Edward Wielens : Nieuwe kantoorconcept Het Kwadraat moet leiden tot kruisbestuiving en groei

Edward Wielens, directeur van Vastgoed Groningen Beheer, is sinds kort weer terug in zijn geliefde Groningen. Zijn komst blijft niet onopgemerkt, want mede dankzij Wielens heeft Groningen er straks met Het Kwadraat een uniek kantoorconcept en een dynamisch stukje Groningen bij. Het concept is zo bijzonder dat Wielens denkt dat het nieuwe bedrijven uit het westen van het land naar Groningen zal trekken.

Nog maar enkele jaren geleden zoemden er drukpersen, reden bestelbusjes af en aan, fietsten krantenjongens rond en kwamen bezoekers om advertenties af te geven. Maar in krantenland is er in vijftien jaar tijd zeer veel veranderd, en dat leidde er toe dat het pand – waar eerder de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) was gevestigd en het Dagblad van het Noorden en huis-aan-huisbladen werden gemaakt en gedrukt – een belangrijk deel van haar functie verloor. De drukkerij vertrok naar Friesland, het aantal medewerkers nam af en veel vierkante meters werden onbenut. Vandaar dat krantenuitgever NDC het pand graag van de hand wilde doen, en plannen maakte om de redactie nieuwe, kleinere kantoorruimte te bieden elders, in de binnenstad van Groningen.

Maar ziet: het enorme kantoorpand staat aan de vooravond van een tweede jeugd. Het pand werd verkocht aan een groep investeerders die in samenspraak met potentiele gebruikers plannen smeedden die moeten leiden tot een renaissance van het pand. Het tot voor kort wat saaie en doodse gebouw heeft een nieuwe naam gekregen – Het Kwadraat – en ook een nieuwe functie.

Net als de Mediacentrale die was ontwikkeld in een oude elektrische centrale – de Helpmancentrale – krijgt Het Kwadraat een functie als bedrijfsverzamelgebouw. Er zijn nog volop onderhandelingen aan de gang met gegadigde huurders. Maar nu zijn er (tijdelijk) al game-ontwikkelaars in gevestigd, die eerder aan de Grote Markt zaten onder de naam ‘Indietopia’. Ook diverse ICT-gerelateerde bedrijven hebben belangstelling. En uitgever NDC heeft, gezien de plannen van de nieuwe eigenaar, besloten haar redacties toch een plek te geven in het vernieuwde gebouw.

‘We willen er léven aan toe voegen’
‘Het meest bijzondere van Het Kwadraat is dat het niet het zoveelste gebouw wordt waar mensen uitsluitend naar toe gaan om te werken. Nee: wat we willen doen is dat we er léven aan toe voegen. Mensen kunnen er straks behalve werken ook ontspannen, eten, gamen, sporten en wellicht inkopen doen. En er komt ook een dakterras’, vertelt Edward Wielens, directeur van Vastgoed Groningen Beheer.

De plannen voor de vernieuwing van het NDC kantoorpand zijn ontwikkeld samen met architectenbureau Team4 en Nextfund, dat de naam ‘Het Kwadraat’ bedacht. ‘De naam slaat op het feit dat we in het pand werken, recreëren en leven combineren, wat zal leiden tot een exponentiële groei van de bedrijven. Dat althans is de filosofie. En ik ben er van overtuigd dat dat inderdaad kan leiden tot kruisbestuiving en groei. Dergelijke kantoorconcepten zijn er nog niet in het Noorden. Door ook in Groningen zo’n concept te realiseren, denken we dat het voor de gebruikers aantrekkelijker wordt om hier medewerkers vast te houden. Als je in een prettige werkomgeving verkeert, krijg je minder snel de neiging om naar de Randstad te gaan. Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen waarom we alle medewerking hebben gekregen van de gemeente Groningen, want het is ook een economisch belang voor Groningen én voor het Noorden dat we hier ons jonge talent kunnen vasthouden’, aldus Wielens.

Voor Wielens is de ontwikkeling van het nieuwe kantoorconcept een nieuw avontuur op het ondernemerspad. Hij werd vijftig jaar geleden in Groningen geboren als telg uit een ondernemersfamilie. Zijn grootvader was ooit de groothandel in aandrijftechniek ‘A.J. Wielens’ begonnen. Toen deze overleed, zette zijn vader op 17-jarige leeftijd de zaak voort, en bouwde die de volgende decennia verder uit.

