Alice Restaurant; de verborgen parel van Groningen

‘Het beste Italiaanse restaurant van Nederland staat misschien wel in Groningen’. De Volkskrant-recensie van Mac van Dinther loog er niet om. Voor het jonge Italiaanse restaurant, met eveneens jonge chef-kok, kwam het stukkie in de krant als een verrassing. Gelukkig wel een die goed uitpakte. ‘Sindsdien zitten we bijna iedere avond helemaal vol’, zegt Alice Colombari.

Het restaurant draagt de voornaam van Alice Colombari, die chef-kok is. De eigenaar is haar moeder Enrica. Alice haar broers werken in de bediening en studeren allebei in Groningen. De chef-kok zelf kwam drie jaar geleden, na het behalen van haar diploma in Italië, naar Nederland. Haar ouders en broers achterna, die hier al waren.

Alice zelf is 22 lentes jong, dol op de stad Groningen en vol enthousiasme. Toch blijft ze bescheiden. ‘Er zullen altijd mensen zijn die het niet lekker vinden. Smaak is heel persoonlijk. Ik ben natuurlijk heel blij dat zoveel mensen zo lovend zijn en hier graag komen eten. Ze komen vanuit heel Nederland en we hebben zelfs gasten gehad uit onder andere Duitsland en Zwitserland’, aldus Alice.

Volgens haar en haar moeder is het heel belangrijk ‘umile’, Italiaans voor ‘nederig’, te blijven. ‘Je neemt je persoonlijkheid mee in alles wat je doet en je blijft jezelf. Dat spreekt mensen aan of niet.’ Uit alles wat Alice doet, spreekt een uitgesproken eigenheid. Alice: ‘Ik draag met me mee wie ik in Italië was en wat ik daar heb geleerd, maar toen ik hier kwam, ben ik opnieuw geboren. In 2014 begon een heel nieuw leven voor me.’

Ze neemt ook graag de tijd om rond te lopen in het restaurant en meningen te horen van gasten. Er is plek voor 32 man en dat is wat Alice betreft meer dan genoeg. ‘Zo kun je het persoonlijk houden en kun je ondernemen met aandacht.’ Die aandacht zit ‘m vooral in de gerechten. Er is een menu van zeven gangen dat elke week wisselt. Op zondag, als het restaurant gesloten is, bedenkt Alice wat er die week op tafel komt. ‘Ik probeer mijn tijd zo goed mogelijk in te delen zodat de meeste tijd uitgaat naar het koken.’

Die passie voor het koken zat er bij de Italiaanse al op jonge leeftijd in, vertelt ze. ‘Op mijn tiende keek ik al graag kookprogramma’s. Tijdens mijn schooltijd heb ik me er ook in verdiept. In 2012, twee jaar voordat ik naar Nederland kwam, heb ik nog een hele belangrijke prijs gewonnen als vertegenwoordiger van mijn school.’ Het echte begin was de rijke traditie aan Italiaanse gerechten die van moeder op dochter wordt overgedragen in Italië. ‘Het echte ambacht van in de navel gerolde Tortellino, heb ik geleerd tijdens het festival ‘La SanNicola’ in Castelfranco Emilia, waar ik ook vandaan kom. Daar rollen de echte rotten in het vak de Tortellini met de hand. Super leerzaam natuurlijk.’

Door op jonge leeftijd te beginnen heeft Alice Colombari een grote verzameling recepten verzameld. ‘Ik kook veel traditioneel maar bedenk zelf ook combinaties. Zoals onlangs nog een cacaopasta met sinaasappel en ricotta.’ Wie een plek wil bemachtigen bij Alice, moet snel zijn. November is al bijna volgeboekt en ook in december zijn er nog weinig plekken.

Tags (categorieën en branches)alicerestaurant

Geef een reactie