Dineren in historische omgeving in Herberg Onder de Linden

Het is momenteel het enige restaurant in de provincie Groningen met een ster: Herberg Onder de Linden in Aduard. Maar dat wil niet zeggen dat wie er gaat eten het gevoel moet hebben dat het gaat om een uiterst chique gelegenheid, waar je wat stijfjes ieder hapje zeer zorgvuldig zou moeten proeven en becommentariëren.

‘Nee: wij willen vooral dat onze gasten het gezéllig hebben. En natuurlijk dat ze ook genieten. Je hoeft je bij ons niet opgeprikt voelen, en of je nu een spijkerbroek of een kostuum aan hebt, dat maakt ons niet uit. Zo lang onze bezoekers zich hier maar gast voelen en het gezellig hebben’, zo vertelt uitbaatster Tanja Klein Nijenhuis-Tuinstra.

Samen met haar man, kok Steven Klein Nijenhuis, zwaait ze sinds najaar 2016 de scepter in de herberg. Daarmee staken ze behoorlijk hun nek uit want Onder de Linden was en is een van de bekendste restaurants in de provincie Groningen. Die bekendheid had het te danken aan de vorige uitbaters Geerhard Slenema en zijn vrouw Petra, die in 1992 met Onder de Linden een Michelinster in de wacht wisten te slepen.

Maar toen Steven (40) en Tanja (38) in 2016 het stokje overnamen, hadden ze zelf hun sporen ook al ruimschoots verdiend in de horeca. Want eerder dreven ze restaurant In de Molen in Onderdendam, en daar hadden zij zelf ook al een Michelinster weten te behalen. Maar een nieuwe uitdaging dreef hen van Onderdendam naar de oude herberg in Aduard, een fraai rijksmonument uit 1735, waar ze inmiddels dus ook al weer een ster in de wacht hebben weten te slepen. Daarbij staat Richard als chef-kok voor het culinaire gedeelte, terwijl Tanja Klein Nijenhuis-Tuinstra als sommelier de wijnspecialiste is, en tevens gastvrouw.

‘We zijn blij met onze overstap naar Aduard. Het gaat hartstikke goed en we zijn blij dat we nu voor het vijfde jaar op rij een ster hebben weten te krijgen. Onze gasten komen uit alle delen van het land: veel bezoekers uit het westen, maar ook uit Stad, en uit de regio. Zowel jongeren als ouderen: een heel gemengd publiek dus’, vertelt Tanja.

De stijl van de keuken laat zich niet zo gemakkelijk omschrijven. ‘Wij zijn in elk geval van de no-nonsense cooking. Het is geen zware keuken, wij zijn niet van de zetmeel en grote hoeveelheden koolhydraten. Onze keuken laat zich moeilijk vangen in een stijl. We werken met de mooiste Hollandse producten, gecombineerd met de kruiden en bereidingen uit het Verre Oosten.’

De gerechten ogen eenvoudig maar zijn prikkelend. Het menu wordt als verrassing geserveerd om bezoekers zo echt mee te nemen op ontdekkingsreis. ‘Maar nooit naar landen waar we zelf niet zijn geweest’, aldus Steven en Tanja. Ook voor vegetarische en veganistische menu’s draait het echtpaar de hand niet om. Steven en Tanja werken overigens zonder menukaart. ‘Op die manier kunnen we echt dagvers koken en hebben we weinig verspilling.’

Overigens presenteert Onder de Linden zich als een Herberg met Kamers. Dat wil zeggen: men kan er ook overnachten. Wie na het eten niet meer naar huis wil rijden, of van ver komt, kan na het diner lekker blijven slapen in een van de vijf kamers in de oude herberg.

Fotografie: Jan-Willem van Bruggen
Tekst: Hans de Preter

Geef een reactie