Geen files, wel een levendige stad
‘Het was geen automatisme dat ik in de zaak zou komen. Mijn vader liet mijn broer en mij eerst elders werken en ons ontwikkelen. Maar uiteindelijk zijn we toch in de zaak gestapt. Dat ik ondernemer wilde worden, wist ik al op jonge leeftijd. Al als kind was ik bezig met handeltjes. Dat was wel nodig ook trouwens, want we werden beslist niet verwend, en als we iets voor ons zelf wilden, moesten we er eerst maar voor werken’, herinnert Wielens zich.

Dat hij talent had in zaken doen, bewees hij de daaropvolgende periode samen met z’n broer. In vijftien jaar tijd kwamen er negen vestigingen, en werd de groothandel één van de grootste van Nederland. Dat had wel als nadeel dat de broers steeds meer moesten reizen, en dat was niet altijd even leuk. Bovendien was verdere groei in Nederland niet echt mogelijk en zou groei alleen in het buitenland zijn te realiseren. En daarom besloten de gebroeders het bedrijf van de hand te doen. Dat was in 2008, vlak voor de crisis.

‘Eén van de redenen om afscheid te nemen was dat ik het altijd prettig vond in het Noorden, in Groningen. Zeker als je een tijdje in Rotterdam hebt gezeten, waardeer je het dat er hier geen files zijn, maar dat er tegelijkertijd toch wel een levendige stad is.’

Wel zouden hij en zijn broer nog enige tijd de directie blijven voeren voor de nieuwe eigenaren, maar in 2011 kwam er dan echt een einde aan de betrokkenheid bij de groothandel. Aangezien zijn zoon nog klein was, was het mogelijk om een sabbatical te nemen en in dat jaar veel te reizen. Maar zijn zoon moest uiteindelijk naar school zodat aan het maken van reizen ook een einde kwam en daarom trok het gezin terug naar Groningen.
‘Toen ik terug kwam, hoefde ik niet lang met m’n armen over elkaar te zitten en werd ik al snel voor vele zaken gevraagd. Samen met Harry Kuiper richtten we een fonds op die een gedeelte van de boedel kocht vanuit het faillissement van CEG/Reggehuys. Ook kwamen we toen in contact met Bert Lokken van Vastgoed Groningen. Deze had de onroerend goed-portefeuille overgenomen van horecaondernemer Sjoerd Kooistra. In 2014 zei Bert dat hij het beheer van de onroerend goed portefeuille niet zo aantrekkelijk vond en zich alleen wilde bezig houden met aan- en verkoop en ontwikkeling van onroerend goed. Middels Pronkjewail Vastgoed Groningen hebben we toen een gedeelte van zijn portefeuille gekocht, en samen nieuwe ontwikkelingen gedaan.’

Pronkjewail Vastgoed Groningen
Wielens werkt nog steeds nauw samen met Bert Lokken en Harrie Kuiper. Daarbij is Bert vooral de ‘vastgoed-man’, Harrie Kuiper de financiële man en Wielens meer de algemeen directeur. Pronkjewail Vastgoed Groningen heeft zelf ook al enkele opmerkelijke vastgoedprojecten aangekocht, zoals een nieuwe invulling voor een groot kantoorpand naast de Oosterpoort aan de Trompsingel, of een nieuwe invulling voor La Belle Alliance aan de Hereweg.

En zo had het drietal vrij snel naam gemaakt op het gebied van vastgoedontwikkeling in Groningen. Die reputatie zorgde ervoor dat een makelaar, belast met de verkoop van het gebouw van de NDC, met het drietal contact zocht. Dat leidde er uiteindelijk toe dat ze het NDC-pand in december 2016 konden kopen.

‘Wij hadden tot dat moment vooral een woon-portefeuille en we beschouwden de aankoop van het NDC-pand als een buitenkansje, want we hadden echt ideeën over een nieuwe invulling van kantoorpanden.’

Kantoortuinen
‘Kijk, de Mediacentrale is een heel mooi concept, maar is niet voor iedereen aantrekkelijk. Er zitten veel kleine kantoorruimtes in. Onze huidige ervaring is dat grote bedrijven ook grote vloeroppervlakten willen hebben, en niet meer allemaal verschillende kamertjes en kantoortjes. Kantoortuinen zijn in. En het is in andere steden ook een trend dat wonen, werken en leven steeds meer naar elkaar toegroeien. Een hapje eten, een winketje erin, en ook fitness en kinderopvang. Dat zijn allemaal zaken die het aantrekkelijk maken om er langer te blijven. Dat kan leiden tot kruisbestuiving en het ontstaan van een community.’

