Topsporter Willemijn Bos werd advocaat

‘Ik ben ervan overtuigd dat ik dit wil doen en ik stort me hier ook echt voor de volle 100 procent op’

Van centrale verdediger op het hockeyveld naar cliënten bijstaan in de rechtszaal. Willemijn Bos maakte de switch naar de advocatuur, na bijna haar hele leven in de top te hebben gehockeyd. Sinds december 2016 werkt ze bij TRIP Advocaten & Notarissen. ‘Ik heb nu voor mezelf een andere keuze gemaakt en die pakt heel goed uit.’

Van kinds af aan was Bos op het hockeyveld te vinden. ‘Mijn ouders hockeyden allebei en op zondag gingen we de hele dag naar het hockeyveld. Zodoende ben ik erin gerold.’ Ze bleek talent te hebben. Maar daar was ze zelf niet zo mee bezig. ‘Mijn grootste drijfveer is altijd geweest dat ik het heel leuk vond. Zowel het spel als het feit dat je met een team samen naar een doel toe werkt.’ Na Jong Oranje kwam het Nederlands Elftal en kon ze mee naar de Olympische Spelen. ‘Negen jaar lang heb ik topsport op nummer 1 gezet. Hockey ging voor, punt. Maar na de Olympische Spelen van 2016 merkte ik dat ik die keuze niet meer zonder twijfel kon maken.’

Bos is blij dat ze hockey altijd heeft kunnen combineren met haar studie Rechten en haar werk. Zo werkte ze onder meer als bedrijfsjurist bij een franchise-onderneming. Ze is afgestudeerd in 2011 en is nu sinds een paar maanden aan het werk bij TRIP, waar ze de beroepsopleiding advocatuur doet. ‘Ik heb echt een tijdje iets anders gedaan dan recht. Ik ben heel blij dat ze hier de dingen die ik meebreng qua persoon belangrijk vinden en dat ze me de kans geven om die switch te maken.’

Gevoelskwestie
En waarom kwam die switch op dit moment? Volgens Bos was het een gevoelskwestie. ‘Mijn gevoel zei: het is tijd om andere dingen voorrang te gaan geven.’ Want een topsportleven vraagt om een bepaalde mentaliteit. ‘Je moet er superveel voor doen en superveel voor laten. Veel trainen, letten op je voeding en vooral alles om hockey heen plannen. Even de stad in voor een verjaardag van een vriendin zat er bijvoorbeeld vaak niet in. Topsport is ook wel extreem daarin, want dat kun je niet voor 80 procent doen, dan red je het niet.’

En die instelling neemt ze mee naar haar nieuwe baan. ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik dit nu wil doen en ik stort me hier ook echt voor de volle 100 procent op.’ En dat betekent: geen topsport meer. Maar Bos is niet helemaal gestopt met hockeyen. Integendeel. Ze traint vier keer per week en speelt elke zondag een wedstrijd. Maar haar prioriteiten zijn veranderd. ‘Sinds mijn dertiende heb ik hockey nooit meer afgezegd. Maar nu gaat werk echt voor en heel soms iets persoonlijks ook wel.’

Puzzel
Het leukste aan haar nieuwe werk vindt Bos dat ze in de advocatuur een puzzel krijgt voorgelegd. Om deze te analyseren en er een oplossing voor te bedenken is een uitdaging. Dit herkent ze van hockey. ‘Bij een belangrijke wedstrijd analyseer je alles van tevoren, maar de tegenstander kan ineens iets heel anders doen. De kunst is dan om creatief te reageren en de aanval zo te pareren.’ In de rechtszaal geldt dat ook. ‘Van tevoren bespreek ik met de cliënt de dingen waarvan ik denk dat die naar boven kunnen komen. Het kan zo zijn dat de tegenpartij ineens met iets heel anders komt en daar moet ik dan op inspringen. Dat vind ik te gek!’

Verder in de advocatuur

Topsport is volgens Bos ook niet iets dat je voor altijd kunt doen. ‘Qua leeftijd en fysiek kon ik in elk geval nog wel twee jaar door. Maar het is niet oneindig.’ Ze vertelt dat zolang je in de top kunt hockeyen, je er goed van kunt leven. Maar als je dat niet meer volhoudt moet je toch switchen.

‘En dit voelde als een goed moment om dat te doen. Het idee is om eerst de opleiding af te maken en dan verder te gaan in de advocatuur.’ En dat is vooralsnog bij TRIP: ‘Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor het anders wordt. Maar als je het me nu vraagt dan zit ik hier over twee jaar nog. En misschien over vier jaar ook nog wel.’ Ze zegt met een glimlach: ‘Als ik hier ’s ochtends binnenkom ben ik vooral heel benieuwd naar wat er die dag gaat gebeuren. Dat je eigenlijk niet weet wat er gaat gebeuren, dat vind ik leuk.’

Tags (categorieën en branches)advocaatGroningenHockeyTopsportWillemijn Bos

Geef een reactie