrijf achttien medewerkers, onder wie drie programmeurs als back-bone van de organisatie.

Strategie

De strategie van haar bedrijf is tweeledig. Enerzijds zal de software zo snel mogelijk moeten worden doorontwikkeld. Anderzijds zal de omzetgroei door moeten gaan, want dankzij die omzet kan weer in nieuwe medewerkers worden geïnvesteerd, en dat kan hopelijk in september leiden tot de aanstelling van een vierde programmeur. ‘Qua omzetniveau wil ik zo snel mogelijk boven de dertig miljoen grens zien te komen. Als je die grens bereikt, kun je ook meedingen bij de grote aanbestedingen, waar we nu nog te klein voor zijn.’

Zelfstandig ondernemerschap

‘Wat ik het meest te gek vind, maar wat ik me nooit had gerealiseerd toen ik er voor koos om zelfstandig te ondernemen, is dat ik álles mag beslissen. Dat vind ik zó interessant! Je bent verantwoordelijk voor het hele bedrijf. En alles wat ik zelf een goed idee vind, kan ik ook meteen uitvoeren. Ik heb in deze tijd dat ik zelfstandige ben ontzettend veel geleerd. Soms kreeg ik wel eens een ingewikkeld telefoontje. Dan antwoordde ik: ‘Als u het niet erg vindt, ga ik dit even overleggen met legal.’ Vervolgens keek ik even op Google en belde daarna terug. Of als iemand laat was met betalen, zei ik dat ik daarop was gewezen door de ‘afdeling debiteurenbeheer’.

‘Ik wilde me in het verleden in andere functies altijd al met veel zaken bemoeien. Nu vind ik soms ergens iets van, en kán ik er meteen ook iets mee. Alles wat in je hoofd zit, kun je zelf uitvoeren. Sommige managers willen overal eerst een business-case van maken. Maar dan is het al dood voor je er aan begint’, aldus Wies, die in die laatste twee zinnen aardig het verschil aangeeft tussen een echte ondernemer en een manager.

Inspiratiebronnen

‘Of ik inspiratiebronnen heb? Ja, die heb ik wel. Dat zijn geen bekende Nederlanders of internationale persoonlijkheden, maar mensen die ik ken. Bijvoorbeeld de drie jonge ondernemers die vanuit het niets Young Capital zijn begonnen. En mijn compagnons die naast 365Werk nog meerdere bedrijven hebben zoals Effektief Groep, Patrick Reinders en Erwin de Jong.

Kunstmatige intelligentie

Wies van ’t Slot is continu bezig met het verbeteren van de digitale techniek. Ziet zij nog bijzondere ontwikkelingen aankomen die de uitzendbranche nog verder zullen doen veranderen?

‘Ja, zeker. Ik denk dan aan kunstmatige intelligentie. Er zullen dan programma’s komen die uit onze database uit zichzelf geschikte kandidaten zullen selecteren en aandragen aan de recruiter. Je maakt een soort zelflerend systeem, ik denk dat dat écht heel groot zal worden en dat de slimheid van dat systeem indrukwekkend zal zijn.’

‘Dat betekent volgens mij niet het einde voor veel HR-functies op het gebied van werving en selectie. Voor de zwaardere functies heb je ook voor de toekomst menselijke recruiters nodig. Maar in de branches waar wij in actief zijn, denk ik dat artificial intelligence heel veel werk uit handen zal nemen.’

Het nut van cv’s

‘Overigens geloof ik niet in cv’s. Iemand kan nóg zo’n mooie cv hebben: dat zegt lang niet altijd iets over een persoonlijkheid. Het gaat om de mentaliteit, het doorzettingsvermogen, de uitstraling of andere zaken die je niet snel terug vindt op cv’s. In Amerika is trouwens al wel een nieuw programma ontwikkeld dat met andere elementen rekeningen houdt. Dat heet ‘Sumry Me’: ‘vat mij samen’. Maar dan niet op de old-school manier met alle diploma’s die je hebt gehaald, maar ook met veel andere aspecten. Op die manier kun je beter zien waar iemands krachten liggen.’

Noorden

‘We zijn echt een noordelijk bedrijf en we ontwikkelen ons in de luwte. Maar kennelijk beginnen we op te vallen. Dat heeft er ook toe geleid dat ik in de top 100 terecht ben gekomen. Toen ik dat de eerste keer hoorde, dacht ik: ‘wat een onzin, welke stagiaire heeft dát bedacht?!’ Maar ik merk wel dat het effect heeft gehad, we zitten nu minder in de luwte, ook al dankzij het feit dat we een FD Gazelle award hadden gewonnen. Ik vind dat geen verkeerde ontwikkeling, die groeiende bekendheid, want we willen ook uitbreiding, onder andere richting de Randstad. We zullen daar geen vestigingen gaan openen, want dat blijft digitaal. Maar wel accountmanagers om bedrijven ter plaatse te benaderen.’

Schaarste

‘Je kunt duidelijk merken dat de economie is opgeleefd. Schaarste aan personeel neemt enorm toe. Het is voor veel bedrijven bijna onmogelijk om aan een goede kok te komen, zeker op de Waddeneilanden. Maar zelfs bij een grote logistieke locatie in een plaats als Kolham begint het lastig te worden. Ook elders in de horeca is het al een tijdje lastig om goed personeel te vinden. Dat was de reden dat we zelf een ‘Horeca Academy’ hebben opgericht, zodat we zelf mensen kunnen opleiden, zodat ze tenminste wat ervaring hebben wanneer ze solliciteren.’

Stress

‘Of ik wel eens last heb van stress? Ja, natuurlijk. Er komen in mijn functie ontzettend veel zaken op me af. Wat mij persoonlijk helpt, is intensief sporten. Ik loop zeker die tot vier keer per week hard, waaronder eens per week een half uur bootcamp met collega’s, en in het weekend ga ik vaak nog zwemmen. En echt: ik voel met er uitstekend door en ik kan daardoor veel meer aan.’

‘Waar ik mee bezig ben, is dus soms erg zwaar. Maar ik vind het de allerleukste en meest uitdagende functie die ik ken. Er is natuurlijk wel een ‘downside’, een minder prettige kant. Namelijk dat het werk je nooit los laat. Als er écht gedonder is, komt het op mijn bordje terecht, vakantie of geen vakantie. Maar daar staat tegenover: je hebt enorm veel vrijheid. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. En de enorme voldoening is misschien wel de meest positieve kant, het maakt alle ellende weer helemaal goed. Het is tof om het hier allemaal te zien groeien.’

Geef een reactie