Niet alleen denken Edward Wielens en zijn partners in Vastgoed Groningen op deze manier een aantrekkelijke ruimte te kunnen bieden aan regionale bedrijven, maar langzaam maar zeker ook aan bedrijven die weg willen uit de Randstad. Want die zijn er. ‘Veel westerse bedrijven zeggen dat de werkmentaliteit in het Noorden goed is. Bovendien is het huren van kantoren hier aanzienlijk goedkoper en is het in Groningen voor hun medewerkers eenvoudiger om aan woonruimte te komen dan in de Randstad. En daarom denken wij dat er zeker belangstelling zal zijn van Randstedelijke bedrijven om naar Groningen toe te komen, ook gezien het aantal talentvolle studenten dat hier jaarlijks afstudeert en de arbeidsmarkt betreedt’, zo schat de ondernemer in.

Maar zo heel eenvoudig is het nu ook weer niet om de plannen te realiseren. ‘Het is niet zo dat we een bedrijfspand hebben gekocht, daar wat kantoren in realiseren en klaar is Kees. Integendeel: wij mikken op veeleisende, creatieve gebruikers. En met hen zijn we in gesprek gegaan. En ik kan je wel vertellen: creatieve geesten hebben creatieve wensen. Daar hangt best een prijskaartje aan. Maar goed: daar staan wij voor, en gaan wij voor.’
Bestond het pand bij aankoop uit 9500 vierkante meter kantoorruimte en drieduizend vierkante meter voor de drukhal, inmiddels is besloten dat er meerdere verdiepingen komen in die drukhal. Daarmee komt er in totaal vijftienduizend vierkante meter kantoorruimte beschikbaar.
Al met al is Wielens nu weer even hard aan het werk als in de tijd dat hij mede-eigenaar was van de groothandel. Hij hoeft alleen niet meer zo veel te reizen, en kan zich helemaal richten op projecten in de hem dierbare stad Groningen. Saai is zijn nieuwe leven ook niet meer.

Schaken op verschillende borden
‘Ja, het is best spannend, eerlijk gezegd. Want eind december 2016 hadden we het pand gekocht met een groepje beleggers. Inmiddels zijn we een jaar verder, en heeft het pand alleen nog maar grotendeels leeg gestaan. De tussentijd hebben we gebruikt om het concept te ontwikkelen en uit te werken. Ook zijn we in onderhandeling met belangstellenden en hopen we dat de handtekeningen binnenkort worden gezet. Als dat gebeurt, hang ik de vlag uit, want dat is toch een zorg minder, dan. We zijn natuurlijk aan het schaken geweest op verschillende borden. Dat maakt het buitengewoon spannend, maar ook enorm leuk.’

‘Daar komt nog bij dat ik het erg leuk vind om met een nieuwe generatie mensen in aanraking te komen, mensen die op een andere manier naar de wereld kijken. Ik vind dat echt een persoonlijke kick om die interessante jongere mensen voor ons pand te interesseren, mensen die overigens wel intensief hebben meegedacht aan het ontwikkelen van het concept’.

Dan komt er nog een andere drijfveer bij, iets dat niet in geld is uit te drukken. ‘Ik heb heel veel steden gezien, en heb ontdekt dat Groningen toch een zeer plezierige stad is, waar ik echt verliefd op ben. Dat geeft een bijzondere dimensie aan het ondernemen hier. Je bent actief in je eigen stad. Het motto van ons bedrijf luidt niet voor niets: ‘Met hart investeren in het stadshart’. We hebben passie voor onze eigen stad.’

‘En ik ben echt niet de enige die er zo tegen aankijkt. Zeker sinds de aardbevingen heb ik het gevoel dat er zeer veel betrokkenheid is met Groningen en dat velen zich voor die stad willen inzetten. Ik denk dat veel van onze beleggers er op die manier in staan. Dit is zó’n leuke stad, als je daar met z’n allen een succes van kunt maken, is dat toch geweldig?! Een stad met kleine deelgebieden, ieder met een eigen karakteristiek en dynamiek. Zoals het prachtige Ebbingekwartier, en straks het Stationsgebied. Wat is het mooi om daar met Het Kwadraat nog weer een ander stukje stad, met weer een eigen dynamiek, aan toe te voegen!’

Geef een reactie