De Voormalige Noorman in Lauwersoog: ‘Hier beleef je het Wad aan wal’

Lunchen, dineren of gezellig borrelen met een fenomenaal uitzicht over de Waddenzee? Je zou misschien denken dat je daarvoor moet afreizen naar een van de Waddeneilanden, maar niets is minder waar. Bij Waddenpaviljoen De Voormalige Noorman in Lauwersoog zit je pal aan zee én middenin de visserijhaven. ‘Hier beleef je het Wad vanaf de wal’, aldus eigenaar Jelle Bos in een notendop.

De horecaondernemer is nog maar sinds 1 januari dit jaar eigenaar van het paviljoen aan zee, dat eerder nog door het leven ging als Pierenend. ‘Ik miste in de haven van Lauwersoog een plek waar ik zelf met vrienden naar toe zou willen gaan: een paviljoen waar je kunt borrelen of dineren met uitzicht op zee en waar je kunt genieten van een verse gegrilde zeebaars of tarbot uit de Greenegg, maar waar je ook terecht kunt voor een frisse mojito of een van de tien single malt whisky’s. Lekker genieten, terwijl je de zee hoort en de schepen de haven ziet binnenvaren.’

Een uniek paviljoen dus, en niet in de laatste plaats vanwege de superverse vis die er geserveerd wordt. ‘We zijn de enige keuken in Lauwersoog die werkt met dagverse vis. Wat je hier op je bord krijgt – van oesters, mosselen en kokkels tot rode poon, heek of kabeljauw – is diezelfde dag nog uit zee gehaald en hier even verderop de haven binnengebracht.’

Niet dat er alleen vis op de kaart staat hoor, neemt Bos maar meteen een eventueel misverstand uit de weg. Hij wijst op de uitgebreide menukaart waar naast een hele trits aan visgerechten ook lekkernijen als ‘rib roast’ (‘500 gram lokaal rundvlees!’) en Porc Steak (‘350 gram kruidenvarken!’) op prijken. Populair zijn ook de proeverijen met diverse vis- of vleessoorten, voegt hij toe.

De Voormalige Noorman maakt deel uit van recreatieonderneming Beleef Lauwersoog van Jelle Bos. Onder dit bedrijf vallen verder onder andere camping Lauwersoog, restaurant Het Booze Wijf en daarnaast worden er onder de noemer Beleef Lauwersoog allerlei activiteiten op en rond het Wad georganiseerd.

‘Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken: van rondvaarten en zeehondentochten over het Wad tot expedities, wandelingen over de bodem van de zee of juist een spectaculaire rescueboottocht’, vertelt Bos over wat zijn bedrijf zoal organiseert. ‘Tot een paar jaar geleden waren er maar twee manieren waarop je het Wad echt kon beleven: vanaf de veerboot naar een van de eilanden, of vanaf de zeedijk. Doodzonde natuurlijk, het Wad staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. We willen toeristen en bezoekers graag laten zien en ervaren wat een prachtig stuk natuur we hier hebben.’

Het leuke: de boten en schepen waarmee Bos de toeristen mee het Wad op neemt, kunnen aanmeren bij de steiger voor de deur van De Voormalige Noorman. ‘Kortom, bezoekers kunnen hun tocht over het Wad dus beginnen of eindigen met een borreltje, lunch, diner of gewoon een kop koffie’, aldus de recreatieondernemer. ’s Zomers kunnen ze dan neervlijen op het terras, en in de koude wintermaanden is er de openhaard waaraan je je – al dan niet onder het genot van een warme chocomelk – kunt opwarmen.

Rest natuurlijk alleen nog de vraag waar de naam De Voormalige Noorman nou vandaan komt? Volgens Bos is het de naam van een vroegere vaargeul, die is terug te vinden op een oude zeekaart uit 1850, waarop ook de naam ‘Het Booze Wijf’ prijkt.

Tags (categorieën en branches)de voormalige noormanjelle bosLauwersoog

Geef een reactie