Grenzelooswerk: Friezen matchen buitenlandse werkgevers aan Nederlandse werkzoekenden

Het begon zo’n twee jaar geleden als schoolopdracht, maar inmiddels is Grenzelooswerk in Leeuwarden uitgegroeid tot hét online platform voor iedereen die op zoek is naar een baan in het buitenland. Daar bleef het niet bij, want om ook de werkgevers van dienst te zijn, zag onlangs Dutch Employees het levenslicht. En om het die buitenlandse werkgevers helemaal makkelijk te maken, is er sinds kort ook een speciale recruitmentafdeling in het leven geroepen.

Werken in het buitenland: wie droomt er niet van? De oprichters van Grenzelooswerk, Casper Lemmen en Rémon Wobbema, weten als geen ander hoe ontzettend leuk en leerzaam een buitenlands avontuur kan zijn. ‘Het leren kennen van nieuwe culturen en het ontdekken van nieuwe steden en landen is een levenservaring die we echt iedereen zouden aanraden’, klinkt het in koor.

Casper: ‘Ik heb in het verleden een tijdje in de horeca in de Costa Brava gewerkt. Ik weet dus uit ervaring hoe geweldig het is om een tijdje in het buitenland te verblijven, maar zag daar ook hoe lastig het is om vanuit het buitenland Nederlands personeel te vinden.’ Tijdens de minor Ondernemen aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden, bedacht hij de oplossing: een online platform waar werkzoekende jongeren zich in kunnen schrijven en buitenlandse bedrijven vacatures kunnen plaatsen. Hij vroeg webdeveloper Rémon, die op dat moment ook nog studeerde, om samen met hem het plan uit te werken en een website te bouwen. Grenzelooswerk zag het levenslicht.

Inmiddels beschikt Grenzelooswerk over een database van een kleine 30.000 werkzoekenden. Een unieke database, zegt Gijs Kingma, die zich vorig jaar als partner aansloot bij Casper en Rémon. ‘Het gaat bij Grenzelooswerk puur en alleen maar om banen in het buitenland. Van iedereen die bij ons ingeschreven staat, weet je dus zeker dat de wil er is om in het buitenland aan de slag te gaan.’

Ook grote bedrijven als Young Capital en Unique zagen hoe waardevol die database was en klopten in hun zoektocht naar geschikt personeel voor hun buitenlandse vacatures aan bij de Friezen. Wat zijn kunnen, kunnen wij natuurlijk ook, was vervolgens de gedachte van de drie. ‘Vooral omdat we met die database natuurlijk goud in handen hebben’, aldus Casper. Omdat de naam Grenzelooswerk voor buitenlanders amper is uit te spreken, bedachten de drie een nieuwe naam voor de nieuwe activiteiten: Dutch Employees. ‘Als je die zoekterm intypt in Google, staan we direct bovenaan.’

Dutch Employees telt inmiddels enkele tientallen klanten in heel Europa. Die klanten kunnen in de giga database zélf op zoek naar een geschikte kandidaat, maar – en dat is nieuw – het is ook mogelijk dat het volledige werving- en selectieproces door Dutch Employees uit handen wordt genomen. ‘Onze recruiters gaan dan tegen een vergoeding – een percentage van het jaarinkomen – actief op zoek naar de ideale kandidaat.’

Mede dankzij die nieuwe initiatieven gaat het als een tierelier met het Friese bedrijf, dat inmiddels al een kleine 3000 mensen aan een baan in het buitenland heeft geholpen. Er staan inmiddels negen mensen op de loonlijst en dan lopen er ook nog zes stagiaires rond. Wat de drie ondernemers betreft is het einde van de groei nog lang niet inzicht. ‘De wereld ligt letterlijk aan onze voeten’, klinkt het ambitieus. Zo zijn er plannen om het concept van Grenzelooswerk ook in Duitsland uit te rollen en op die manier Duitsers te bemiddelen naar een baan in het buitenland. ‘Wie weet welke landen daarna nog volgen’, zegt Gijs. ‘Een van onze grootste opdrachtgevers heeft in zijn buitenlandse callcenters medewerkers met 38 verschillende talen aan het werk. Er zijn dus nog 37 markten te veroveren!’

Tags (categorieën en branches)Dutch EmployeesGrenzelooswerk

Geef een reactie