Suikerbietenoogst stevent af op record

ASSEN – Akkerbouwers lijken af te stevenen op een topjaar als het gaat om de suikerbietenoogst. Zelden was die zo goed als nu.

“We hebben een enorm goede nagroei gehad deze herfst, met voldoende zonlicht”, vertelt Dirk Jan Beuling van LTO Noord. “En we hebben steeds betere rassen tot onze beschikking, door het doorontwikkelen van de planten.” Die doorontwikkeling leidt ertoe dat de planten meer suiker produceren.

Lagere prijs
Volgens Beuling kan de opbrengst zo’n 5 tot 10 procent boven het gemiddelde uitkomen. Zo’n hoge opbrengst lijkt positief, maar leidt wel tot een prijsdaling.

“Het heeft niet direct effect. De boeren worden uitbetaald op basis van het resultaat van de Suikerunie vorig jaar. Maar voor de komende jaren zal het wel een effect hebben”, vertelt Beuling.

Lange campagne
Ondertussen kampt de Suikerunie in Groningen met een storing, waardoor de bieten niet verwerkt kunnen worden. Ze blijven daarom op de akkers liggen.

Beuling: “Gecombineerd met de hogere opbrengst zal de bietencampagne historisch lang doordraaien. Het einde van de campagne was eind januari gepland. Nu is de verwachting dat alles tussen 10 en 15 februari verwerkt zal zijn.”

Bron: rtvdrenthe.nl

Tags (categorieën en branches)siukerbietenoogstsuikerbiet

Geef een reactie