Leeuwarder ondernemer brengt waterfabriekjes naar dorstig Sint-Maarten

LEEUWARDEN – De Leeuwarder ondernemer Peter Bulsing is met drie waterstations onderweg naar Sint-Maarten. De units maken drinkwater uit zeewater. Dit gebeurt met behulp van membranen, een soort filters. Het drinkwater gaat in jerrycans of flessen naar de eilanders.

Bulsing (CEO van Staalbedrijf Dutch Steel Profiles BV) werd zaterdag tijdens het avondeten gebeld, vertelt directeur Michel Verlaan van Dutch Water Partners. De Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing wilde weten of hij op korte termijn hulp kon bieden. ,,We hebben de fabriek in Leeuwarden opgestart en Peter heeft vervolgens 24 uur per dag rondgebeld om de units compleet te krijgen.’’

Vrachtvliegtuig

Dat lukte bij drie: 1 unit kan 70.000 liter zeewater per dag omzetten in drinkwater en 2 andere kunnen elk 24.000 liter produceren. Woensdag zijn ze op transport naar vliegveld Eindhoven gegaan, en vandaar met een vrachtvliegtuig naar het rampgebied. Donderdag landde Bulsing zelf op Sint-Maarten. Hij maakt er deel uit van de wederopbouwcommissie.

Geschikte locaties

Allereerst gaat hij op zoek naar geschikte locaties voor de waterfabriekjes. Op voorhand is duidelijk dat de drie units niet genoeg drinkwater zullen produceren voor alle ruim 35.000 eilanders.

Bron: lc.nl

Tags (categorieën en branches)bulsingDutch Steel Profilesstaalwaterfabriek

Geef een reactie