Lars Dekker: ‘Ik kan mezelf in deze functie flink ontwikkelen’

Hoewel Lars Dekker (27) nog steeds erg gelukkig wordt van een ronkende motor, heeft hij er bewust voor gekozen om als accountmanager in de markt van e-bikes actief te zijn. Friesland Lease is daarin marktleider. Dekker zag veel meer doorgroeimogelijkheden en had affiniteit met het product opgebouwd tijdens zijn stage. Een juiste keuze, zo lijkt het. Want hij wordt nu door z’n collega’s gezien als een ‘high potential’. ‘Ik voel nu alleen niet ineens extra druk’, zegt hij zelf.

Tekst: Matthijs van Houten
Fotografie: Simon van der Woude

Hoe ben je bij Friesland Lease terecht gekomen en wat voor werk doe je nu?
‘Ik ben in 2014 bij Friesland Lease binnengekomen als stagiaire. Ik deed een managementopleiding aan de IVA in Driebergen, de opleider voor de autobranche. Nadat ik vier jaar in Driebergen had gewoond, wilde ik wel weer terug naar het Noorden. Van Friesland Lease had ik goede verhalen gehoord. Tijdens mijn afstudeerstage heb ik de procesbeschrijvingen opgesteld en de risicocomponenten van de e-bike in kaart gebracht. Het ging zo goed met de leasefiets qua groei, dat ik er kon blijven werken. Eerst als lease-adviseur voor zowel auto’s als fietsen. Op een gegeven moment moest ik hierin een keuze maken.’

Met je auto-opleiding heb je toen vast gekozen voor de auto?
‘Ik word echt heel gelukkig van een ronkende motor, maar toch koos ik voor de e-bike. In het begin hadden we nog maar honderd leasecontracten, maar inmiddels hebben we 10.000 contracten voor e-bikes lopen binnen een netwerk van 350 fietsdealers. De markt heeft een enorme vlucht genomen en met Friesland Lease zijn we nu de grootste partij in Nederland. Ik zag voor mezelf de beste doorgroeimogelijkheden in deze markt. En dat blijkt, want inmiddels zit ik in de buitendienst. We richten ons met leasefiets op 4 marktsegmenten: (elektrische) deelfietsen, cargo-fietsen, prive lease en zakelijke lease, oftewel woon-werk verkeer. Overal zien we een flinke groei.’

Wat maakt je werk zo leuk?
‘Absoluut de diversiteit. We kunnen de klant een totale mobiliteitsoplossing bieden. Sommige klanten willen iets doen aan hun ziekteverzuim, terwijl je in Groningen met de aanpak van zuidelijke ringweg een bereikbaarheidsprobleem kunt oplossen. Nu ik in de buitendienst zit, krijgt m’n werk ook een extra dimensie. Dan heb je ook veel klantbezoeken. Daar moet je een hoop tijd investeren. Het leasen van e-bikes is voor veel bedrijven nog behoorlijk nieuw. Bij een auto weten ze precies hoe dat gaat. Omdat we marktleider zijn, komen we in ieder geval wel bij gerenommeerde klanten over de vloer. Klanten waarmee we met onze autolease-producten niet zomaar binnenkomen. Natuurlijk benoem ik in zo’n gesprek dan wel onze oplossingen voor een totaal mobiliteitsplan.’

Je collega’s vinden in ieder geval dat je een High Potential bent. Wat vind je daarvan?
‘Dat is natuurlijk een hele eer, dat ze zo over je denken. Ik ben zelf wel een nuchtere Fries. Ik zal er dan ook niet heel snel mee te koop lopen. Je zult me er niet over horen zwetsen.’

Maar hoe ga je deze titel waarmaken?
‘Ik vind niet dat het extra druk geeft. Ik vind mezelf nog behoorlijk jong, dus ik moet ook veel leren. Het is fijn dat ik bij Friesland Lease die kans krijgen. Ik kan mezelf in deze functie nog flink doorontwikkelen. Daar ben ik het bedrijf dankbaar voor.’

En wat is uiteindelijk je ambitie?
‘Ik heb daar nog niet echt over nagedacht. Ik heb natuurlijk al een mooie stap gezet en heb dus nog genoeg te leren. Uiteindelijk heb ik wel een managementopleiding gedaan, dus natuurlijk ambieer ik een managementfunctie. Hoewel ik ook wel weet dat het op dit moment nog niet realistisch is om hier door te groeien naar zo’n functie.’

 

Geef een reactie