Enorme metamorfose voor De Bonte Wever

‘Zakelijke markt gecharmeerd van veelzijdigheid’ 

De Bonte Wever heeft in een paar jaar tijd een ware metamorfose ondergaan. En dat is eigenlijk nog een understatement. Na een jarenlange miljoenenverbouwing vind je er tegenwoordig alles onder één dak: het is nu een hotel, sport, congres- en evenementencentrum ineen. Maar de grootste verandering is misschien wel dat de zakelijke markt nu een van de belangrijkste doelgroepen is.

Fotografie: Erik Gietema

Aan de rand van het Asserbos, op een steenworp afstand van de binnenstad en met het TT-circuit om de hoek, ligt het complex De Bonte Wever. Tot een paar jaar geleden trok De Bonte Wever vooral dagjesmensen en was de ijsbaan nog een van de grootste trekpleisters. Hoe anders staan de zaken er nu voor: vorig jaar had de Bonte Wever nog dik 900.000 bezoekers over de vloer en de verwachting is dat de teller dit jaar met gemak de één miljoen bezoekers passeert. Aantallen die het gigantische complex met gemak kan herbergen: door de verbouwing is de ruimte verdubbeld tot zo’n 23.000 vierkante meter.

Op die 23.000 vierkante meter vind je onder meer een hotel met 262 kamers, een zwemparadijs, een bowlingbaan, twee restaurants, meerdere kroegen, een fitnesscentrum en elf zalen en ruimtes die kunnen worden ingezet als vergaderruimte, eventlocatie, congreszaal of waar de gast ook maar behoefte aan heeft. Ook nieuw: het Grand Café, dat zich volgens de directeur nog het beste laat omschrijven als ‘de ideale plek voor bedrijfsfeesten’.

Al in 2010 werd De Bonte Wever uitgebreid met een hotel met 183 kamers. Meteen al was de belangstelling vanuit de recreatieve markt enorm, zo blikt directeur Christa de Ruiter terug. Maar wat bleek: ook vanuit de zakelijke markt bleek er veel interesse te zijn voor het vier sterrenhotel. En daarmee ontstond een heel nieuwe, interessante doelgroep. ‘De zakelijke markt was gecharmeerd van de veelzijdigheid van ons complex. Waar anders kun je een congres, vergadering of netwerkmeeting combineren met een avondje bowlen, dineren en overnachten? En dat allemaal in hetzelfde gebouw.’

De vraag en het enthousiasme vanuit de zakelijke markt werd onder andere beantwoord met de opening van zaal Purple. ‘Een enorme ruimte, maar met een intieme sfeer’, omschrijft De Ruiter. Is de zaal helemaal leeg, dan kunnen er zo’n 1500 mensen staan, maar er is ook een verrijdbare theatertribune. ‘Omdat de tribune deels in en uit te schuiven is, is het aantal stoelen eenvoudig aan te passen aan het aantal gasten en type evenement, met een maximum van 550 stoelen’, aldus de directeur. De zaal wordt volgens haar veel gebruikt voor symposia, congressen, bedrijfsfeesten, voorstellingen, presentaties, gala’s en recepties.

Vergelijk de zaal volgens De Ruiter vooral niet met een gemiddelde zaal in een congrescentrum. ‘Purple is helemaal aangekleed. En neem daarbij de fijne sfeer, de fantastische akoestiek, en het multifunctionele karakter. Het maakt dat de zaal meteen voor de meest uiteenlopende doeleinden geschikt is.’ De allergrootste zaal onder het dak van De Bonte Wever is de Plaza. ‘Plaza is geschikt voor gezelschappen tot wel 2500 personen’, zegt De Ruiter. De zaal kan ingezet worden voor allerlei zakelijke evenementen, maar is ondertussen ook het toneel voor allerlei andere festivals en events. Zo wordt het Dutch Open Darts er gehouden en treden er geregeld bekende artiesten op.

De Bonte Wever kreeg eerder van het Erkend Congresbedrijf de maximale score en daarmee het predicaat ‘4-hamer locatie. De Ruiter verwijst naar de drie extra vergaderzalen op de eerste verdieping van het complex, die onlangs geopend werden. ‘Daarmee komt het aantal vergaderlocaties op elf. Alle ruimtes variëren in grootte, sfeer en uitstraling waardoor er altijd een plek te vinden is die past bij een vergadering, workshop, training of presentatie.’

Overigens is er speciaal voor de zakelijke markt ook een nieuwe entree gerealiseerd, op de plek waar tot een paar jaar geleden nog de ijsbaan lag. Naast die nieuwe entree vind je nu ook het nieuwe à la carte-restaurant Dapper, en even verderop, aan de andere kant, zit buffetrestaurant Flinck. Flinck doet zijn naam flink eer aan: in het restaurant is plek voor liefst 850 eters, maar de ruimte is eventueel in tweeën te splitsen zodat ook besloten groepen er terecht kunnen.

Het zijn zakelijke groepen die hier aanschuiven voor een diner of lunch, maar vaak ook families, vriendengroepen, stelletjes en gezinnen. ‘Onze doelgroep is echt enorm breed. Omdat ons aanbod ook zo breed en gevarieerd is, bieden we voor iedereen wel wat wils’, zegt De Ruiter.

Achter dat gevarieerde aanbod zit geen uitgekiende strategie. ‘We kijken waar onze doelgroep behoefte aan heeft. We doen bijvoorbeeld niet aan marktonderzoek. In plaats daarvan luisteren we liever naar onze gasten; dat vinden we veel belangrijker’, aldus de directeur.  ‘We willen onze bezoekers continu verrassen, steeds weer met iets nieuws komen.’

Zo timmert De Bonte Wever de laatste paar jaar steeds meer aan de weg als podium voor grote festivals, optredens en andere muziekevenementen. ‘Mensen kunnen hier een complete avond uit. Eerst naar een spetterend optreden in Plaza, om vervolgens in het Grand Café of in de kroegstraat nog even wat te drinken. Blijven overnachten kan natuurlijk ook; in een paar minuten ben je op je hotelkamer.’

‘De grote kracht van De Bonte Wever?’, herhaalt De Ruiter de vraag. ‘Voor zowel de zakelijke als recreatieve markt is dat natuurlijk ons brede aanbod en het feit dat je hier alles onder één dak vindt. Daardoor kunnen we fantastische programma’s op maat aanbieden’, zegt ze. Nog een kracht: ‘Omdat we zelf ook evenementen organiseren, weten we wat erbij komt kijken en kunnen we actief meedenken met organisatoren. Dat maakt De Bonte Wever nog aantrekkelijker voor festivals, evenementen maar zeker ook voor zakelijke bijeenkomsten.’

Geef een reactie