Makelaar Michaël Goedhart: ‘De hele zuidkant van de stad is mijn mobile office’

Voor makelaar Michaël Goedhart geen gelikt en clean makelaarskantoor. ‘Dé makelaar van Groningen-Zuid’, zoals hij zichzelf noemt, werkt namelijk vooral vanuit huis. Al heeft hij voor de afwisseling weleens afspraken in Kaap Hoorn, De Dame, De Sleutel of juist bij een bevriend notariskantoor. ‘In die zin heb ik een soort mobile office, en beschouw ik eigenlijk heel zuid-Groningen als mijn kantoor.’

Tekst: Marieke Bos
Fotografie: Jan-Willem van Bruggen

Maar de uitvalsbasis blijft toch wel zijn woning aan de Doctor W. Dreesstraat in de stad-Groningse wijk het Hoornsemeer. Zeker nu – in de zomer- is het daar prima toeven. Niet alleen liggen het Hoornsemeer, de Hoornseplas en natuurlijk ook het Paterswoldsemeer op steenworp afstand; Michael Goedhart heeft vanuit zijn woonkamer ook nog eens een fantastisch uitzicht op deze wateren. ‘Met zo’n panorama snap je natuurlijk wel dat ik mijn woonkamer en balkon niet verruil voor een saai en inspiratieloos kantoor’, wijst de makelaar naar buiten.

Goedhart begon zijn carrière als makelaar dik twintig jaar geleden. Hij werkte onder andere in Tilburg, Nieuwegein, Zeewolde en Zutphen, om vervolgens terug te keren naar zijn roots: Groningen. Hier, in de stad, runde hij onder andere een makelaarskantoor aan de Verlengde Hereweg. ‘Totdat in 2008 de crisis zijn intrede deed. Vanaf 1 oktober dat jaar stond alles, van de ene op de andere dag leek het wel, helemaal stil: de telefoon ging niet meer, klanten bleven weg. Het was een kwelling, echt waar. Ik heb het een paar maanden volgehouden, maar toen viel ik letterlijk en figuurlijk om.’

Tennis was zijn redding, vertelt Goedhart vanaf zijn balkon. ‘Ik ben oorspronkelijk tennisleraar, maar ben daar destijds mee gestopt omdat ik de makelaardij in ging. Tennis heeft me nu echt gered: ik was onder de mensen, in beweging en lekker buiten.’ Toch begon het de laatste tijd diep van binnen wel weer te kriebelen; zeker toen de woningmarkt zo enorm aantrok. ‘Eigenlijk durfde ik gewoon de stap niet te maken. Totdat ik een app van een goede vriend kreeg. ‘Wanneer begin je eindelijk weer als makelaar?’, vroeg hij. Dat was het moment dat ik besloot de sprong te wagen.’

En zo heeft het zuiden van de stad er sinds afgelopen voorjaar een makelaar bij. Niet zomaar eentje, maar ‘dé makelaar van Groningen-zuid’, zoals Goedhart zichzelf noemt. ‘Ik wil me onderscheiden’, verklaar Goedhart de keuze. Om toe te voegen dat de zuidkant van de stad ook wel echt zíjn gebied is. ‘Ik heb 20 jaar van mijn leven in Groningen-zuid gewoond. Eerst aan de Veenweg, later onder andere aan de Palmenlaan en in de Piccardthof. Ik ken het gebied dus op mijn duimpje’, zegt de makelaar over wijken als Piccardthof, Hoornsemeer,Hoornsepark,Eelderwolde, de Weijert-Zuid, Helpman en de Villawijken.

Minstens zo onderscheidend als zijn zelfverklaarde ondertitel is zijn slogan ‘Ik ben duurder dan die andere makelaar. Maar ik verkoop uw huis ook voor een hoger bedrag.’ ‘Een gedurfde uitspraak? Ja, wellicht. Maar wel een uitspraak die ik waar maak. Vergeet niet: ik ken de markt enorm goed, ken de mooie plekken, heb een groot netwerk en beschik over de juiste tools: ik heb toegang tot Funda, beschik over een drone en werk samen met een professionele fotograaf’, somt hij op. ‘Daarbij ben ik van huis uit een sportman en bijbehorende eigenschappen als lef, durf en doorzettingsvermogen leggen me ook geen windeieren.’

Ondertussen werkt de makelaar vanuit huis stug verder aan het vergroten van zijn naamsbekendheid. ‘Meestal zit ik aan mijn keukentafel, maar zodra het ook maar een beetje lekker weer is, verkas ik met mijn laptop en kopje koffie naar het terras’, vertelt Goedhart. ‘Eigenlijk heb je anno 2018 als makelaar helemaal geen kantoor meer nodig. Het aanmelden van nieuwe woningen bij Funda, het schrijven van teksten, foto’s, marketing: het gebeurt tegenwoordig voornamelijk online.’

En als hij dan toch een keer met een klant of een prospect om tafel wil, dan verkast hij gewoon naar Kaap Hoorn, een paar honderd meter verderop, of een andere rustige en plek waar verse koffie geschonken wordt. ‘Op die manier is eigenlijk de hele zuidkant van de stad mijn kantoor. Een mobile office, en dat in zo’n mooi stukje stad: wat wil je nog meer?’

Geef een reactie