Esther van Wijk – BDO: ‘Ik moet mijn potentieel nog wel even waarmaken’

Ze is nog maar 27 jaar, maar Esther van Wijk is bij BDO binnen acht jaar uitgegroeid van jongste assistent tot teamleider. Ze is bijna klaar met haar opleiding tot registeraccountant, terwijl daar gemiddeld genomen een traject van tien jaar voor staat. Kortom: Van Wijk heeft potentieel. ‘Maar dat moet ik nog wel waarmaken’, zegt ze zelf.

Wat voor werk doe je precies?
‘Ik ben op dit moment als teamleider actief op de afdeling ‘controle’, een van de grootste takken van sport binnen BDO in Groningen. Vanuit mijn werk kom ik over de vloer bij verschillende bedrijven en lokale overheden. Vooral in het voor- en najaar brengt dat veel drukte met zich mee, want dan zijn ze bezig met de financiële processen en jaarrekeningen. Die moeten we beiden controleren. Juist omdat we actief zijn in een breed werkveld, zijn mijn werkdagen erg afwisselend. Daarnaast volg ik ook nog een opleiding tot registeraccountant.’Kun je iets meer vertellen over wat BDO allemaal doet?
‘BDO is een grote financiële dienstverlener. We doen eigenlijk heel veel: van accountancy tot advies. En dan gaat het om fiscaal- of BTW advies, maar ook adviezen over het implementeren van een familiebedrijvenmodel en het voeren van salarisadministratie. Kenmerkend daarbij is onze persoonlijke betrokkenheid. In Noord-Nederland hebben we een vestiging in zowel Emmen als Groningen. Op deze beide kantoren werken ruim zeventig mensen. Ongeveer veertig daarvan zijn werkzaam in de controlepraktijk.’Hoe ben je bij het bedrijf terechtgekomen?
‘Ik werk er al sinds mijn 18e. Ik wist toen al dat ik de accountancy in wilde. Het is me niet met de paplepel ingegoten, maar tijdens een voorlichting trok het me enorm aan. Ik kon een deeltijd studie gaan doen en kon bij BDO terecht om tegelijkertijd ook werkervaring op te doen. Ik vind het een mooi bedrijf: niet een van de ‘big 4’, maar wel professioneel genoeg om jezelf door te kunnen ontwikkelen. De juiste mix dus, met de voordelen van een grote landelijke en internationaal organisatie, maar lokaal wel dichtbij.’

Hoe heb je daarna carrière gemaakt?

‘Ik ben nu 27 jaar en heb de laatste jaren een mooie geleidelijke maar ook snelle groei meegemaakt. Ik begon als jongste assistente en ben nu teamleider. Ik werk met verschillende teams per klant en er lopen verschillende opdrachten tegelijk. Het leidinggeven is een belangrijk deel van mijn werk en ik denk ook wel dat het in me zit. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om de persoonlijke benadering van BDO te vertegenwoordigen. En ik denk dat ik ook veel doorzettingsvermogen heb.’

Wat maakt jouw werk verder zo leuk?
‘Het werk is heel afwisselend en divers. Op het ene moment ben ik heel vakinhoudelijk bezig als accountant, terwijl ik op een ander moment colleges geef aan jonge studenten. Veel mensen denken dat accountants een saai beroep in de cijfertjes hebben, maar dat is helemaal niet zo. Elke dag is anders, want je hebt telkens met nieuwe mensen en nieuwe situaties te maken.’

Je wordt gezien als iemand met veel potentieel. Waarom is dat?

‘Ik heb me natuurlijk in acht jaar flink doorontwikkeld. Ik ben bij ons de jongste manager. Ook ben ik vorig jaar voor de essayprijs van Nyenrode genomineerd. Dat valt allemaal wel behoorlijk op, denk ik.’

Betekent de term High Potential iets voor jou?
‘Eerlijk gezegd ben ik maar gewoon een nuchter plattelandsmeisje. Stiekem vind ik het heel leuk dat mensen vertrouwen in mij en m’n potenties hebben. Maar ik moet het allemaal nog wel even waarmaken. Ook als ik straks het traject voor registeraccount heb afgerond. Dus ik moet mijn potentieel nog verder bewijzen.’

Hoe belangrijk is netwerken voor jou?

‘Heel belangrijk! Zeker in de toekomst wordt het essentieel om een goed netwerk om me heen te bouwen. In de markt ligt ook steeds meer nadruk op kwaliteit en via zo’n netwerk kun je laten zien wat je met BDO kunt betekenen. Op dit moment ben ik echter niet actief lid van een netwerk, maar dat is zeker een van de zaken waar ik de komende tijd mee aan de slag ga.’

Wat zijn verder je ambities voor de toekomst?

‘Ik heb best wel een grote ambitie. Allereerst wil ik het plezier in mijn werk houden, maar ik koester ook zeker de ambitie om binnen BDO verder door te groeien. Ik vind het een mooi bedrijf, waar ook de nodige afwisseling is. Ik denk dan ook niet dat ik over vijf jaar nog hetzelfde werk doe, maar ik zie mezelf nog wel binnen BDO actief. Ik hoop dat ik het accent in mijn werk iets verder van uitvoering naar strategie heb kunnen verleggen, want ik denk graag mee in het ontwikkelen van oplossingen voor BDO en voor onze klanten.’

Tags (categorieën en branches)accountancybdoEsther van wijkteamleider

Geef een reactie