Richard Hulst, directeur van VH ict: ‘Aansturen is bij ons vooral bijsturen!’

Op twee klapstoeltjes, met één campingtafeltje en op een kleine zolder: zo begonnen ruim zeventien jaar geleden twee jonge Groningse mannen een eigen ICT-bedrijfje. Kort daarvoor waren de twee nog collega’s en waren ze allebei in dienst bij hetzelfde bedrijf. Maar de twee hadden ook met elkaar gemeen dat ze afkomstig zijn uit ondernemersgezinnen, en aangezien ook ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan, besloten ze hun droom waar te gaan maken en een eigen bedrijf op te zetten.

Nu, zeventien jaar later dus, is dat bedrijf uitgegroeid tot een van de grotere ICT-bedrijven in Noord-Nederland, en hebben ze zeventien medewerkers. Het bedrijf, VH ict, is sinds oktober 2016 gevestigd in een zeer ruim bedrijfspand aan de Gotenburgweg in Groningen. Daar hebben de medewerkers alle ruimte om zo zelfstandig mogelijk hun werk te verrichten. En ook om af en toe de benen te strekken, en te ontspannen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de tafelvoetbalcompetitie.

VH ict levert aan bedrijven in heel Noord-Nederland ‘all-in’ ict-pakketten. Dat wil zeggen: ze zorgen dat klanten kunnen werken ‘in the cloud’ in een optimaal beveiligde omgeving zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over veiligheid en beschermd zijn tegen aanvallen van buitenaf.
‘Wij onderscheiden ons door een product aan te bieden ‘all-in’: inclusief alles dus. Daarbij hebben we alles in eigen beheer, in onze eigen omgeving. Alles draait op onze server, dus mochten er ooit problemen zijn, dan lossen wij deze zelf op. Je hoeft dus nooit te wachten totdat een grote provider een keer tijd voor je heeft: wij zitten er bovenop, en onze kracht is dat we de opdrachtgever op ICT-gebied volledig ontzorgen en een zeer hoogwaardige dienstverlening bieden’, zo vertelt Richard Hulst. Samen met Peter van der Veen is hij eigenaar van het bedrijf, en zorgt hij voor de aansturing. Daarbij is de taakverdeling dat compagnon Van der Veen het technische gedeelte aanstuurt, en Richard Hulst de rest. En samen stippelen ze de bedrijfsstrategie uit.

Het begon dus allemaal in oktober 1999 op een zolderkamer. Voordien waren beiden werkzaam geweest bij een bekend computerbedrijf in Groningen. Maar dat bedrijf specialiseerde zich in computers en andere hardware, terwijl Hulst en Van der Veen de indruk hadden dat je daarmee de wedstrijd niet zou kunnen winnen, en dat het juist zou moeten gaan om ICT-díenstverlening. En dus besloten ze dat avontuur zelf op te zoeken.
‘Wij dachten: we gaan het anders doen! Het leek ons dat er markt zou zijn voor een bedrijf dat klanten zou ontzorgen. Dat wilden we doen door onderhoudscontracten aan te bieden, en helpdesk-activiteiten. Onze slogan was indertijd: ‘Laat het netwerk voor u werken!’. En daar zouden wij dan een handje bij helpen. Dat bleek inderdaad een goede formule, want al na een paar maanden waren we de zolder ontgroeid en moesten we een echt kantoor zoeken’, vertelt Hulst.

Dat kantoor werd gevonden in Hoogezand, waar VH ict zich gestaag verder ontwikkelde. ‘Zo kwam het dat we uiteindelijk ook weer daar te krap zaten. Daarom zijn we in oktober vorig jaar teruggegaan naar Groningen, naar dit gebouw aan de Gotenburgweg. Dat bevalt ons uitstekend. En of het met deze nieuwe vestiging in de stad Groningen te maken heeft, dat weet ik niet, maar sinds we hier zitten is er steeds meer reuring gekomen. Ook hier gaat het verder bergopwaarts’, zo zegt Hulst.

Volgens hem onderscheidt hun bedrijf zich niet alleen door de diensten die worden aangeboden, maar ook door de benadering van klanten. ‘Wij streven naar een zeer persoonlijke aanpak. Er zijn klanten waar we al 25 jaar mee werken, en daar ga ik nog steeds zelf naar toe, en niemand anders. Wij gaan ook altijd echt bij klanten langs, dat vinden we belangrijk.’

Dat VH ict hoogwaardige diensten levert, blijkt ook wel uit het feit dat Microsoft het heeft verkozen tot één van de vier beste cloud-providers van Nederland. ‘Dat is wel iets waar ik erg trots op ben, dat wij als relatief klein bedrijf dat predicaat hebben gekregen, net zoals een groot bedrijf als KPN!’, zegt Hulst, met een twinkeling in zijn ogen.

In elk geval is hij nog steeds dolblij dat hij in 1999 besloot om het ondernemerspad op te gaan. ‘Wat ik persoonlijk het leukste vind aan ondernemen is het samenwerken in een goed team. Wij hebben een mix aan mensen in uiteenlopende leeftijden, en daar voel ik mezelf ook zeer bij thuis.’
Zijn stijl van leiding geven vloeit daar waarschijnlijk ook wel uit voort. Want, net zoals zijn compagnon Peter van der Veen, beschouwt hij zichzelf als ‘meewerkend voorman’: een medewerker als alle anderen, die toevallig wel de lijnen uitzet. Hulst: ‘Daar komt bij dat onze medewerkers ontzettend zelfstandig zijn. We bedenken samen oplossingen, en die implementeren ze zelf. Dat kunnen ze prima doen, dus dan moet ik ze niet voor de voeten gaan lopen. Aansturen is bij ons bijsturen. Je moet het samen doen!’

Hoe ziet Hulst de toekomst van de ICT, en van zijn bedrijf? Heeft hij daar ideeën over?
‘Ja, ideeën heb ik zeker. Tien jaar geleden zei ik: “we gaan in de ICT richting cloud”. Maar veel techneuten in de branche tegen wie ik dat zei geloofden me niet en vonden het ook maar niks. Maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Meer dan de helft van onze klanten zit inmiddels in de cloud. Ze hebben dus zelf geen dure servers meer nodig, en kunnen overal werken, en dat in een beveiligde omgeving. Soms moet je dus wat risico nemen en je zin doorzetten. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb.’

‘En zo kijk ik ook naar de toekomst: we weten waar we naar toe willen. Straks zal 95 % van het werk zich in the cloud bevinden. Onze focus ligt zowel op cloud als op security. ‘Een veilige portal naar het internet’: zo zien wij de toekomst. Onze klanten hoeven niet bang te zijn voor rare virusaanvallen. Nog steeds zijn veel bedrijven zonder dat ze het weten onvoldoende beschermd’.

‘Wat wij vaak te horen krijgen van klanten is dat ze vinden dat wij hele leuke dingen doen. Wij leveren mooie en vaak originele entreprise oplossingen voor het MKB. Zo leveren we bijvoorbeeld ook straalverbindingen, en we hebben een hoge certificering van Microsoft. Wij denken dat we deze koers mooi vast houden, de komende jaren. Er is in de markt nu eenmaal behoefte aan partners die bedrijven op ICT-gebied volledig ontzorgen. Dat is precies wat we doen, en dat zullen we de komende dan ook maar mooi blíjven doen’, aldus Richard Hulst.

Tags (categorieën en branches)HulstICTmanagementstijlRichardVH ict

Geef een reactie