Grootste daling aantal faillissementen in Friesland

LEEUWARDEN – Er gaan nog maar mondjesmaat bedrijven failliet in Friesland. Gemiddeld 1,4 per week. Vorig jaar stopte de teller in Friesland bij 73. Een jaar eerder waren er nog bijna 200 faillissementen. Geen andere provincie zag percentueel zo’n grote daling.

Laagste aantal

In heel Nederland werden 3290 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is het laagste aantal na het jaar 2000, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Piek
In 2013 bereikte het aantal faillissementen een piek van 8376. Daarna is het aantal vier jaar achter elkaar afgenomen, in totaal met bijna 61 procent. Dit gaat samen met de economische groei in Nederland, aldus het statistiekbureau.

Dienstverlening
In bijna alle bedrijfstakken is het aantal faillissementen gedaald. Absoluut gezien was de daling in de financiële dienstverlening het sterkst, met een daling van 36 procent.

Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel. Maar ook daar daalde het aantal faillissementen aanzienlijk, met 27 procent. In de industrie was eveneens een afname, met 27 procent.

Bron: lc.nl

Tags (categorieën en branches)economiefaillissementenFriesland

Geef een reactie