Annebel Nillessen Blaauw: ‘Het zijn campagnes waar je energie van krijgt!’

Annebel Nillessen Blaauw (30) van Marketing Groningen heeft volgens eigen zeggen een van de leukste banen van Groningen. Snappen we best, als het aan jouw de taak is om buitenlandse journalisten wegwijs te maken in Groningen of de stad en provincie nationaal én internationaal beter op de kaart te zetten. ‘Het zijn campagnes waar je energie van krijgt!’

Wat doet Marketing Groningen?

‘De naam Marketing Groningen zegt het natuurlijk al: we zijn hét toeristische marketingbureau van de stad en provincie Groningen. Het is aan ons om Groningen onder de aandacht te brengen met als doel meer mensen te verleiden een bezoek aan Groningen te brengen, ze langer te laten blijven en meer geld uit te laten geven. Tegelijkertijd laten we ook zien dat het hier aantrekkelijk wonen en werken is.’

Wat houdt je functie in?

‘Ik ben verantwoordelijk voor de pers- en PR-zaken binnen Marketing Groningen. Ik onderhoud dus de contacten met de media, doe de perswoordvoering en verstuur persberichten en -nieuwsbrieven. Maar het organiseren van persreizen en het faciliteren van persbezoeken hoort er natuurlijk ook bij: journalisten ontvangen, persprogramma’s samenstellen en vooral, zorgen voor warm en hartelijk welkom. Daarnaast houd ik me, net als de rest van mijn collega’s, ook bezig met allround marketingactiviteiten die Groningen nog beter op de kaart moeten zetten.’

Hoe doe je dat dan?

‘Dat doen we met verschillende campagnes, die allemaal hangen onder de bekende meerjarige Er gaat niets boven Groningen-campagne, zoals de Waddencampagne of, heel actueel natuurlijk, de Winter-campagne. ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’, is niet ons ding: we roepen niet hoe fantastisch het hier is, maar in plaats daarvan willen we de associaties die mensen met Groningen hebben op een positieve manier beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld de Lauwersmeer-campagne, waarin magische momenten en bijzondere ontmoetingen centraal staan. Met mooie visuals en beelden laten we bijvoorbeeld het Dark Sky Park zien en we vertellen het verhaal van de boswachter die bezoekers ’s nachts meeneemt voor een wandeling door een pikkedonker nationaal park of een ondernemer die nachtelijke zeiltochten organiseert.’

Hoe bereik je je publiek?

‘Per campagne bepalen we de doelgroep en aan de hand daarvan stellen we een mediapallet samen. Sowieso doen we natuurlijk veel online en ook van social media maken we veelvuldig gebruik: Facebook uiteraard, maar ook Instagram en Twitter. Op radio en televisie kun je spotjes voorbij horen komen en binnenkort wordt er, in het kader van de wintercampagne, met een landelijk dagblad een insert meegestuurd: een kleine brochure.
En we proberen niet alleen Nederlanders te verleiden een bezoek aan Groningen te brengen. Dankzij ‘hub’ Groningen Airport Eelde is Groningen voor internationale toeristen een aantrekkelijke stad voor een citytrip. Dus ook in het buitenland vermarkten we Groningen.’

Wat vind je het leuke aan je werk?

‘Een heleboel, maar om toch een voorbeeld te noemen: campagnes waar je energie van krijgt! Zoals de campagne rondom David Bowie, twee jaar geleden. We hadden natuurlijk de mazzel dat Bowie enorm veel haakjes bood om activiteiten of evenementen aan te koppelen: kunst, muziek, vormgeving, kleding, design, we konden er alle kanten mee op. In de stad heerste op een gegeven moment dan ook echt een Bowie-fever. Winkels, hotels, muziekpodia, de hele stad kwam in beweging. Ook een project waar ik enorm veel energie van kreeg was de eerste editie van de Groninger Museumnacht, afgelopen september, waarin Marketing Groningen een ondersteunende rol had. Het was geweldig om te zien dat je met al die verschillende maar gelijkgestemde partijen zoiets voor elkaar kunt krijgen en ja, als het dan ook nog goed uitpakt, is het helemaal fantastisch!’

Wat waren je hoogtepunten bij Marketing Groningen?

‘Daar is ‘ie weer: de expositie rondom David Bowie. Maar ook de Hafengeburtstag in 2015 in Hamburg, waarvan Groningen toen partnerstad was! Onder de noemer het ‘Niederlande Groningen Festival’ hebben we daar toen een soort mini-Groningen gebouwd, compleet met een klein Eurosonic Noorderslag-festival, een kleine VVV en allerlei exposities. Dat was regiomarketing ten top, heel erg gaaf.’

Wat doe je over vijf jaar?

‘Ik heb Communicatiewetenschappen gestudeerd en daarna onder andere gewerkt als eventmanager, marketeer en communicatiemedewerker. Wat ik er maar mee wil zeggen: ik heb een brede achtergrond en ben dus ook breed inzetbaar. Maar ja, over vijf jaar? Lastig, want voorlopig ben ik nog lang niet klaar bij Marketing Groningen. Ik vind dat ik echt een hele leuke baan heb, en dat niet alleen: ik heb nog plannen genoeg. Zo wil ik wat we nu doen naar een hoger niveau tillen en ook meer aan de buitenwereld laten zien wat we als organisatie allemaal doen.’

Tags (categorieën en branches)Marketing Groningen

Geef een reactie