De nieuwe Land Rover Discovery: Luxe werkpaard in maatpak

De spiksplinternieuwe Discovery is eigenlijk een werkpaard in maatpak. Op de verharde weg gedraagt de Land Rover zich zoals ‘ie eruit ziet: luxe, comfortabel en gesjeesd. Maar vergis je niet: ook off-road staat de Discovery zijn mannetje.

De echte Land Rover-puristen hebben waarschijnlijk even flink met hun ogen moeten knipperen bij het zien van deze vijfde generatie Discovery. Okay, een enorme knoeperd van een auto is het nog steeds, maar dat is dan ook zo ongeveer de enige overeenkomst tussen de nieuwste Disco en zijn voorganger. Sterker nog, in vergelijking met wat hier nu voor onze neus staat, was de vorige Discovery een robuuste, ouderwetse blokkendoos.

Niet eerder zag de Discovery, die in 1989 het levenslicht zag, er zo afgetraind en strak uit. En dat is ook niet zo vreemd, want de ontwerpers hebben hem op een streng dieet van aluminium gezet. Daardoor is de Discovery maar liefst 480 kilo lichter. Niet dat ‘ie nu vel over been is: de weegschaal laat nog steeds een slordige 2500 kilo zien.

Smartphone
Om even bij de specificaties te blijven: de nieuwe Discovery telt maar liefst drie zitrijen, met in totaal plek voor zeven man. En lekker hightech: de stoelen zijn met een app op je smartphone neer te klappen of omhoog te halen. Als alle stoelen ingeklapt zijn, ontstaat er een zee van ruimte. Inclusief alle opbergvakjes (en dat zijn er met ruim twintig nogal wat) heb je de beschikking over maar liefst 2400 liter bagageruimte. Om het allemaal nog aangenamer en luxer te maken is de Discovery voorzien van negen USB-poorten, zes 12-voltaansluitingen en een 4G-wifi-hotspot voor maximaal acht apparaten.

De nieuwe Discovery is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en met verschillende motoren. Wil je dieselen dan heb je de keuze uit drie motoren: de 2.0 TD4 Ingenium met 180 pk, de 2.0 SD4 Ingenium met 240 pk of, en dat is de allerzwaarste, de 3.0 Td6 met 258 pk. De Si6 benzinemotor heeft een maximaal vermogen van 340 pk.

Meer dan ooit tevoren is de Discovery ook een terreinbeest van jewelste. Of, zoals de Britten het zelf zeggen: de Discovery is off-road ‘Land Rover-waardig’. Zoals we van Land Rover gewend zijn kun je als bestuurder spelen met de verschillende Terrain Response-standen. Geen zin zelf te bepalen welke stand het meest geschikt is? De optionele Terrain Response 2 vogelt zélf uit met welke instellingen het rijgedrag optimaal is en de tractie maximaal. En stuit je onderweg op ondergelopen land of een rivier? Met een maximale doorwaaddiepte van 90 centimeter moet het prima te doen zijn de overkant te halen.

Kronkelige Drentse weggetjes
Maar wat als je, zoals wij van Entrepreneur, een paar uur lang een Discovery tot je beschikking hebt? Het TT-circuit is een optie, maar laten we wel wezen, echt sjezen en door bochten knallen zit er met dit gevaarte (‘het is echt een joekel!’) niet in. Tester Eltjo Bieckmann heeft daarom een beter plan: we laten het asfalt van het circuit voor wat het is, en zoeken het in plaats daarvan buiten de gebaande paden.

En wat een geluk, daar hoef je in het pittoreske Drenthe niet lang naar te zoeken. Aan kronkelige wegen en authentieke weggetjes geen gebrek. En zo banen we ons deze vroege ochtend een weg door de omgeving van dorpjes als Tynaarlo, Zuidlaren, Eelde, Glimmen, Noordlaren en Vries. Off-road gaan we natuurlijk ook, waarbij we onder andere een grillig en modderig bospad voor onze kiezen krijgen. Onze ‘Disco’ voelt zich hier duidelijk thuis: Eltjo hoeft niet keihard aan de bak om de terreinbeul meters te laten maken. ‘Dit is een peulenschilletje voor de Discovery.’ En inderdaad: de Land Rover ploegt zich comfortabel, vloeiend en zonder problemen door het nauwe, hobbelige pad.

Familiebak
Op het laatst, als we ons weer richting dealer Geba begeven, pakken we toch nog even een stukje snelweg mee. Want leuk of niet, uiteindelijk zal het asfalt in de praktijk wel de meest voornaamste habitat van de Discovery zijn. Opnieuw is het comfort en luxe troef. ‘De Discovery mag dan ook wel een echt werkpaard zijn, hier op de snelweg komt ‘ie minstens zo goed tot zijn recht’, aldus Eltjo, die de ‘Disco’ prijst om zijn comfortabele wegligging.

We rijden de 2.0 SD4, die met 240 pk dus. En hoewel dat volgens Eltjo genoeg is om comfortabel mee te kunnen cruisen of om modder, sneeuw of zand mee te bedwingen, had hij liever een iets zwaardere motor onder de kap gehad. ‘Persoonlijk zou ik gaan voor de Td6: in een bak als deze hoort gewoon een 6-cilinder diesel te liggen.’

Hoe dan ook, de Discovery biedt als werkpaard in maatpak het beste van twee werelden. Of beter gezegd: drie. Want behalve een stoere terreinwagen en luxe reisauto is het met die zee van ruimte ook nog eens de ultieme familiebak.

Kader kader kader

We – dat wil zeggen Eltjo Bieckmann en ondergetekende Marieke Bos – reden met een Discovery HSE met een 2.0 SD4 dieselmotor onder de kap. De motor heeft een vermogen van 240 pk en een trekkracht van 500 Nm bij 1500 tpm. Voor een bedrag vanaf ruim 74.000 euro heb je een Discovery voor je deur staan; dan heb je een S-uitvoering met 2.0 TD4 dieselmotor. De 2.0 SD4 is er vanaf 79.910 euro.
Eltjo is directeur van de Advanced Driving School op het TT circuit van Assen en heeft zowel als instructeur als coureur al heel wat uren op zijn naam staan.

Geef een reactie