porsche 933

Porsche 993: een echte klassieker

Rijden we in deze rubriek normaal gesproken de nieuwste auto’s, dit keer pakten we het anders aan en doen we een stapje terug in de tijd. We gingen namelijk op pad met een echte klassieker, de Porsche 993. De kenners weten het: dit is de laatste luchtgekoelde generatie van de Porsche 911, die daardoor een bijna iconische status heeft.

Als er bij het horen van ‘993’ geen belletje gaat rinkelen: dit is de naam die Porsche intern gebruikt voor de 911 die van de band rolde tussen eind 1993 en begin 1998, als opvolger van de 964. Zie de 993 vooral niet als gepimpte en veredelde 964, de vierde generatie was echt een compleet nieuw model, waarbij zo ongeveer alleen de deuren en het dak hetzelfde bleven als bij de voorganger. De grootste verschillen met de 964 zijn onder andere het geheel nieuw ontwikkelde onderstel met 20 mm bredere achterbanden, grotere remmen met geperforeerde schijfremmen en een verbeterde versie van het ABS-remsysteem. De 993 was bovendien de eerste Porsche met standaard een 6-versnellingsbak.

Qua uiterlijk herken je de 993 aan de dubbele uitlaat en vergeleken met zijn voorganger heeft ‘ie vloeiender lijnen en ook is hij een stukje lager. Door het nieuwe ontwerp van de bumpers konden de koplampen bovendien vlakker en sierlijker in de voorspatborden worden opgenomen waardoor alles een nog grotere eenheid vormt.

Volgens velen is de 993 een van de mooiste Porsches ooit. Maar dat is het niet enige wat de 993 zo populair en geliefd maakt: dat is vooral het ultieme Porsche-geluid dat deze klassieker der klassiekers voortbrengt. De combinatie van de dubbele uitlaat en de luchtgekoelde motor, die bij de 993 opnieuw was doorontwikkeld, maken het dat het geluid van de 993 liefhebbers als muziek in de oren klinkt.

Toen de 993 vervangen werd door de 996 was het gedaan met de luchtgekoelde motor: alle Porsches die na de 993 van de band rolden, hadden standaard een vloeistof gekoelde motor. Die door velen bekritiseerde overstap had alles te maken met de steeds strenger wordende emissie-eisen en de vraag om betere prestaties.

Uiteindelijk werd in 1998 de laatste 993 geproduceerd, vier dagen na het overlijden van Ferdinand Alexander Porsche. Het ging om een blauwe Carrera 4S, bestemd voor de Amerikaanse acteur Jerry Seinfeld. In totaal zijn er van de 993 een kleine 70.000 exemplaren gebouwd.
En Entrepreneur had de mazzel een van deze 993’s te mogen rijden. Het gaat om een hagelwitte Carrera coupe uit 1994. In eerste instantie waren alleen de coupe en cabrio met achterwielaandrijving leverbaar. Maar in 1995 volgde de vierwielaangedreven Carrera 4 en de 911 Turbo versies. In ’96 en ’97 volgden de Carrera 4S en de Carrera S. In 1996 volgde ook de doorontwikkelde Targa, de befaamde 911 met rolbeugel, waarbij het afneembare dak is verruild voor een glazen dak dat onder de achterruit zakt.

Een ultieme wagen dus, als we de liefhebbers mogen geloven. En ja, na een ritje door Leeuwarden in een geleende en puntgave 993 Carrera snapten we wel waarom. Uiteraard, de wegligging is geweldig en het rijden voelt vertrouwd en degelijk, maar het was vooral het geluid dat ons een dikke glimlach op ons gezicht bezorgde. Ok, we waren niet meteen onder de indruk – wat wil je ook, zo midden in de stad – maar zodra het gaspedaal verder in kon en het toerental opliep, was daar de oogstrelende brul van de originele luchtgekoelde Porsche boxermotor die de 993 zo bijzonder maakt.

De 993 die we reden is afkomstig van autobedrijf Van Schaik in Leeuwarden en werd in 1994 gebouwd. Onder de motorkap ligt een 3,6 liter benzinemotor, die goed is voor 272 pk. De kilometerstand bedraagt ruim 179.000 kilometer. De vraagprijs is € 59.993. Onder de aanwezige opties bevinden zich onder andere een elektrisch schuifdak, leren bekleding, lichtmetalen velgen, sportstoelen en een radio- en cd-speler.

Tags (categorieën en branches)993Porsche

Geef een reactie