Groeispurt voor Nederlandse economie

De Nederlandse economie is het tweede kwartaal van het jaar met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde. Het bruto binnenlands product (bbp) neemt daardoor nu al dertien kwartalen op rij toe.

Het CBS sprak van een uitzonderlijk hoge groei op kwartaalbasis, die sinds het jaar 2000 pas twee keer eerder werd bereikt. Op jaarbasis kwam de groei uit 3,3 procent. Voor werkdagen gecorrigeerd bedraagt de groei van het bbp 3,8 procent.

Volgens het statistiekbureau wordt de groei breed gedragen, onder meer door een toename van de export, consumptie en investeringen. Qua uitvoer droegen met name chemische producten en machines bij aan de groei. Verder bleek dat consumenten meer geld uitgeven aan voeding, kleding en elektrische apparaten.

Ook de horeca pikte een graantje mee van de bestedingsdrift van consumenten. Dat kwam ook doordat toeristen meer geld spendeerden in Nederland.

De groei van de uitgaven ligt volgens het CBS in lijn met de aantrekkende werkgelegenheid, de daling van de werkloosheid en het aanhoudende herstel van de woningmarkt. Het vertrouwen van consumenten kwam daarbij uit op het hoogste niveau in tien jaar tijd.

Tags (categorieën en branches)banengroeiCBSeconomiegroei

Geef een reactie