Recordoverslag zeehavens Eemsdelta, meldt Groningen Seaports

GRONINGEN – Het gaat uitstekend momenteel met de Groninger zeehavens, de Eemshaven en de haven van Delfzijl. Er was sprake van een record-overslag. En het jaar 2018 is nog maar amper begonnen, of er is al weer bouwgrond verkocht, zo blijkt uit onderstaande persverklaring van Groningen Seaports.

Met een overslag in de havens van 12,4 miljoen ton werd er een stijging gerealiseerd ten opzichte van 2016 dat al een succesvol jaar was. De uitgifte van bedrijventerreinen trok op het einde van het jaar aan: in totaal werd er 46,2 ha grond uitgegeven. De voorlopige winstprognose ligt voor het havenbedrijf op ruim 12 miljoen euro. Cas König, directeur Groningen Seaports N.V., maakte dit vanmiddag in zijn nieuwjaarsrede bekend.

Voor toeleveranciers én voor de werkgelegenheid zijn de omstandigheden momenteel erg gunstig in het Eemsdeltagebied. Ook hier is duidelijk de aantrekkende conjunctuur merkbaar. De werkgelegenheidscijfers liegen er niet om en laten t.o.v. het voorgaande jaar een stijging van 11,9% zien (havenmonitor Erasmus).

Nieuwe starters
Nieuwkomers in de Eemshaven zijn de bedrijven Bek&Verburg, DHSS en eind december de aankondiging van Van Merksteijn, goed voor een directe werkgelegenheid van 275 werknemers. In het havengebied van Delfzijl meldde zich het bedrijf Purified Metal Company (PMC) en bedrijventerrein Fivelpoort verwelkomde BMN Bouwmaterialen. Naast de diverse nieuwe bedrijvigheid in de Groninger havens gaat het ook fantastisch met de bestaande klanten.

De eerste gronduitgifte in 2018 is alweer een feit met de verkoop van 0,5 ha grond aan Wijnne Barends in de Eemshaven. Daarnaast zijn er diverse bedrijven zoals BioMCN, Chemcom, PQ Zeolyst, KBM Master Alloys, EEW, PPG, Sealane, TenneT , Wijnne Barends en Holland Malt die óf een (grote) (uitbreiding)investering op het programma hebben staan óf al aan het uitbreiden zijn.

Een fantastische opsteker voor de havens én het totale Eemsdeltagebied is de doorstart van het Delfzijlse Aluminiumbedrijf Aldel.

Groene groeikansen
Groeikansen liggen – in lijn met de Havenvisie – vooral op het ‘groene vlak’. De aandeelhouders van Groningen Seaports hebben recentelijk toestemming gegeven voor een 49% deelname in het grootste zonnepark van Nederland, namelijk Sunport Delfzijl. Met dit aandeelhouderschap krijgt Groningen Seaports grip op de uitgifte van groene energie die in toenemende mate de vestiging van nieuwe bedrijvigheid in onze regio bepaalt. Is er geen groene energie aanwezig, dan is de kans groot dat de vestiging niet doorgaat. Maar ook bij onze bestaande klanten bestaat de wens om in toenemende mate te vergroenen.

Groningen Seaports heeft een begin gemaakt met de aanleg van een waterstofinfrastructuur in 2017 op het terrein van AkzoNobel. Het gaat hier om een zeer bijzondere kunststofleiding, ontworpen door eigen medewerkers. Uniek in de wereld van waterstof. Binnenkort kunnen de eerste bussen en auto’s er waterstof tanken. Andere toepassingen en vergroting van de infrastructuur zullen volgen.

Bron: gic.nl

Tags (categorieën en branches)DelfzijlEemsdeltaEemshavengroningen seaport

Geef een reactie