Het Spijshuys in Drachten: Een Fries-Zwitserse combo vol verrassingen

Ruim drie jaar zijn Simon en Isabelle Lamsma nu de trotse eigenaren van Het Spijshuys in Drachten. ‘We hadden allebei al op jonge leeftijd de ambitie om het te gaan maken in de horeca’, zo vertelt Simon. ‘Ik begon zo’n 19 jaar geleden mijn opleiding als gastheer bij Gerard en Jose de With, de toenmalige eigenaren van Het Spijshuys. Toen zij in 2014 op zoek gingen naar opvolging was ik de eerste gegadigde. Het scheelde natuurlijk enorm dat ik het restaurant en veel van de vaste gasten en leveranciers al goed kende.’

Uiteindelijk was de overname in juni 2014 definitief beklonken. Op datzelfde moment startte Tjeerd Elzinga, die al vele jaren als souschef bij het restaurant werkzaam was, als chef-kok. ‘Zijn passie voor ambachtelijk koken en hoge mate van creativiteit sluiten helemaal aan bij onze ambities’, aldus Simon. ‘Niet voor niks hebben we al zeventien jaar op rij een vermelding in de Bib Gourmand.’

Op de menukaart staan gerechten bereid met dagverse streekproducten, afgestemd op de seizoenen. ‘We streven er altijd naar onze gasten een perfect diner voor een aantrekkelijke prijs voor te schotelen. En natuurlijk proberen we daar altijd het best passende glas wijn bij te serveren’, aldus Simon, die zelf sommelier is en de gasten dan ook graag helpt een keuze te maken. ‘Wij hebben ongeveer 12 tot 16 flessen wijn die wij per glas kunnen schenken. Je hoeft dus niet direct een hele fles te bestellen, maar kunt ook bij elke gang het best passende glas wijn krijgen.’

Fries-Zwitserse combo
De gastheer en sommelier is zelf afkomstig uit de streek. Hij werd geboren in het Friese Hurdegaryp, maar ging na zijn horeca-opleiding een aantal jaren in Zwitserland aan de slag. In het Alpenland leerde hij Isabelle kennen en daar werd ook hun gezamenlijke droom geboren: samen een eigen restaurant beginnen.

Het echtpaar leeft voor het horecavak en weet de Zwitserse en Friese Keuken op verrassende wijze te combineren. ‘De Zwitserse keuken combineert Duitse, Franse en Noord-Italiaanse gerechten’, vertelt Isabelle. ‘In de Friese keuken zijn kaas en worst flink vertegenwoordigd en er is ook plaats voor suikerbrood en oranjekoek. De combinatie van die karakteristieke details komen terug in spannende voor- en bijgerechten.’ Het levert al met al een unieke menukaart op met verrassende smaken die toch een breed publiek aanspreken.

Voormalige Dorpscafé
Het Spijshuys is gevestigd in een prachtig gerenoveerd voormalig dorpscafé. Je kunt er knus met z’n tweetjes dineren, maar ook samen met vrienden en familie genieten van heerlijke streekgerechten en bij mooi weer van een drankje op het gezellige terras.

Maar ook voor een zakelijk diner is het Friese restaurant een aanrader. ‘Hiervoor beschikken we over de apart gesitueerde ‘opkamer’ voor maximaal veertien personen. Je hoeft dus geen rekening te houden met de andere gasten. Bovendien zorgen we met een snelle en adequate bediening dat je binnen de afgesproken tijd kunt eten en vergaderen’, aldus Simon.

Tags (categorieën en branches)bib gourmandDrachtenlamsmarestaurantspijshuys

Geef een reactie