Bentley Bentayga : Glimmende mastodont

Stel nou he, dat je een heleboel bomvolle spaarvarkens hebt en dat graag met de rest van de wereld wilt delen. Dan kun je natuurlijk Facebook en Instagram volplempen met kiekjes van je peperdure reisjes naar Dubai, Monaco en St. Tropez en je overnachtingen in de meest super-de-luxe hotels ter wereld. Dat kan. Maar je kunt ook gewoon een Bentley Bentayga aanschaffen: de duurste, snelste en meest luxueuze SUV ter wereld.

Hoe on-Hollands wil je het hebben? De Bentley Bentayga is eigenlijk zo on-calvinistisch als het maar kan. Protserig, over de top, overdadig, kortom, een bijna glimmende mastodont die niet misstaat in de zandduinen van Dubai, op de boulevards van de Côte d’Azur of de oprijlaan van de villa van een Saoedische zakenman. Het mag geen wonder heten dat de Bentayga – vernoemd naar een imposante berg op de Canarische eilanden – in Nederland dan ook een zeldzame verschijning is. Zéker op de A28 tussen Groningen en Assen. Zelden eerder hadden we dan ook zoveel bekijks als met deze Britse reus, al zal de kleur – vlammend oranje – daarin ook een bescheiden rolletje hebben gespeeld.

We stonden eerder die oktoberochtend al te popelen om neer te vleien in de lederen zetels van de Bentayga. Als je de specs leest, snap je wel waarom: onder de motorkap lacht de 6.0 W12 biturbo je tegemoet. Goed voor 608 pk en een koppel van 900 Nm. Ondanks het forse gewicht van de Bentayga, ruim 2000 kilo, hoef je maar tot 4 te tellen om een snelheid van 100 kilometer per uur te bereiken. En ook daarna is het nog niet uit met de pret. Hou je het gaspedaal ingetrapt, dan knal je door tot een topsnelheid van maar liefst 300 kilometer per uur.

Indrukwekkende cijfertjes, die de Bentayga onmiskenbaar de ongekroonde de koning der SUV’s maakt. Minstens zo imposant als de papieren prestaties is het interieur van dit bakbeest, waar luxe, perfectie en hoogwaardige materialen de boventoon voeren. Neem alleen al de stoelen, of moeten we zeggen, fauteuils? Ze worden met de hand gemaakt, zijn op 22 manieren elektrisch verstelbaar, hebben een massagefunctie en kunnen ook verwarmd worden. Zowel de stoelen als de deuren zijn bekleed met leer. Niet zomaar leer natuurlijk, maar leer van speciale kuddes die hun dagen op grote hoogtes in Noord-Europa slijten, zodat de kans zo klein mogelijk is dat hun velletje wordt ontsierd door lelijke steken van insecten. Nee, neem dan het weelderige diamantmotief waarmee al het leer in de Bentley nu uitgedost is. Met de hand gestikt uiteraard, door de allerbeste ambachtslieden.

Luxe troef dus, maar dan zijn we nog niet eens bij de overtreffende trap beland. De Bentayga is namelijk uit te rusten met de allerduurste optie ever: een Breitling-klokje met de naam Mulliner Tourbillon. Een absoluut meesterwerkje van ongeveer 8 cm groot en vervaardigd uit massief goud. Daarbij heb je de kleurkeuze voor wit of rosé. Om de boel nog wat exclusiever te maken zijn er acht diamanten op het klokje aangebracht. Een leuk hebbeding dus, al hangt er wel een aardig prijskaartje aan van, schrik niet, dik 150.000 euro.

Dat brengt ons meteen op het prijskaartje dat aan dit glimmende gevaarte zelf hangt. Het zal je niet verbazen dat de Bentayga niet voor iedereen is weggelegd. Sterker nog, zelfs voor de allerrijksten der aarde is deze super-SUV ongewoon duur. In Nederland kun je voor de dik 280.000 euro die je voor de Bentayga moet neerleggen in ieder geval ook een doorzonwoning kopen. Dieselen, met 436 pk, is iets goedkoper: ruim 223.000 euro.

Voor dat geld mag je ook wel een subliem rijdende auto verwachten. Bentley heeft in ieder geval zijn best gedaan aan de hoge verwachtingen te voldoen. De Bentayga is getest op vijf contineten en heeft niet alleen stof, modder en zand moeten doorstaan, maar ook extreme temperaturen. Ook meer dan 400 rondes op de Nordschleife van de Nürburgring maakte deel uit van het omvangrijke testprogramma.

Voor ons van Entrepreneur geen Nürburgring, maar over de plek waar wij ons met de Bentayga mogen vermaken, het asfalt van het TT-circuit in Assen, hoor je ons ook niet klagen. Zeker niet omdat we deze zonnige ochtend in oktober een vrijwel leeg en verlaten circuit tot onze beschikking hebben.
Al pielend aan alle knopjes en hendeltjes en ons verbazend over de mogelijkheid het onderstel en de demping met een draai aan de knop geschikt te maken voor blubber of zand (‘wie in hemelsnaam gebruikt zijn Bentayga als een stel kaplaarzen?), doet tester Eltjo het eerst nog even rustig aan. Wat dan vooral opvalt is de enorme stilte. Alsof we een elektrisch aangedreven auto rijden; we worden er zelf bijna stil van.

Dat duurt niet lang, want zodra we de Veenslang – het lange, rechte stuk van het circuit – oprijden, gaat het gas vol in! Als een raket gaan we, waarbij we met ons volle gewicht in de stoelen worden gedrukt. ‘Wat een power, onvoorstelbaar dit’, klinkt het vanachter het stuur. Het gaspedaal blijft ondertussen tot de bodem ingetrapt, en vlak voordat we de Ruskenhoek-bocht indraaien, tikt Eltjo nog even de 200 kilometer per uur aan. Ondanks zijn gewicht van dik 2000 kilo draait de Bentayga ook voor het scherpere bochtenwerk zijn hand niet om en neemt ‘ie op zijn Britse sloffen de ene na de andere bocht. Zoals je van een super-de-luxe SUV als deze mag verwachten, is de vering zeer comfortabel en worden oneffenheden in het wegdek moeiteloos gladstreken.

Over smaak valt niet te twisten: óf je vindt de Bentayga oogstrelend indrukwekkend óf juist overdadig wanstaltig. Eén ding staat natuurlijk als een paal boven water: deze Bentayga is de koning der SUV’s. Daar is echt geen speld tussen te krijgen.

De Bentley Bentayga werd gereden door ondergetekende en Eltjo Bieckmann, directeur van de Advanced Driving School op het TT-circuit van Assen. Bieckmann heeft zowel als coureur als instructeur al heel wat race-uren op zijn naam staan.

Tags (categorieën en branches)Bentley BentaygaSUV

Geef een reactie