Groningse ondernemer bestormt de wereld met pizza-automaat

Jordi Hillenga was net 17 jaar oud toen hij de eerste schreden op het ondernemerspad zette. Hij kwam op het lumineuze idee om met een pizza-automaat de markt te bestormen. En met succes: de inmiddels 19-jarige ondernemer timmert hard aan de weg. Zowel in Groningen, in de rest van het land als daarbuiten.

De pizza-automaten waarmee Jordi de wereld wil veroveren, werken 24 uur per dag en kunnen twee pizza’s klaarmaken in vier minuten tijd. De pizza’s hebben een doorsnede van zo’n 26 centimeter, worden door de machine gesneden en geserveerd met een servetje en een pepermuntje voor na de maaltijd. De pizza’s kosten 5 of 6 euro. Voor 5 euro rolt er een Margherita uit de automaat; voor een eurootje meer kun je kiezen voor bijvoorbeeld een pizza met geraspte mozzarella, kip, paprika en een swirl van knoflooksaus.

De eerste automaat van Jordi kreeg een plek bij de Jumbo-supermarkt in de Euroborg in Groningen. Daarna volgde een automaat in de Poelestraat in de Groningse binnenstad en sinds kort kunnen studenten ook 24 uur per dag een pizzaatje trekken naast de Albert Heijn to go op de Zernike Campus.

Maar daar blijft het niet bij, bezweert de jonge ondernemer. Met zijn bedrijf JPA bestormt hij komende maanden de rest van het land. Zo gaat er in september een pilot van start op Nederlandse NS-stations en bij tankstations van Shell. In eerste instantie wordt op vijf plekken een pizza-automaat geplaatst. Wordt het een succes, dan zullen er in rap tempo veel meer van die automaten komen, zegt Jordi, die het heeft over 65 apparaten, alleen al dit jaar.

De ondernemer is afgelopen maanden vooral druk geweest met de expansie van zijn pizzamachine. Zo had hij onder andere contact met een ondernemer uit Zuid-Afrika, die in het Algemeen Dagblad had gelezen over de pizza-automaat en de plannen van de piepjonge ondernemer. ‘Ze hebben mij daarop benaderd. En nu worden er komende drie jaar 150 automaten geplaatst bij supermarkten en tankstations.’ Ondertussen probeert Jordi ook in Duitsland voet aan de grond te krijgen.

Pizza-automaat 2.0
Volgens de ondernemer is er inmiddels ook een geüpgrade versie van zijn pizza-automaat: de pizza-automaat 2.0. Deze automaat maakt het wachten op de pizza tot een feestje. ‘De automaat heeft een touchscreen die het bestellen nog makkelijker maakt. Maar dat niet alleen: tijdens het wachten kun je een spelletje doen, of juist filmpjes of foto’s maken die gedeeld kunnen worden op social media.’ De automaat 2.0 wordt in september, tijdens de pilot, voor het eerst in gebruik genomen.

De ‘nieuwe’ Ben Woldring
Het gaat inmiddels zo goed met de zaken dat Jordi is gestopt met zijn hbo-opleiding zodat hij de focus kan houden op zijn bedrijf. ‘Ik heb mijn docenten inmiddels ingeruild voor een zelf samengestelde raad van advies’, lacht hij.

Het lijkt er daarmee steeds meer op dat Jordi in de voetsporen treedt van ‘whizzkid’Ben Woldring, die ook piepjong was toen hij de eerste succesvolle schreden op het ondernemerspad zette. ‘Ik werd drie jaar geleden bij mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) – ik was toen 15 – door een van de KvK-medewerkers al de nieuwe Ben Woldring genoemd’, zegt de ondernemer, die Woldring inmiddels al eens heeft ontmoet. ‘Het was leuk even met hem te sparren: we hadden veel gemeen.’

Tags (categorieën en branches)jordi hillengapizza automaat

Geef een reactie