Rotary geeft gul tijdens ‘Bommen Berend’: Terras aan Kleine der Aa: 25.000 euro voor het goede doel

Het is 1672 als de Bisschop van Münster de stad Groningen een maand lang in een ijzeren greep houdt. Terwijl de bevolking honger leed, zaaiden kanonskogels dood en verderf. Gelukkig was daar Carl von Rabenhaupt, die een einde maakte aan de belegering. Nu, 345 jaar later, vieren we nog altijd ‘Bommen Berend’, het feest rond het Groningens Ontzet. Dit jaar droeg ook de Rotary haar steentje bij. De club opende een gezamenlijk terras om geld op te halen voor het goede doel.

De vijf Groningse afdelingen van de Rotary sloegen voor het eerst de handen ineen met het terras, aan de boorden van het Kleine der Aa. Van elf uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds bevolkten meer dan honderd Rotarians de bar, BBQ en het podium. De kosten en inkoop werden gesponsord en zo kon een mooi bedrag van zo’n 25.000 euro worden opgehaald voor het goede doel: de Stichting Leergeld. Stichting Leergeld helpt gezinnen met kinderen die het thuis niet zo ruim hebben. Met een bijdrage van de stichting kunnen ze toch meedoen aan sociale activiteiten.

Jaap Wolters, algemeen directeur van Hanzevast en lid van ‘Groningen-zuid’, is een van de drijvende krachten achter het terras. ‘We doen regelmatig iets voor het goede doel’, zegt hij. ‘Vroeger hadden we de Roeiregatta en vorig jaar nog zetten we ons in met Dennie de Wensboom op de Grote Markt. Dit jaar hebben we voor het eerst gekozen voor een terras tijdens Bommen Berend. Niet alleen voor Rotary-leden, maar voor iedereen die een biertje wil.’

Wolters staat te genieten in het zonnetje. Van de drankjes en hapjes, de gezelligheid en de muziek, die door Rotaryleden wordt verzorgd. ‘Maar het levert ook echt wat op voor het goede doel. En dat is heel erg belangrijk. Maar natuurlijk voorzien we ook in een behoefte. Het is het einde van de zomer en dan is het leuk om elkaar weer even te zien. Ik zie het ook echt als een netwerkmoment. Ik zie veel bestuurders en ondernemers om me heen.’

Onder de bezoekers is ook makelaar Marijke Zeeven, tevens lid van de Rotary-afdeling ‘Groningen-zuid’. ‘Als je op deze manier iets kunt doen voor een ander, dan moet je dat niet laten. Dit terras vind ik echter wel een verrijking. Volgens mij wordt er een mooie omzet gedraaid. En ik vind het leuk om weer even bij te praten met leden en andere aanwezigen.’ Zeeven heeft een goede zomer achter de rug. Op haar werk is het echter hectisch. ‘De huizenmarkt staat onder druk. Het aanbod is echt heel laag. Er moet nu flink worden ingezet op nieuwbouw om de spanning een beetje te verlagen.’

Vlak naast Marijke Zeeven staan Petra Verweij (Unicom), Dennis Nolle (Dennis Cooking Place), Suzanne van Dorssen en Willie de Groot (beiden McDonalds) gezellig bij te praten. ‘Ik woon vlakbij en dacht: laat ik eens een kijkje nemen’, zegt Willie de Groot. Hij is zelf geen lid, maar draagt graag bij aan het goede doel. ‘Het is een ideaal moment om te netwerken. De sfeer is goed en het weer is lekker. Ik ben dan ook benieuwd naar de opbrengst.’

Als franchisenemer is De Groot eigenaar van de McDonalds-vestigingen aan het Hoendiep en de Herestraat. ‘Of ik zelfstandig ondernemer ben? Jazeker! Natuurlijk kun je het concept van McDonalds en het assortiment niet aanpassen, maar je bepaalt je eigen bedrijfsvoering. En in Groningen gaat het goed. Het eerste halfjaar van 2017 hebben we ons beste resultaat ooit gedraaid. We profileren ons meer en meer als restaurant. En dat is een heel interessante verandering.’

Petra Verweij praat tevreden mee, terwijl ze aangeeft dat de borrel haar zelfs een vakantiegevoel geeft. Ondertussen is ze zakelijk gezien tevreden. ‘Het gaat goed met Unicom. We hebben eigenlijk geen last gehad van de recessie, maar we zien wel dat de markt nu extra aantrekt.’

Haar man Dennis Nolle is al net zo goedgemutst met een biertje in z’n hand. ‘Ik ben net vier weken op vakantie geweest. Maar in september is het meteen weer volle bak bij Dennis Cooking Place! Ik zie steeds meer bedrijven en scholen die bij me komen koken. Goed voor de toekomst van m’n bedrijf. Net zoals netwerken. Ik heb daar zeker baat bij.’

Rotary-lid en advocaat Pieter Lettinga van Dorhout Advocaten staat sateetjes te draaien. ‘Ik vind het altijd goed om maatschappelijk betrokken te zijn. En dit terras is voor mij een aangename verrassing. We hebben mazzel met het weer natuurlijk.’

Ad van Rooy is enthousiast. ‘Volgens mij is het een grandioos succes. Het zou goed zijn om vaker de krachten te bundelen als Rotary-afdelingen. Samen sta je sterker.’ Zakelijk is Van Rooy bezig met iets nieuws. ‘Ik kan er nog niet veel over kwijt maar het heeft te maken met het overbrengen van ervaring van ondernemers op jongelingen. Heel erg leuk!’

Een goede sfeer dus, daar aan het Kleine der Aa. Met een opbrengst van 25.000 euro was het terras een succes. En is het dan ook voor herhaling vatbaar? ‘Wellicht dat we dit volgend jaar weer organiseren’, zegt Jaap Wolters tot slot. ‘Men is enthousiast.’

En daarmee doelt hij op de bestuursleden van der Vereeniging voor Volksvermaken, waarvan er heel wat een kijkje kwamen nemen. Het terras maakte dit jaar nog geen deel uit van het officiële programma van Bommen Berend. Maar aan hun tevreden gezichten viel wel iets af te lezen…

Tags (categorieën en branches)bommen berendKleine der Aarotary

Geef een reactie