Gasunie stapt in energiehub Noordzee

GRONINGEN – Gasunie stapt in het internationale North Sea Wind Power Hub-consortium. Deze combinatie wil een eiland in de Noordzee aanleggen dat dient als stroomknooppunt voor de omliggende landen.

Het consortium bestond tot nu toe uit netbeheerder TenneT TSO (Nederland), Energinet.dk (Denemarken) en TenneT TSO (Duitsland).

Het eiland staat gepland op de centraal gelegen Doggersbank en moet in 2050 voltooid zijn. Eromheen zouden windparken gebouwd moeten worden. De elektriciteit daarvan zou met diverse kabels aan land gebracht moeten worden. Op die manier ontstaan ook elektriciteitsverbindingen (interconnectoren) tussen de verschillende landen.

Het plan past in het streven van Europa om schoner energie te produceren. De voor deze energietransitie benodigde hoeveelheden offshore-windenergie zijn zo groot dat er naast stroomverbindingen ook oplossingen voor gasvormig(e) transport en opslag moeten worden ingezet.

De kosten van energietransport en langetermijnopslag in gasvorm liggen per energie-eenheid aanzienlijk lager dan als de energie wordt getransporteerd en opgeslagen in de vorm van elektriciteit. Het combineren van de sterke punten van stroom- en gassystemen kan bovendien een belangrijke impuls geven aan de opkomst van waterstof als duurzame oplossing in tal van toepassingen in de industrie, de gebouwde omgeving en de transportsector.

Het nieuws is bekend gemaakt op de dag dat in de Der Aa-kerk in Groningen het symposium ‘Wind meets Gas, going for synergy’ plaatsvindt. Het symposium staat vandaag en morgen in het teken van de cruciale rol van de huidige ontwikkelingen op de Noordzee bij het slagen van de energietransitie. Er wordt ingezoomd op nieuwe initiatieven rond de Noordzee waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken. Het symposium wordt georganiseerd door Energy Valley en Energy Delta Institute.

Bron: dvhn.nl

Tags (categorieën en branches)energieEnerginetGasuniehubnoordzeeTenneT

Geef een reactie